dimarts, 20 d’agost del 2013

Elna

Canònica de la catedral de Santa Eulàlia i Santa Júlia d'Elna

Canònica de la catedral de Santa Eulàlia i Santa Júlia d'Elna

El bisbat d’Elna és força antic, el primer bisbe conegut d’aquesta diòcesi és Dominus, el 571. En el decurs del temps es va anar aixecant un conjunt catedralici format per diverses esglésies, que es van anar reconstruït i modificant. Aquesta església de Santa Eulàlia es troba esmentada per primer cop el 861 i seria en aquella època que s’hi instauraria una canònica aquisgranenca. Durant el segle XI es va refer l’església, que seria consagrada el 1069 pel bisbe Ramon d’Empúries. Poc abans la canònica havia caigut en decadència i els seus béns foren usurpats, pel que el bisbe Ramon es va encarregar també de la seva restauració (1064).


D’altra banda la vila de Perpinyà va anar prenent importància en detriment d’Elna, la canònica de Sant Joan el Vell d’aquella ciutat va quedar d’alguna manera vinculada a la diòcesi d’Elna i els membres del capítol catedralici tenien també estatge a Perpinyà, des del segle XIII el bisbe també hi tenia residència. Finalment després d’haver-ho sol·licitat tant des d’Elna com des de Perpinyà, el 1601 una butlla del papa Climent VIII va autoritzar el trasllat oficial de la residència episcopal i l’any següent de la canònica, ja secularitzada.

El claustre d’Elna està format per quatre galeries que formen un quadrilàter irregular situat al nord de l’església. La galeria més antiga és la que es troba a tocar de l’església i cal situar la seva construcció durant el tercer quart del segle XII, en l’època del bisbe Guillem Jordà que té el seu epitafi, amb el jacent, encastat al mur de la mateixa galeria sud. Durant la primera meitat del segle XIII es van construir les galeries de ponent i nord i no fou fins el segle XIV que es va completar amb la galeria de llevant. Malgrat que la seva construcció es va allargar molt en el temps, les galeries conserven la seva estructura romànica, el que li dóna certa homogeneïtat. Hi ha constància que aquest claustre tenia una galeria superior, de la que es conserven alguns elements dispersos.

Monestirs.Cat












Claustre de la Catedral de Santa Eulàlia i Santa Júlia d'Elna

Ja que ens trobem a Elna, ho aprofitarem i no diexem de fer la vista a "La Maternitat d'Elna". Castell d'en Bardou


_._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada