dissabte, 1 de juliol de 2006

Pisa

Pisa és una ciutat italiana situada prop de la desembocadura del riu Arno, a la Toscana.

La ciutat

La ciutat és coneguda sobretot per la seva torre inclinada, en realitat el campanar exempt de la catedral. Acull la Universitat de Pisa des del segle XIV, que actualment té uns 50.000 estudiants. Galileo Galilei, ciutadà de Pisa, ha donat nom a l'aeroport de Pisa, aeroport internacional de la ciutat, el més important de la Toscana. Pisa és, a més, un nus ferroviari per als trens provinents de Roma i que es dirigeixen cap al nord (Gènova, França, plana del Po) o cap a Florència.

La catedral de Santa Maria Assumpta. Piazza dei Miracoli.

Història

Pisae (transcrit Pises, però coneguda com a Pisa) és el nom clàssic de la ciutat actual de Pisa. Fou una ciutat d'Etrúria a la riba nord del riu Arnus (Arno). Com a ciutat etrusca, res no es coneix de Pisae i les restes trobades són minses. Els pisans van lluitar sovint contra els lígurs i, dins la confederació etrusca, eren un poder marítim important i probablement practicaven la pirateria.

La primera vegada que apareix a la història és el 225 aC, quan el cònsol Gai Atili Règul va desembarcar al seu port amb dues legions, procedent de Sardenya, i amb aquest exèrcit va atacar i derrotar els gals en la Batalla de Telamon. Així, en aquell any, Pisae ja era aliada de Roma. El seu port fou molt utilitzat pels romans. D'aquí va sortir Publi Corneli Escipió Africà cap a Massàlia al començament de la Segona Guerra púnica el 218 aC, i aquí va tornar en saber que Anníbal Barca ja havia creuat els Alps.

Més tard, la guerra amb els lígurs la va convertir en la plaça forta romana a la zona fronterera amb Ligúria. El 193 aC, fou inesperadament atacada per un exèrcit de quaranta mil lígurs i va quedar assetjada, i fou rescatada pel cònsol Minucius; el territori fou assolat pels lígurs diverses vegades.

Bandera de Pisa
El 180 aC, els pisans van convidar Roma a establir una colònia al seu territori, cosa que es va portar a efecte gaudint la colònia del dret llatí.

Al segle següent, i com totes les colònies de dret llatí, la Lex Julia la va convertir en municipi romà. August hi va enviar un nou cos de colons. En aquest temps, portava el nom de Colonia Obsequens Julia Pisana. Va conservar la seva importància durant tot l'imperi.

El seu port era Portus Pisanus, del qual estava a uns 15 km, probablement Livorno o un establiment desaparegut a la desembocadura del riu Arno. Tenia unes aigües minerals que són els moderns Bagni di San Giuliano, a uns 6 km al sud.

A l'edat mitjana, la República de Pisa era una de les repúbliques marítimes d'Itàlia juntament amb la República de Venècia, la República de Gènova i la República d'Amalfi. El seu apogeu tingué lloc durant els segles XII i XIII, i arribà a controlar, com a ciutat estat, alguns territoris de l'illa de Sardenya. El 1284, fou derrotada per Gènova en la Batalla de Meloria, de la qual mai s'acabà de recuperar. El 1406, passà a estar sota sobirania florentina i perdé definitivament la independència després de la ser presa per Angelo Tartaglia i Muzio Attendolo Sforza. Va pertànyer al ducat de la Toscana fins que es va incorporar a Itàlia el 1871.

Pisa té diversos museus, entre els quals destaquen:
  • Museu dell'Opera del Duomo: mostra entre altres objectes, les escultures originals de Nicola i Giovanni Pisano i els tresors de la catedral.
  • Museu nazionale di San Matteo: mostra escultures i pintures des del segle XII al XV, entre elles obres mestres de Giovanni i Andrea Pisano, el Mestre de San Martino, Simone Martini, Nino Pisano i Masaccio.
  • Centre d'Art Palazzo Blu: una col·lecció d'obres d'art fonamentalment dels segles XVI i XVII. Es troba al Palau Giuli Rosselmini, a prop del riu Arno.
  • Museu nazionale di Palazzo Reale: un museu en el palau que va ser residència dels granduques de Toscana i, després, de la família reial dels Savoia. Mostra pintures des del segle XV al XIX (Rafael Sanzio, Rosso Fiorentino, Pieter Brueghel el Vell.
  • Museu della Grafica en Palau Lanfranchi: És un museu dels gràfics moderns que mostra obres de pintors com Joan Miró, Emilio Vedova, Giovanni Fattori.
  • Centre d'art San Michele degli Scalzi - SMS, centre d'art contemporània.
  • Jardí Botànic de Pisa, és el més antic jardí botànic del món.

La catedral de Santa Maria Assumpta. Piazza dei Miracoli.

La catedral de Santa Maria Assumpta

Piazza dei Miracoli. El 1987, el conjunt patrimonial de la plaça va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

La catedral de Santa Maria Assumpta, al centre de la Piazza dei Miracoli és la catedral medieval de Pisa. Obra més representativa del romànic, en particular del romànic pisà, mostra el testimoni tangible del prestigi i de la riquesa aconseguits per la república marinera de Pisa en el moment del seu apogeu.

La catedral de Santa Maria Assumpta de Pisa

Història 

El cos de la basílica, amb la cèlebre Torre de Pisa, que representa el campanar. Fou iniciada entre els anys 1063-1064 per l'arquitecte Buscheto, amb la desena part del botí de l'empresa pisana contres les Illes Balears. Es van fondre en ella elements estilístics diversos, clàssics, llombard - emilians, bizantins i en particular islàmics per provar la presència internacional dels mercaders pisans d'aquells temps. En el mateix any s'iniciava també la reconstrucció de la Basílica de Sant Marc a Venècia, pel que pot inferir-se que també hi va haver certa rivalitat entre les dues repúbliques marineres per crear el lloc de culte més bell i sumptuós. La catedral va ser consagrada el 1119 pel Papa Gelasi II, que pertanyia a la família pisana dels Gaetani (o Caetani), comtes de Terriccio i d'Oriseo, però ja en la primera meitat del segle xii va ser ampliat sota la direcció de l'arquitecte Rainaldo a qui va correspondre el projecte de la façana actual, conclosa pel seu grup de mestres guiats pels escultors Guglielmo i Biduino. L'aspecte actual del complex edifici és el resultat de repetides campanyes de restauració que es van succeir en diverses èpoques. Les primeres intervencions radicals es van realitzar després de l'incendi de 1595: es van elaborar les portes de bronze de la façana, obra d'escultors de l'escola de Giambologna; a partir del segle xviii es va iniciar el progressiu revestiment de les parets internes amb grans pintures en tela, els quadres amb Històries de beats i sants pisans, realitzats pels principals artistes de l'època gràcies a la iniciativa d'alguns ciutadans que es van finançar creant una activitat comercial per a l'efecte. Les intervencions successives es van donar durant el segle xix i es van concentrar a les decoracions internes i externes, que en molts casos, per exemple per a les escultures de la façana van ser substituïdes per còpies (les originals es troben al museu).

Absis de la catedral de Pisa

Perfil artístic

A l'inici, l'edifici tenia planta de creu grega i la cúpula sobre l'encreuament de dos braços. Avui té planta de creu llatina amb cinc naus amb absis i transsepte de tres naus. L'interior suggereix un efecte espacial similar al de les grans mesquites.

Catedral de Pisa amb el baptisteri al fons

Exterior

La riquíssima decoració comprèn marbres multicolors, mosaics i nombrosos objectes de bronze provinents del botí de guerra, entre els quals el Grifo usat com a part del sostre, al costat de Palerm en 1061. Els arcs de perfil agut fan referència a influències musulmanes del centre d'Itàlia. La façana de marbre gris i blanc, decorada amb incrustacions de marbre colorit va ser edificada pel mestre Rainaldo. El seu famós campanar la Torre de Pisa. Els tres portals estan sota tres ordres de lògies dividides per cornices amb tessel·les de marbre, després de les quals s'obren monóforas, bífores i tríforas. La porta principal de bronze massís va ser fosa al taller de Giambologna, però antigament els visitants entraven a la catedral a través de la Porta de Sant Raniero, avui col·locada enrere, enfront de la Torre inclinada. Fosa entorn del 1180 per Bonanno Pisano, i única que va sobreviure a l'incendi que semidestruí la nau, aquesta porta va ser transferida del seu lloc original a la façana precisament després de l'incendi. La porta de sant Ranier està decorada amb 24 motius ornamentals dins cornices. Aquesta porta és una de les primeres produïdes a Itàlia en l'Edat Mitjana, després de la importació de nombrosos exemples de Constantinoble (a Amalfi, Salern, Roma, Montecassino, Venècia) i s'admira d'ella una sensibilitat occidental, que se separa de la tradició bizantina. Sobre les portes hi ha quatre files de galeries obertes, amb la Verge i el Nen al cim i, en els angles, els quatre evangelistes, la tomba de Buscheto es troba a l'esquerra de la porta nord de la façana.

Interior

La cúpula amb frescos de la Verge en la glòria i els sants dels pisans Orazio i Girolamo Riminaldi (1627-1631)

L'interior està revestit de marbres blancs i negres, té un sostre a teginats daurats del segle XVII, en fusta i pintat, pels florentins Domenico i Bartolomeo Atticiati. No se sap si el sostre original fos similar o de simples armadures. El sostre actual daurat mostra l'escut dels Médici. En el punt de trobada entre els transseptes i el cos central s'alça la cúpula amb frescos de la Verge en la glòria i els sants dels pisans Orazio i Girolamo Riminaldi (1627-1631). Les impressionants columnes granítiques en estil corinti entre la nau i l'absis provenen de la mesquita de Palerm, botí de la batalla en la " Cala " de 1063. El gran mosaic de l'absis amb Crist en majestat, envoltat per la Verge i Sant Joan evangelista va ser acabat amb el rostre de sant Joan per Cimabue en 1302, i va sobreviure miraculosament a l'incendi de 1595. El Sant Joan Evangelista és la darrera obra realitzada per ell abans de la mort i una de les poques de les que hi ha documentació certificada. Evoca els mosaics de les esglésies bizantines i normandes, com la de Cefalù i Monreale, en Sicilia. Entre les obres medievals que van escapar a l'incendi figuren el fresc La Verge amb el Nen del Mestre Pisano de Sant maldestre en l'arc triomfal, i sota ell el paviment cosmatesco, realment rar fora del Laci. Va ser realitzat amb tessel·les de marbre usant temes geomètrics en opus alexandrinum (meitat del segle XII).

El púlpit, obra mestra esculpida
per Giovanni Pisano entre 1302 i 1310
El púlpit, obra mestra esculpida per Giovanni Pisano entre 1302 i 1310, va sobreviure a l'incendi però va ser desmuntat durant els treballs de restauració i no va ser reposat fins a 1926. Amb la seva estructura arquitectònica i la complexa decoració escultórea, l'obra és una de les més vastes narracions per imatges del segle xiv que reflecteix la renovació i el fervor religiós de l'època. En les plaques, lleugerament corbes, s'han esculpit amb un llenguatge expressiu els episodis de la Vida de Crist. L'estructura poligonal, com els exemples anàlegs precedents, en el púlpit de Pisa, de Siena i de Pistoya, però per primera vegada els panells estan lleugerament corbats, donant una idea de circularitat nova en el seu gènere. Igualment originals són la presència de cariàtides, figures esculpides en el lloc de simples columnes, que simbolitzen les Virtuts. L'adopció de mènsules en lloc d'arcs per sostenir el pis alçat. L'extraordinari sentit del moviment, donat per les nombroses figures que omplen cada espai bit. Per aquestes qualitats unides a la tècnica narrativa de les nou escenes és considerat com l'obra mestra de Giovanni i de tota l'escultura gòtica italiana. El púlpit sol·licitat a Giovanni va substituir a un altre realitzat per Guglielmo (1157-1162) (púlpit del Mestre Guglielmo), que va ser enviat a la Catedral de Càller, dependent de l'arquebisbe de Pisa. Com que no hi havia documentació de com era el púlpit abans de ser desmantellat, va ser reconstruït en una posició diferent de l'original i, segurament, amb les parts en el mateix ordre i orientació de com s'havia pensat. No se sap si posseïa o no una escala de marbre.El púlpit, obra mestra esculpida
per Giovanni Pisano entre 1302 i 1310
L'església conserva a més les relíquies de Sant Rainier, patró de Pisa, i la fragmentària tomba d'Enric VII, emperador del Sacre Imperi Romà Germànic, mort a Buonconvento mentre assetjava Florència. La tomba, també desmuntada i recomposta, va ser esculpida per Tino di Camaino entre 1313 i 1315 i està en el transsepte dret, mentre que originalment era al centre de l'absis, com a signe de la fe gibelina de la ciutat. Successivament traslladada altres vegades per qüestions polítiques, va ser separada en diverses parts (unes dins de l'església, altres a la façana, altres al cementiri monumental, i finalment al museu).

Les 27 pintures que revesteixen la tribuna darrere de l'altar major, que representen Episodis de l'Antic Testament i Històries cristològiques, van ser realitzades entre el segle xvi i XVII pels millors pintors de Toscana: Andrea del Sarto, Il Sodoma i Domenico Beccafumi. Nombrosos i preuats són els adorns del segle XVII, entre els quals sobresurten el crucifix de bronze de l'altar major i els àngels portacanelobres l'extrem de la "transenna" de marbre, obra de Giambologna. A més hi ha el baldaquí de plata ideat per Giovan Battista Foggini (1678-1686) en l'altar de la capella del Santíssim Sagrament. En els nombrosos altars laterals es troben pintures del segle xvi i XVII elaborades per pintors prestigiosos. Particularment venerada és la imatge de la Verge amb el Nen (del segle xiii), anomenada Madonna di sotto gli organització, atribuïda a Berlinghiero Berlinghieri. L'edifici, com el campanar està enfonsat perceptiblement a terra, i alguns desequilibris en la construcció es poden veure amb facilitat així com les diferències de nivell entre la nau de Buscheto i la prolongació per obra de Rainaldo.

Crist en majestat, envoltat per la Verge i Sant Joan evangelista
va ser acabat amb el rostre de Sant Joan per Cimabue en 1302

Els originals "graduals" de la catedral, obra de Giovanni Pisano de fins del segle xiii van ser substituïdes en 1865 per l'actual Sagrato. Aquests graduals envoltaven el perímetre de la catedral al nivell del terreny i consistien en un casc de requadres esculpits amb figures d'animals i caps. Actualment alguns fragments es poden veure al museu.


El Baptisteri 

El Baptisteri de Pisa, dedicat a Sant Joan Baptista, està davant de la catedral a l'extrem occidental de la Piazza dei Miracoli.

El Baptisteri de Pisa
 
Història

El rodó edifici romànic va començar a construir-se en 1152, en substitució d'un antic baptisteri més petit que estava situat on s'ubica el cementiri, i es va concloure en 1363. Es va inaugurar al mes d'agost segons el que resa la inscripció:

MCLIII Mense August fundata fuit haec («Al mes d'agost de 1153 va ser fundada aquí ...»

Va ser el segon edifici de la plaça en erigir-després de la catedral i abans de la torre. Es va construir en estil romànic per un arquitecte conegut com Deustesalvet («Diostesalve»), qui va treballar també a l'església del Sant Sepulcre a la ciutat. El seu nom està esmentat en un pilar interior, com Diotosalvi magister. La construcció, però, no va acabar fins al segle XIV, quan la loggia, la planta superior i la cúpula van ser afegits en estil gòtic per Nicola i Giovanni Pisano i Cellino di Nese.

Arquitectura

És el baptisteri més gran d'Itàlia. El seu perímetre mesura 107,25 metres. Comptant l'estàtua de Sant Joan Baptista (atribuïda a Turino di Sano) a la part superior de la cúpula, la seva altura és 54,86 m, uns centímetres més alta que la Torre Inclinada. El gruix dels murs a la base és 2,63 m.

Interior del Baptister

Presenta una curiosa cúpula troncocònica, similar a la de l'església pisana del Sant Sepulcre, dels Cavallers Hospitalers del mateix autor. La tècnica constructiva de les cúpules semiesfèriques o poligonals era gairebé desconeguda en aquesta època. El projecte original del mestre Deustesalvet pretenia imitar arquitectònicament a la Cúpula de la Roca (que es creia construïda sobre les ruïnes del Temple de Salomó) a la part externa i en la interna a la Anastasis o Basílica del Sant Sepulcre, totes dues a Jerusalem. Posteriorment, Nicola i Giovanni Pisano van adaptar el projecte a l'estil gòtic afegint galeries i la cúpula semiesfèrica. La cúpula està coberta de teules al costat occidental i plaques de plom en l'oriental. Probablement aquesta diferència en la cobertura va ser deguda a la manca de pressupost de l'obra, així com l'absència de frescos al sostre, que s'havien planificat originàriament. La petita cúpula que tanca la més gran, coronada per l'estàtua de Sant Joan Baptista, va ser afegida amb posterioritat. En el projecte original, existia un ócul pel qual entrava la llum que il·luminava la pila baptismal. En altres baptisteris antics, aquesta obertura es feia servir per omplir amb aigua de pluja la pila, però no passava el mateix en el cas de Pisa, on aquesta no comptava amb desguassos: els baptismes, en aquell moment, ja es feien d'una manera similar a l'actual, de manera simbòlica amb petites quantitats d'aigua beneïda.

El portal, que queda enfront de la façana de la catedral, està flanquejat per dues columnes clàssiques, mentre que els brancals interiors estan executades en estil bizantí. La llinda està dividit en dos pisos. L'inferior representa diversos episodis de la vida de Sant Joan Baptista, mentre que el superior mostra a Crist entre la Verge i Sant Joan Baptista, flanquejats per àngels i evangelistes.
Fonamentada sobre el mateix sòl sorrenc que la torre, el baptisteri està inclinat 0,6 graus cap a la catedral.

Interior

La immensitat de l'interior és impressionant, però és sorprenentment senzill i no té decoració. Té també una acústica destacada.

La pila baptismal octogonal, situada sobre tres graons al centre del baptisteri, data de 1246 i és obra de Guido Bigarelli de Arogno. L'escultura de bronze de Sant Joan Baptista, al centre de la pila, és una obra d'Italo Griselli.

Pica baptismal (octogonal), altar i a l'esquerra el púlpit esculpit per Nicola Pisano.

Púlpit

El púlpit va ser esculpit entre 1255 i 1260 per Nicola Pisano, pare de Giovanni Pisano, l'artista que va realitzar la trona de la catedral. Conté escenes de la vida de Crist en cinc panells, mentre que en les columnes està coronades amb representacions de les virtuts. Les escultures de la trona, i especialment la forma clàssica de l'Hèrcules nu, són bon exemple de les qualitats de Nicola Pisano com el més important precursor de l'escultura renaixentista italiana en restablir les representacions antiguas. Per tant, les investigacions sobre el renaixement italià normalment comencen amb l'any 1260, l'any en què Nicola Pisano va datar el seu púlpit.   

Torre de Pisa

La Torre inclinada de Pisa és el campanar de la catedral de Pisa. Es va construir perquè quedés vertical, però es va començar a inclinar alhora que començaven les obres l'agost del 1173. L'altura de la torre és de 55 metres des de la base, es creu que el seu pes és de 14.700 tones, la inclinació és d'un 10% i té 294 graons. 

El govern d'Itàlia va demanar ajuda el 27 de febrer de 1964 per prevenir-ne la caiguda, i el 7 de gener de 1990 es va tancar al públic com a mesura de seguretat. Actualment s'ha fet un treball de reconstrucció per reduir l'angle d'inclinació. Es va tornar a permetre l'entrada al públic el 16 de juny de 2001, després de deu anys de feina. 

Història

La construcció de la Torre de Pisa es va fer en tres etapes durant 200 anys. La construcció de la primera planta de marbre blanc va començar el 9 d'agost de 1173, en un període d'èxit militar i prosperitat. La primera planta està envoltada de pilars amb capitells clàssics i arcs cecs. 

No sé sap del cert qui va ser-ne l'arquitecte: durant molts anys el seu disseny es va atribuir a Guglielmo i Bonanno Pisano, un artista conegut que vivia a Pisa el segle XII, famós per les seves peces de bronze fos, particularment al Pisa Duomo. Bonanno Pisano va deixar Pisa el 1185 i va marxar a Monreale, Sicília, tornant sol després de la seva mort. El seu sarcòfag va ser descobert al peu de la torre el 1820.

Després que la tercera planta fos construïda el 1178, la torre es va inclinar, a causa d'uns fonaments dèbils (tres metres), i un terra inestable. El disseny de la torre era imperfecte des del començament. La construcció es va aturar durant un segle.

El 1838 l'arquitecte Alessandro Della Gherardesca va excavar un camí al voltant de la torre per fer visible la base. Això va causar una inundació de la base i un nou increment de la inclinació.

Benito Mussolini va ordenar col·locar la torre recta: per intentar-ho van tirar ciment als fonaments. El resultat va ser inesperat, la torre es va enfonsar encara més a la terra tova.

Durant la Segona Guerra Mundial, l'exèrcit dels Estats Units va destruir les torres properes a Pisa donada l'amenaça que suposaven els franctiradors des d'aquestes posicions. Es va programar la voladura de la Torre inclinada, però una ordre de retirada a l'últim instant la va salvar.

El 27 de febrer de 1964, el govern d'Itàlia va demanar ajuda per prevenir la caiguda. Es va assignar el projecte a un conjunt d'enginyers, matemàtics i historiadors, que van debatre sobre els mètodes d'estabilització a les illes Açores.

Després de dues dècades de treball, el gener de 1990 la torre es va tancar al públic.


Després d'una dècada d'esforços de reconstrucció i estabilització, la torre es va reobrir al públic el 15 de desembre de 2001. Molts mètodes van ser proposats per estabilitzar-la, i un que es va portar a terme el 1995, va ser afegir 800 tones de plom a la part contrària a la inclinació perquè fes de contrapès.

La solució final per corregir la inclinació va ser eliminar 38 m³ de terra de la zona inferior de la base. La torre s'ha declarat estable durant uns 300 anys més.Font: Viquipèdia

Més informació:

http://whc.unesco.org/en/list/395
http://www.opapisa.it

    
-o-
-.- 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada