dissabte, 18 de juny de 2016

Mont-ral, El Bosquet, L'Aixàviga, Alcover ..

Per la TV-7041 en poc més de 20 minuts d'Alcover ens trobem a Mont-ral amb una altitud de altitud 888 msnm.

Mont-ral

Mont-ral

Davant del dubte, hem volgut fer una visita a Mot-ral per veure com estaven els sembrats plens de flors, és evident que la primavera està a les acaballes, en dues setmanes no queda ni rastre, bé, alguna rosella aïllada i poc més. Ho podreu comprovar a les imatges com estava fa dues setmanes. AQUÍ

Localització: https://goo.gl/maps/mk4Z1uCv8vn

El Bosquet


L'Aixàviga  o L'Aixàvega


-.-

Per la mateixa TV-7041 reculem cap Alcover i fem parada per tal de visitar la població.


Alcover

Alcover és una vila i municipi a la banda occidental de la comarca de l'Alt Camp, als peus de la serra de la Mussara. És creuat pel riu Glorieta, afluent del riu Francolí, el qual travessa també part del terme.

Convent de Santa Anna d'Alcover

Claustre

El convent de Santa Anna, de frares franciscans, fou fundat l’any 1582 als afores d'Alcover, a tocar de la carretera de Mont-ral, a iniciativa de la mateixa vila i gràcies al impuls donat per l'arquebisbe Antoni Agustí. Es va situar a l'antiga ermita de Santa Anna amb una casa adossada. Van mantenir-se en aquell lloc fins que l’any 1647 va començar la construcció del nou convent que era ja acabat a fi de segle.


Malgrat patir una epidèmia de pesta l’any 1651, la comunitat va créixer fins assolir els vint-i-cinc frares a la meitat del segle XVIII. L’any 1822 el convent va resultar saquejat i incendiat pel que fou clausurat temporalment. L’exclaustració definitiva (1835) va dispersar els frares de la comunitat i el convent va passar a mans municipals, a partir d’aquell moment la casa va tenir diversos usos i finalment va caure en ruïna. Actualment està rehabilitat per a ús cultural i acull l'anomenat Convent de les Arts.


Convent d eles Arts: http://www.conventarts.cat/el-convent
A facebook: https://www.facebook.com/conventarts
A twitter: https://twitter.com/conventarts


L'Església de Nostra Senyora de l'Assumpció

L'Església de Nostra Senyora de l'Assumpció o església Nova

L'església Nova d'Alcover està situada fora de l'antic clos de la vila. L'edifici, de grans proporcions, presenta una gran sobrietat constructiva. La façana, renaixentista, mostra una porta central d'arc de mig punt damunt del qual hi ha l'escut de la vila, a la banda i banda de la porta hi ha 8 fornícules flanquejades per columnes amb capitells compostos. Damunt la porta s'obren 3 fornícules més entre columnes iguals a les inferiors. El conjunt és coronat per un frontó triangular pel damunt del qual s'obre la rosassa que dóna llum a l'interior, d'una sola nau sostinguda exteriorment per contraforts, té a més 10 capelles i un braç laterals. Són remarcables, a l'interior, el cor i la capella del Santíssim. El material és el saldó groc. D'entre les campanes val la pena remarcar l'anomenada "Francisca" forjada el 1800 per la cèlebre família Pomerol, i el rellotge, fabricat per Agustí Pomés, de Montblanc, el 1809.La construcció de l'església Nova es va iniciar el setembre de 1578, amb motiu de la insuficiència de l'església de la Sang davant el gran increment de població experimental per la vila. El seu emplaçament és probablement el del l'antic castell l'Alcover. Se sap que participaren en l'obra diversos mestres. Juan Munter, Oliverio Anqui i Cristóbal Bauel. La construcció dels murs, voltes i capelles era finalitzada el 1622, tot i que l'acabament total de l'obra no es produí fins al 1630. Fou beneïda el 26.6.1630. El 1795 caigué el campanar, i el mateix any s'iniciaren les obres de construcció de l'actual torre, que continuaren fins al 1803, any en què foren definitivament interrompudes per divergències entre el batlle i el rector.Cúpula

La Plaça Nova 

La plaça està situada al bell mig del recinte murallat d'Alcover. Morfològicament és un clos amb quatre sortides estretes. La seva característica més remarcable és l'existència de porxos a cada banda de la plaça. Els de la banda superior, on està situada la casa de la vila, són formats per columnes de pedra units per jàsseres, mentre que els de la banda de baix, on hi ha la casa Figuerola, els formen grans arcs carpanells.

La Plaça Nova

Els edificis són en general de planta i dos pisos, amb cobertes de teula i obertures rectangulars

La Plaça Nova ha canviat diverses vegades de nom en funció dels canvis polítics successius. L'edifici més important, ocupat per la casa de la vila, es va construir el 1581, i és el més antic de tot el conjunt. La casa Figuerola, que configura tota la part inferior de la plaça, data de la fi del segle XVII. El conjunt es va completar amb els edificis extrems de Ca la Miralles i Ca Malapeira, de mitjan segle XVIII.


Església de la Puríssima Sang, o de la Sang, Església Vella

Rosassa de l'Església Vella

Santa Maria d'Alcover

A partir dels elements que encara es conserven de l'església es pot dibuixar la planta original, d'una sola nau de 10 x 13 m., amb absis semicircular i parets de 2 m. de gruix. Romanen en peu gran part de mur lateral, on s'obria la porta d'accés, així com l'absis i el cor, si bé s'ha perdut l'altre mur lateral que recolzava en l'enderrocat edifici hospital-escola. Cal remarcar els capitells de l'interior de l'absis amb decoració escultòrica i la imposta amb bandes horitzontals incises, a més de la magnífica rosassa situada als peus de l'església. Contràriament la porta d'entrada és d'una gran austeritat, ja que tant els capitells que coronen les columnes com les arquivoltes i el timpà són llisos. L'obra es va fer amb carreus regulars de saldó vermell.


La factura de l'edifici el situa clarament a l'època romànica, si bé hi ha divergència d'opinions respecte a la seva datació concreta. No obstant això, el criteri general és de donar com a bona la data de final del segle XII. La tradició popular coneixia aquesta església amb el nom de "La Mesquita", nom que ha fet suposar l'existència anterior d'un temple musulmà. Vers la fi del segle XV va resultar insuficient i es va fer l'església nova. A la vella se celebrà culte fins a l'any 1783. L'any 1931 va ser declarada Monument Històrico-Artístic per ordre de Marcel·lí Domingo. L'edifici va resultar molt malmès en ser incendiat en els primers temps de la guerra de 1936. Poc després, el 1937, es va esfondrar gairebé totalment, i a més es van perdre retaules i talles de gran valor artístic. Actualment s'ha recuperat com a espai urbà, obrint-se al públic l'11 de setembre de 1979.

Capçalera


Arc lateral

Absis

Ca Cosme Vidal 

Josep Aladern 1869-1918
Edifici de planta baixa i dos pisos. A la planta baixa s'obre una porta rectangular d'accés, amb grans dovelles de pedra. A ambdós costats apareixen dues finestres superposades. Al primer pis es troba un balcó seguit del qual ha estat eliminada la barana, amb quatre portes de llindes coronades per frontó. Al segons pis, que correspon a les golfes, hi ha vuit finestres d'arc de mig punt. L'obra de la façana és de pedra local, denominada saldó. L'element sustentant dels sostres és la biga. l'interior es distribueix simètricament d'acord amb un eix perpendicular a la línia de façana. A la façana hi ha una placa amb la inscripció.: "En aquesta casa nasqué el poeta i escriptor català En Cosme Vidal "Josep Aladern 1869-1918" (Cosme Vidal era conegut amb el pseudònim Josep Aladern).

La casa Cosme fou construïda, juntament amb la bessona casa de l'Abadia, per l'arquitecte Pere Blai l'any 1618 per als germans Anton i Pròsper Company, que tornaren d'Amèrica després d'haver fet fortuna. Fou casa natal dels germans Vidal Rosich (Cosme i Plàcid), escriptors notables d'Alcover de finals del segle XIX. En el seu origen l'edifici era unifamiliar, recentment s'ha utilitzat com a habitatge plurifamiliar i s'hi han fet moltes modificacions, tot i haver respectat la façana i la planta baixa, que conserva el seu aspecte original. 

Ca Cosme


Portal de la Saura

Portal medieval que donava accés a la vila venint de Reus.

Portal de la Saura

Durant els primers temps feudals, a fi d'estimular la repoblació, els comtes catalans concedien cartes de població per refermar la reconquesta cristiana. El 9 d'abril de 1166, el rei Alfons I va concedir a Alcover la seva carta de poblament.

Inicialment Alcover es va bastir al voltant de l'actual carrer Major i, durant els segles XIV i XV, va anar expandint-se pels carrers laterals per tot el que va constituir el clos murallat. Al segle XVI l'auge urbanístic va crear la necessitat de construir fora muralla, fou aleshores que es va plantejar ampliar el traçat.

El 1634 es constitueix el portal que veiem al costat, però l'ampliació de la muralla, per raons que desconeixem, no es va arribar a continuar. Aquell mateix any, s'edifica la capella de la Concepció al davant mateix del portal, avui desapareguda.


La Casa del Metge Lluís Domingo (obra de l'arquitecte Cèsar Martinell)

Afegeix la llegenda

Habitatge unifamiliar de planta baixa i dos pisos, amb una tribuna en l'angle esquerre de la façana, a l'altura del primer pis. És un edifici entre mitgeres, cobert a dues vessants amb teula. La façana presenta una disposició asimètrica de les obertures, llevat de les finestres del segon pis, que apareixen seguides, en nombre del cinc. El material de la planta baixa és la pedra vista, i a la part superior, la pedra arrebossada. El maó s'ha emprat com a element constructiu i també en la decoració, per emmarcar les obertures. La ceràmica apareix així mateix, en proporció escassa, com a element ornamental.

Imatge de la revista Patrimonio

La casa està situada en l'avinguda de Montblanc. Es tracta d'un edifici realitzat l'any 1919 per l'arquitecte Cèsar Martinell en els anys vint d'aquest segle per al metge Lluís Domingo. Damunt una de les portes d'entrada es pot veure encara una inscripció en rajoles de ceràmica, amb les inicials "L" i "D" i el símbol de la professió mèdica, una mà amb un ull a la palma. 


Plaça Vella

Plaça de planta allargassada situada al nord del clos emmurallat d'Alcover.

És un espai que conserva un encant especial, sobretot per l'existència d'un edifici sustentat, en lamseva davantera, per columnes, i que sembla va ser la Casa del Comú, el que avui entenem per ajuntament, durant l'època medieval.

Plaça Vella

En aquesta plaça segurament, durant l'edat mitjana, s'hi realitzava el mercat setmanal del dilluns, otorgat per l'arquebisbe Vilademuls l'any 1174, al qual hi assistia molta gent de l'entorn. Aquest mercat comportà un llarg plet amb Reus, ja que també s'hi duia a terme al mercat el dilluns, i per tant el d'Alcover els perjudicava molt. A la fi, el plet es resolgué a favor dels del Baix Camp, i Alcover traslladaà el mercat al dimarts.

-.-

ññññ

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada