dissabte, 4 de març de 2017

Capçanes. Les pintures de "La Vall" i "La Parellada"

Capçanes és el poble i municipi més meridional de la comarca del Priorat.

Limita a l'oest amb els Guiamets, al nord i nord-est amb Marçà, tots dos del Priorat. A llevant, limita amb Colldejou, del Baix Camp, i al sud i ponent amb el gran terme de Tivissa, de la Ribera d'Ebre, del qual havia format part temps enrere.

És el poble natal del famós soldat i guerriller antiborbònic Pere Joan Barceló, més conegut com a Carrasclet, que va participar activament en la Guerra de Successió i es va mantenir en la clandestinitat i en la resistència un cop acabada aquesta guerra, fins que es va exiliar a Viena, on va romandre fins a la seva mort, servint l'emperador Carles.

Més informació de Capçanes a Viquièdia 


"La Vall" i "La Parellada"

Cèrvol

Finalitzen els treballs de restauració de pintures rupestres descobertes a Capçanes

El terme de Capçanes té la concentració de pintures rupestres més gran de Catalunya

Més Digital 17/02/2017 

Fins a nou conjunts de pintures rupestres descobertes el 2014 a Capçanes, al Priorat, han estat recuperats per intervencions promogudes pel Departament de Cultura de la Generalitat i l'Ajuntament de Capçanes. Les actuacions s'han realitzat en els darrers mesos, i han contemplat la protecció, la conservació i la difusió de les pintures.

Bou o Toro de Parellada III

Per una banda, destaca la recuperació, l’any 2016, del toro de Parellada III, la figura animal més gran documentada a Catalunya, que mesura més de 50 cm, i de l’escena de la Vall II, coneguda com 'La matança'. Els treballs realitzats han permès recuperar la lectura de les figures que anteriorment no s’apreciaven bé, han documentat 6 nous arquers, i s'ha realitzat una nova explicació de l’escena pintada. També s’ha recuperat i consolidat un gran cérvol i una figura humana de l’Abric de la Vall I.

Cérvol gravat a la Parellada IV

Les tasques de recuperació es van iniciar el 2014, any de la descoberta de les pintures. Entre les accions realitzades hi ha l’aixecament topogràfic i la documentació dels abrics i dels barrancs de la Vall i Parellada, que ha permès conèixer i entendre el perquè de la concentració de pintures en els barrancs i de la seva ubicació. Entre les actuacions al conjunt, s’ha dut a terme l’estudi i identificació de les patologies que afectaven la conservació de les pintures, feina que ha permès disposar d’un mapa d’alteracions i problemàtiques, així com elaborar un pla ordenat i coherent de restauració i consolidació per a cada un dels conjunts de pintures rupestres.
.

S’han dut a terme actuacions de conservació i consolidació dels suports als dos conjunts de pintures rupestres. En aquest sentit, s’han tancat, per tal de protegir-los, 7 conjunts de pintures rupestres (Parellada I, Parellada II, III i IV i la Vall I, II i III). Amb aquesta actuació es garanteix una millor protecció de les pintures i de la gestió de visites concertades i guiades des del Ajuntament de Capçanes. Com a mesures preventives, s’han netejat i desbrossat els terrenys afectats pels tancaments de protecció i s’ha recuperat el camí que permetrà un bon accés a les pintures. També s’ha instal·lat plafons informatius a cada un dels tancaments i panells específics per a cada un dels conjunts.

Una matança o un sacrifici humà?. Vall II

El Priorat, bressol de les pintures rupestres a Catalunya

El terme de Capçanes té la concentració de pintures rupestres més gran de Catalunya, amb 19 conjunts identificats, concentrats en un espai força reduït, en dos barrancs principals on la separació màxima entre conjunts és de 3 km i la de proximitat és de 15 m i 20 m. Els deu primers conjunts es van localitzar en abrics rocosos el 2006 i es van documentar l’any 2008. La majoria dels conjunts de pintures rupestres de Catalunya han estat identificats en els darrers anys a la comarca del Priorat: 43 conjunts d’un total de 120 documentats a tot el territori. És a dir, en aquesta comarca s’hi localitza una tercera part de tota la pintura rupestre coneguda a Catalunya.
 

Documentació dels nous conjunts d’art rupestre del Priorat (Tarragona)
Per Ramon Viñas i Elisa Sarrià

Més informació 
El poble és un referent en l'estudi de la prehistòria, ja que concentra el nombre més gran de jaciments rupestres de tot Catalunya


Les pintures rupestres de Capçanes El Bloc del Priorat 04/11/2016

Espectacular recuperació de les pintures rupestres de la Vall II a Capçanes (Priorat) Tribuna d'Arqueologia 22/07/2016

Detall de l'escena de la Vall II, coneguda com 'La matança'

Capçanes, la nova capital rupestre / Sara Sans, Capçanes 15/02/2016 (La Vanguardia)
 
Troben al Priorat la concentració de pintures prehistòriques més gran, entre les quals hi ha un mural únic amb 27 figures

"Apareixen 27 dibuixos, entre els quals hi ha 22 figures humanes en posicions molt variades, però sempre amb una clara actitud d’abatiment i derrota. Aquest espectacular mural és un dels descobriments més importants de pintura prehistòrica naturalista a Catalunya i un document únic per a la investigació, des d’una perspectiva antropològica, social i etnogràfica. L’escena forma part de la troballa de pintures rupestres més gran dels últims 35 anys. S’ha localitzat a Capçanes, al Priorat, al costat d’una vintena de conjunts pictòrics més.

En total, més de 150 figures humanes, i d’animals, entre els quals hi ha un gran toro de 54 centímetres, un dels més grans documentats fins avui". Llegir més

Arquer. Parellada II

Visites guiades a les pintures rupestres de "La Vall" i "La Parellada"

Avui 4 de març de 2017 han començat les visites guiades als jaciments de pintures rupestres de "La Vall" i "La Parellada". Aquestes visites tindran lloc cada primer dissabte de mes i estan adreçades al públic general i familiar. Els grups i centres escolars tenen també la possibilitat de reservar una visita concertada. Per a més informació i reserves: Enllaç a la web

Entrades 

Vegeu reportatge emès a TV3 clicant a sobre 

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies/el-conjunt-de-pinteres-rupestres-de-capcanes-el-mes-important-de-catalunya-es-consolida-per-poder-exposar-lo-al-public/video/5612342


La Vall

Ja que ens trobema Capçanes us proposem una altra interessant visita segons el temps de què disposeu ...

El Celler Cooperatiu Capçanes

L'any 1933, vàries famílies del poble van fundar la Cooperativa. Les vinyes pertanyien a la Subzona Falset de la DO Tarragona fins que, a finals de 2001, d'aquesta Subzona va néixer la nova DO Montsant.

Els primers vins en bóta són de l'any 1991, encara que l'impuls per al canvi definitiu es va viure l'any 1995 arran d'una trobada amb la Comunitat Jueva de Barcelona i la seva petició de vinificar a la Cooperativa un vi caixer no pasteuritzat amb el mètode Lo mevuixal. Per poder identificar, aïllar i vinificar petites partides de raïm seleccionades sota el control estricte del rabí, van fer falta noves instal·lacions. Gràcies a aquesta nova tecnologia es va poder elaborar el Flor de Primavera, que és reconegut com un dels grans vins caixer del món. Aquest va ser el detonant del procés de creació d´una gamma completa de vins embotellats no caixer.

Vins 
Vins Kosher


Visites:

Segons el temps de què disposeu i el vostre esperit aventurer, podreu conèixer el Celler de Capçanes i escollir la visita que més s'adapti a vosaltres. Per visites clicar AQUÍ

Recent aparegut al mercatCap Sentit 2014

Trencadís cromàtic i olfactiu: garnatxa, cabernet i sirà

DO Montsant

“Cap Sentit” del Montsant, fa homenatge a les pintures rupestres que es van trobar a Capçanes al cap de milers d’anys d’estar ocultes als ulls de l’home. Es van fer esperar, com la golosia d’aquest vi de Capçanes, que exigeix l’espera en copa o bé una bona oxigenació del vi prèvia al tast, per revelar les seves aromes més amables.

Com bé diu el seu nom, “Cap Sentit “, no és un vi fàcil. Estem davant d’un vi que se’ns presenta poc amable als inicis en copa, però no ens deixem enganyar.

A mesura que l’oxigen s’infiltra dins l’estructura d’aquest vi del Montsant, apareixen notes afruitades i balsàmiques i flaires de confitura de cirera picota i a pegadolça. 

Una bona oxigenació en copa empeny la melositat de la garnatxa a apoderar-se del nostre paladar. “Cap Sentit” reprèn l’equilibri gustatiu i comencem a gaudir-lo, reconeixent el seu potencial en copa. Els seus ingredients són com un trencadís que requereix fusionar-se i relligar-se amb l’oxigen, ingredient convidat dins la copa, que sap cóm amalgamar els sabors del cabernet i del sirà, amb l’amable garnatxa de Capçanes.

El celler de Capçanes és un exemple de bon treball cooperatiu, doncs no ha parat de créixer en qualitat i reconeixement des de la seva fundació al 1933. Les vinyes i esforços de 80 viticultors varen fusionar-se per crear un gran projecte vitícola exemplar pels que s’estimen la terra del Montsant.

Font: VADEVI.cat 03/08/2016

Celler de Capçanes
C/ Llaveria,4
43776 - Capçanes
Telèfon: 977178319


Pàgines d'interès:

On podeu allotjar-vos:

On podeu menjar:
 La Mola de Colldejou
-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada