divendres, 26 d’agost de 2016

Almoster, Ponts, Gualter, Andorra, ...

Sortim a mig matí cap Andorra, sense presses. La Selva del Camp, Alcover, Montblanc, Tàrrega, Gissona ... i Ponts. Aquí fem parada amb la intenció de visitar el Monestir de Santa Maria de Gualter. Fa temps que hi vull anar per tal de veure les últimes intervencions que s'hi van fer. Sempre ve de gust tornar-hi.

El que queda de l'àbsis
El Monestir de Santa Maria de Gualter.

Imatge de part del claustre

El lloc de Gualter fou cedit al monestir de Ripoll pel comte Guifre el Pelós, que l'hauria ocupat abans del 890. El 1079 el comte Ermengol IV d'Urgell era el seu nou propietari. El mateix comte, per ajudar l'establiment del nou monestir, va cedir a l'abat de Ripoll la meitat de les primícies dels pobles que havia acabat de conquerir als àrabs i dels que guanyés en endavant dins el pla de Mascançà, a partir de la serra d'Almenar.

Galeria encara existent del desapregut claustre

Claustre
Els primers intents seriosos d'erecció del monestir es feren a partir del 1118, quan es va crear una confraria de clergues i laics per aixecar el monestir, que era llest el 1207. Els comtes d'Urgell, en especial Ermengol VIII, continuaren afavorint el monestir, que tenia un valuós patrimoni. Malgrat tot, mai no va passar de ser un petit priorat, que comptava només amb un prior, quatre monjos i alguns preveres beneficiats.

Nau central

La vida monàstica va decaure molt al segle XV i el papa Climent VIII el va suprimir totalment el 1593 a fi de dotar amb les seves rendes el capítol de Solsona. En endavant fou una simple església parroquial.

Nau central des dels peus de l'església

El lloc es troba en lamentable ruïna, ocasionada per una explosió a l'època de la guerra civil, però deixa veure encara la grandesa i la bellesa de la gran església, iniciada després del 1118 i consagrada el 1207.

Tomba

Actualment el claustre ha estat restaurat i les dependències annexes adaptades com a seu de l'ajuntament.

Amb cadira

Finestra

Al Museu Nacional d'Art de Catalunya es conserva un retaule gòtic que procedeix d'aquest monestir. És obra de Jaume Serra, consta de tres carrers i està dedicat a sant Esteve.

Aquest retaule és un conjunt pictòric realitzat amb la tècnica del tremp sobre fusta i estructurat en tres taules unides verticalment -tríptic- i dividides en compartiments quadrangulars separats per sanefes de brodadura picada; les escenes o seqüències superiors estan rematades per arcs lleugerament apuntats i cimats per uns elegants florons i cresteries; els bastiments externs i interns que emmarquen les taules són ornamentades a base d'estilitzades sanefes daurades i rematats amb agulles perlejades. Fa 186 x 185 cm. i, tot i que està mancat del bancal inferior, es conserva en bon estat a la secció d'art gòtic del Museu d'Art de Catalunya, on hi ingressà a mitjans dels anys vint del segle XX. Des de mitjan segle XIV, havia format part del patrimoni artístic del monestir de Santa Maria i ocupava un dels altars laterals de la capçalera de l'església basilical. Els experts apunten que la cronologia d'execució del retaule pot ser entre 1360 i 1370.
-
Retaule de Sant Esteva, obra de Jaume Serra

Com a objecte de culte és l'exponent d'un estil i d'una estètica artística de caràcter internacional, portat a terme per un artista català completament consagrat a la seva època. Es tracta de Jaume Serra, el segon dels germans Serra, el qual apareix documentat l'any 1358, quan contractà un retaule per la catedral de Girona. Les seves obres, com la del retaule de Gualter, resulten sempre atractives gràcies a la perfecció de la tècnica pictòrica utilitzada, a la delicadesa dels colors i a la correcció del dibuix.

Fonts:  
i Monestir de Santa Maria de Gualter a Viquipèdia

Claustre
 
Més informació:-.-
-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada