dissabte, 1 de juliol de 2017

Montfalcó Murallat - Segarra

Avui ens centrarem en Montfalcó Murallat.

Montfalcó Murallat

Montfalcó Murallat, antigament Montfalcó de Mossèn Meca, és una entitat de població del municipi de les Oluges a la comarca de la Segarra. El seu conjunt arquitectònic ha estat declarat bé cultural d'interès nacional.

La Segarra vista des de Montfalcó Murallat. Est

Portal d¡accés, absis de l'església i el campanar

Montfalcó Murallat està aturonat damunt la confluència del Sió i del seu afluent per l'esquerra, la riera de Vergós. Forma un recinte clos i murat i es tracta d'un excepcional exemple de vila closa que conserva en bon estat el mur perimetral al qual s'adossaren interiorment les cases. La muralla només es pot apreciar des de fora, està formada per carreus rectangulars units amb morter alternats per altres carreus de mida gairabé quadrada. Al llarg dels anys s'hi ha realitzat diferents obertures per a adequar la fortificació a les noves necessitats de les cases que s'hi adossaren posteriorment. Està construïda sobre el basament calcari natural del tossal amb una alçada que supera els 8 metres i una amplada de més de 2 metres, amb un perfil corbat. El portal d'accés a la vila closa, està format per una doble porta d'arcs de mig punt adovellats. La més interior, que es troba al mateix mur, és emmarcada per dos talussos que reforcen la paret i donen a un pati quadrangular. L'antic castell presenta una planta allargada, que s'adapta al cim del turó. Els costats més llargs són el nord i el sud, lleugerament convergents cap a l'est, on es tanquen contra l'absis de l'església. Amb el pas dels segles, el castell va perdre la seva condició i albergà unes quantes cases. Pel que fa al seu traçat urbà, es basa d'una plaça central, amb cisterna i amb un carrer principal que la rodeja, a partir del que surten petits carreronets amb un esquema força laberíntic i normalment sense sortida, en un dels quals s'hi troba l'antic forn. Els habitatges situats al voltant de la plaça tenen un esquema força regular, sobretot els que estan situats als porxos, en canvi els habitatges dels carrers secundaris varien considerablement uns als altres.

Eix Transversal vist des de Montfalcó Murallat, a la Segarra. Nord 

Història

El Castell de Montfalcó, que donà origen a la vila- fou bastit possiblement vers el segle XI quan el comte de Berga repoblà la zona propera al Sió, integrant-la al comtat de Cerdanya.

Els primers documents referents a Montfalcó daten de 1043. Probablement Montfalcó va estar en un principi sota l'alt domini dels comtes de Cerdanya, que l'infeudaren a diversos nobles.

Per un document de 1079 se sap que en aquests moments era senyor de la vila i el castell Ramon Miró, i el 1095 consta que era de Dalmau Bernat, segurament vescomte de Berguedà.

El 1135 Guillem de Berguedà prestà homenatge a Ramon Berenguer IV pel castell.

De l'any 1157 hi ha notícia del Castell de Montfalcó pel testament de Berenguer d'Altés. El 1172 serà propietat de Ramon de Cervera. L'any 1179 apareix esmentat en el testament de Ramon de la Guàrdia, tot i que se sap que encara era propietat dels Cervera.

Pel testament de Ramon de Cervera sabem que el 1182 el "castrum Monfalcon" era assignat a "Guillelmo filio meo".

Per casament, el 1234 el castell passà a ser propietat de Ramon Folc VIII de Cardona, integrant-se així al vescomtat i més tard comtat i ducat de Cardona, formant part de la batllia de Torà. Aquesta situació es donà fins a la desamortització del segle XIX.
.
Absis de l'església envolcallat per la muralla i el campanar

Sant Pere de Montfalcó Murallat

Sant Pere de Montfalcó Murallat és una església de les Oluges inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

L'església de sant Pere és a l'extrem de llevant de la vila closa de Montfalcó Murallat. És un edifici molt transformat, i es fa difícil destriar els elements originals. La seva estructura és d'una sola nau, coberta amb volta de canó de perfil semicircular. És capçada a llevant per un absis semicircular, obert directament a la nau. La nau es troba desfigurada per l'obertura de capelles i altars als seus murs laterals, i l'absis és tancat per un envà que el converteix en sagristia. Als peus del temple hi ha un cor elevat. La porta s'obra a la façana de ponent, totalment envoltada pels edificis de la trama urbana del poble, que també amaguen les altres façanes de l'edifici, llevat de la façana absidial, que s'integra en el conjunt del perímetre murat de Montfalcó. La porta principal està realitzada amb arc de mig punt adovellat amb imposta i guardapols decorats amb motius geomètrics molt rudimentaris. Està totalment mancada d'ornamentació, amb l'aparell de petits carreus allargassats de pedra calcària de la zona. El campanar, posterior a la construcció de l'església, i utilitzat en un primer moment com a torre de defensa, és de planta quadrada, amb les cantonades en forma de xamfrà en el cos alt i acabat en una terrassa amb balustrada.
 
Hi ha poques referències d'època medieval referents a la parròquia de Sant Pere. És possible que fos fundada poc després de la conquesta de Montfalcó per Bernat, comte de Berga a mitjans del segle XI, quan aquest fundà o amplià el castell de Montfalcó. L'església formà part del bisbat d'Urgell fins a la creació de la diòcesi de Solsona al final del segle XVI.

La primera referència al temple del castell es troba a l'inventari dels béns de Guillem Ramon, comte de Cerdanya, a Montfalcó d'Oluja vers els anys 1068-95.

Portal d'accés a Montfalcó

La llegenda

Conta la llegenda que a l’Edat Mitjana, època turbulenta i de freqüents batusses entre nobles rivals i entre la noblesa i el rei, en una d’aquestes baralles un dels bàndols va atacar Montfalcó, lloc on vivien o s’havien acollit molts partidaris del bàndol contrari.
.
Muralles de Montfalcó Murallat

Després de moltes i sagnants batalles, els de Montfalcó es bateren en retirada, buscant resguard dins les muralles de la població. Un cop dins, s’aferrissaren en la defensa de Montfalcó de tal manera que els contraris, que els havien batut a camp obert, no pogueren posar ni un peu dintre del recinte. Per tal com els successius atacs a la fortalesa no feien altra cosa que augmentar el nombre de baixes de l’escamot atacant i Montfalcó continuava inexpugnable, el cap del bàndol assaltant va determinar de rendir-los per la fam establint un rigorós setge. Com que el temps passava i Montfalcó no es rendia; els assetjadors van decidir provar una nova tàctica: que els assetjats es barallessin entre ells com havia fet el Cid Campeador a València amb èxit. A aquest efecte, i copiant-ne la tàctica, les catapultes dels assetjadors començaren a llançar missatges incitant la gent a rebel·lar-se contra els seus caps, i com havia fet el Cid, els missatges anaven lligats a pans, amb la idea que si els assetjats passaven gana, la vista del pa acabat de fer els incitaria a rendir-se. La resposta dels defensors de Montfalcó no es va fer esperar i les catapultes de la fortalesa començaren a llançar sobre el campament enemic missatges desafiants, lligats a peixos frescos! Amb la qual cosa els qui perderen els ànims foren els assetjadors, que ben aviat van aixecar el setge. I és que, segons diu la llegenda, sembla ser que hi ha un túnel (la gent de Montfalcó i de les Oluges en diuen “mina”) que va des de Montfalcó fins a les Oluges i des d’allí fins a la torre de guaita que hi ha a ponent del poble i que hom anomena el “Molí de Vent”, passadís per on els assetjats de Montfalcó es proveïen de queviures.

(Informació facilitada pel Sr. Mateu Solé - Web del Patronat de Turisme de Lleida)

Muralles de Montfalcó Murallat

Travessant el portal

Centre d ela Plaça de Muralles de Montfalcó Murallat

 Forn comunal


Portal

On menjar?

Restaurant Montfalcó

El Restaurant Montfalcó està situat al bellmig de la vila closa de Montfalcó Murallat.
Calle Rodó, 6,
25214 Montfalcó Murallat, Lleida
Tel. 682 31 70 03 - 973 53 17 55
Restaurant Montfalcó a Facebook

A banda de la cuina de proximitat, sempre hi podreu degustar algun bon vi de la zona.

Avui hem provat el Gotim Bru del Castell del Remei, un bon producte amb un preu molt assequible.  
.
GOTIM BRU 

Vi negre amb criança

Varietats: garnatxa, ull de llebre, sirà, cabernet

Alcohol: 14,5% Vol.

Fermentació: en dipòsits d’acer inoxidable

Criança: 10 mesos en bótes de roure americà i francès

El vi més conegut de Castell del Remei és un vi negre de perfil elegant i equilibrat, que defineix molt bé l’estil del celler. Presenta un bell color cirera, amb capa mitjana i reflexos granats. La seva expressió aromàtica és intensa i seductora, amb notes balsàmiques, de cacau i torrades que després donen pas a matisos especiats i de fruita negra (pruna). L’entrada en boca és gràcil i harmoniosa, amb un bon desenvolupament i una generosa acidesa que afavoreix la persistència dels records de xocolata negra i fruita madura.Pintada en una caixa de contadors elèctrics. Doncs trobo que l'embelleixen

Quan ja retiravem, al parquing municipal ens hem trobat amb aquesta joia del disseny, un Porsche 911 Carrera, un classis de fa más de cinquanta anys i que encara és vigent. Bé, aquest model en concret deu tenir uns 30 o 35 anys.

Porsche Carrera

Porsche 911 és un automòbil esportiu fabricat per l'empresa alemanya Porsche des de l'any 1964. La primera generació va ser presentada al Saló de l'Automòbil de Frankfurt, el 12 de setembre de 1963.

A través d'aquests anys, el 911 ha passat per diverses regeneracions que l'han canviat moltíssim. De tota manera, moltes de les característiques del model original es conserven, com la seva configuració «tot enrere» (motor posterior i tracció posterior), la seva carrosseria cupè fastback », el motor de sis cilindres bóxer i un interior amb configuració 2 +2 places.

Porsche Carrera

Hi ha sis generacions del 911, que van ser posades a la venda en els anys 1964, 1989, 1993, 1998, 2004 i 2011, i que es distingeixen pel seu codi de projecte: 901, 964, 993, 996, 997 i 991.

Per saber-ne más, aquí una mica d'història de la mà de Viquipèdia: Porsche 911

Cruïlla d'accés a Montfalcó Murallat

Montfalcó Murallat

Montfalcó Murallat

Més informació:

Montfalcó Murallat, una joia medieval. Els matins - 22/10/2015
Montfalcó Murallat a Facebook

Ja que som per la zona, recomanable la Ruta dels Castells del Sió a la Segarra

A mitjan segle XI, la riba del riu Sió va ser reconquerida als àrabs i ben aviat hi van proliferar castells i esglésies que garantien la presència cristiana. Així el riu Sió esdevé espai de frontera en aquestes terres a més d’àrea de comunicació social, cultural i econòmica.

La Ruta dels Castells del Sió a la Segarra discorre bàsicament seguint el curs d’aquest riu, en un itinerari que coincideix plenament amb les línies defensives que es van crear a la Marca Superior a finals del segle X i principis de l’XI, i ens ofereix una visió històrica i monumental dels castells de frontera que s’hi van construir.

Es tracta d’un recorregut planer que s’endinsa en els paisatges de secà propis de la comarca de la Segarra, apte per a tot tipus d’excursions familiars, tant en cotxe, com a peu o en BTT.La Ruta del Castells del Sió

El Sió ha significat des de sempre un riu poc conegut, però malgrat el seu poc cabal és un riu llarg i ha esdevingut un espai de frontera en la història d’aquestes terres, com també un espai geogràfic comú de comunicació social, cultural i econòmica seguint una forma longitudinal entre els pobles respecte al riu.

Els castells de frontera, als segles X, XI i XII, van representar una autèntica xarxa defensiva del territori. El Sió neix a Gàver, a l’Alta Segarra, agafant fins i tot aigües de l’alta Anoia (Segarra històrica), travessa la Segarra, l'Urgell la Noguera i desemboca a l’altura de Balaguer. Té aproximadament uns 70 km de recorregut.

El riu Sió ens determinarà, doncs, un recorregut temàtic que coincideix plenament amb les línies de frontera que es creen a la Marca Superior cap al final del segle X i començament del XI i que dibuixen un paisatge històric i monumental molt característic.

Elements clau de la ruta
Al llarg de la ruta hi ha diferents castells que ja tenen organitzada la visita guiada des de fa molts anys i es comercialitzen dins la xarxa “Castells de Lleida”, www.castellsdelleida.com. Aquests castells són:


Castell de l'Aranyó

Als diferents trams de la ruta es poden trobar diversos castells visitables i llocs amb un alt valor monumental i capacitat d’acollida, com ara Balaguer, Agramunt i Sant Guim de Freixenet, vinculant altres elements patrimonials de la ruta com per exemple Vergós Guerrejat, les Oluges, Montfalcó Murallat, Malgrat, Castellmeià, Montcortés, l’Aranyó, Ratera, les Sitges, Preixens, Almenara...
.

Castell de Montcortès

Llistat de Castells i indrets per visitar


Informació facilitada per:  
Castells de Lleida, SLC/ Major, 14; 
25737 Montsonís
Tel. 973 402045 / 973 400265
Fax.: 973 400735
Web:www.castellsdelleida.com

De tornada per Belltall

Ruta:


-.-

Obra d'Adrian a Montfalcó
-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada