dissabte, 25 de juny de 2016

Rocafort de Queralt, Barberà de la Conca, L'Espluga, Forés, La Sala de Comalats, Glorieta ..

Rocafort de Queralt

Rocafort de Queralt és un municipi situat al nord-est de la part central de la comarca de la Conca de Barberà, i constitueix la separació física entre la Conca estricta i la zona de la Baixa Segarra, en el coll de Deogràcies.

El Celler de Rocafort de Queralt

Arc parabòlic de la cooperativa de Rocafort de Queralt

Un dels més bells exponents de l’arquitectura modernista d’inicis del segle XX és el celler de Rocafort de Queralt, ubicat al nord-est de La Conca de Barberà. Aquesta “catedral del vi” va ser erigida l’any 1918 per Cèsar Martinell. El celler, declarat bé cultural d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya, és l’espai on Cellers Domenys elabora el reconegut cava Les Tres Naus.

Portalada

Aquest singular espai, encarregat a l’arquitecte a principis de segle XX pel Sindicat Agrícola i Caixa Rural de Rocafort de Queralt, va construir-se en tres fases (1918, 1931 i 1947). El resultat de tot plegat, és un espai d’atrevides formes arquitectòniques i importants innovacions tècniques.

Diposit de  l'aigua

A la façana, l’obra combina els maons cuits instal·lats als arcs de portes i finestres, amb frisos de rajola ceràmica a la cornisa. En aquesta composició de la façana hi destaca un gran finestral. A l’interior, pren rellevància la gran alçada de cadascuna de les tres naus, compostes per arcs parabòlics realitzats amb maó cuit. La cava, ubicada a la planta subterrània del celler, és un espai fresc, amb una temperatura constant els 365 dies de l’any.

Façana nord

És en aquest enclavament on Cellers Domenys elabora, en el més absolut silenci i repòs, els caves Les Tres Naus, entre els quals destaquen el cava reserva, de criança especial, i el cava rosat, elaborat amb la varietat de raïm autòctona de La Conca de Barberà, el Trepat.

Reculem en direcció Barberà de la Conca, avui ens espera la 7a Festa de Trepat.


Barberà de la Conca

Un encert, com cada any. Aquesta ja és la 7a Festa del Trepat de Barberà de la Conca, una edició que va consolidant la Festa i superant la de l'any anterior. Evidentment l'oferta se centra amb el vi i més concretament el trepat, però també hi trobem: arts plàstiques, poesia, música, gastronomia, ... aquí el programa .

Cartell 7a edició

Circuit

Enfilem el carrer Esplugues on el pas del temps sembla aturat, portals oberts ens donen la benvinguda i la carnisseria també.

Carnisseria

Tot fent algun tastet de vi anem pujant pel carrer Major, carrer de l'Església fins a la plaça de l'església per contemplar la portalada amb el magnífic timpà romànic de l'església primitiva del S. XII o XIII coronant la portalada de Santa Maria.

Timpà de Santa Maria segle XII/XIII

De pas comprovar l'estat de l'esquerda que es va obrir l'any 2010 que travessa tota l'església i que s'aprecia sobretot a la façana.

Tast de Carlania

Celler cooperatiu i l'Hermandad Sindical

Portal

Castell de Barberà

Clos Montblanc - Exposició de l'artista JJ White

JJ White
http://www.festadeltrepat.cat/vi-festa2/artistes-2015/jake-white


Carrer de Promasó

CELLERS 2016
.

Cartell

Baixem a l'Espluga de Francolí a dinar i per la tarda, malgrat la calor, encara ens queden forces i decidim fer una mini-ruta: Forés, La Sala de Comalats i Glorieta.

Forés

Forés

Forès és un petit municipi, estratègicament ubicat, que ofereix bones vistes de la comarca de la Conca de Barberà.

Fou vila reial, com consta al seu escut, i va tenir representació a les Corts Catalanes fins que l'any 1390 va complir-se el testament de Pere el Gran (3 de novembre de 1285) i fou del monestir de Santes Creus fins a la supressió dels senyorius l'any 1835. 

La Porta de les Dones església Forés

Església romànica de Forès

També, destaca l'església parroquial dedicada a Sant Miquel. És un edifici romànic, de la segona meitat del segle XII, amb planta d'una sola nau, avui mancat de l'absis. El segle XIV s'afegiren dues capelles laterals que donaren lloc a una falsa planta de creu llatina. Té dues portes, les dues a migdia. La més antiga, emprada per les dones, està decorada amb quatre columnes per banda, timpà esculpit i semicercle d'amples dovelles. Està més d'un metre per sota del nivell del carrer i s'hi accedeix per esglaons de pedra. La segona porta, oberta a una capella lateral, és la porta dels homes. És més sòbria i a sobre seu s'alça el campanar, bastit sobre la mateixa volta de creuer. El campanar és de planta quadrada en el seu tram inicial i la seva part superior fou reconstruïda en època barroca amb tronc octogonal. S'hi conserva una fidel reproducció policromada d'una imatge gòtica (1324) de la Mare de Déu de la Salut, dipositada al Museu Diocesà de Tarragona. 

Més informació sobre Forés

La Conca


La Sala de Comalats 

La Sala de Comalats és un nucli de població agregat al terme municipal de Passanant i Belltall, a la Conca de Barberà. Es troba a prop de la carretera de Passanant a Forès, al sud-est del terme.

La Sala de Comalats amb els sembrats a punt

Comprès en l'antic terme del castell de Forès (1058), pertanyé als Cervera i a l'ordre de l'Hospital, per passar finalment al monestir de Santes Creus fins als decrets desamortitzadors del segle XIX.

Del castell de la Sala resta una imponent torre de 17 m i són destacables les cases del Castell i del Cavaller, ambdues del s. XV.

Tenen especial interès els sepulcres de fossa, la cista megalítica al pla del bosc de la Sala i la pedra megalítica amb símbols solars.


Glorieta (Passanant i Belltall) 

Peixos als rentadors de Glorieta

Glorieta és un agregat del terme municipal de Passanant i Belltall (Conca de Barberà). A la part central del terme (750 m), s'hi arriba a través d'una carretera que surt de Passanant a Forès. Pels volts de 1162 es construí el castell de Glorieta, una de les torres actualment conserva una alçària de 16 metres. És de destacar el forn comunal, citat ja el segle XVI fins al 1940 i una bella creu processional gòtica, d'argent i esmalts, dipositada al Museu Diocesà de Tarragona, però que retorna cada any per la festa patronal (15 d'agost). 

Més informació de Glorieta 
 


-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada