divendres, 26 d’agost de 2011

Ermita de Santa Maria d'Eunate. Muruzábal

Santa Maria d'Eunate

Santa Maria d'Eunate és una església romànica situada en el municipi navarrés de Muruzábal, prop de Puente la Reina. L'arcuació poligonal que l'envolta és l'origen del seu nom, ja que Eunate significa «cent portes» en basc.


Senzilla, original i misteriosa, construïda el 1170, el seu origen no és clar. Alguns historiadors han remenat la possibilitat que fos obra dels templers i hospital de l'orde de Sant Joan, mentre que la tradició popular atribueix la seva construcció a una reina o senyora, la sepultura de la qual jeu sota les pedres, perquè en fos la seva capella funerària. El descobriment d'enterraments entre les columnes del claustre i les restes d'una sepultura al peu de la porta d'entrada, entre els que va aparèixer una petxina de pelegrí, confirmen que va ser església cementerial de pelegrins.


El conjunt és de planta octogonal i està envoltat per una bonica galeria porticada de 33 arcs, amb capitells decorats. L'harmonia de la planta octogonal queda trencada per l'absis pentagonal i una torreta de planta quadrada adossada al costat de l'epístola. Als murs exteriors s'alternen finestres calades i cegues i dues portes d'accés, la del nord davant el Camí de Sant Jaume, molt decorada, i una altra de més senzilla cap a ponent.


Santa Maria d'Eunate
Carretera de Campanas S/N
31152 Muruzábal (Navarra)  
_._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada