dissabte, 1 d’agost de 2015

El Celler Cooperatiu Gandesa

Celler Cooperatiu de Gandesa obra de Cèsar Martinell

· Cooperativa de Gandesa


El Celler Cooperatiu de Gandesa és un edifici d'un gran valor arquitectònic, considerat com una de les catedrals del vi, catalogat Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i una de les Set Meravelles de Catalunya, escollides l'any 2007. La Cooperación Agrícola de Gandesa, fundada el 1919, va encarregar la construcció del celler a l'arquitecte modernista Cèsar Martinell, deixeble d'Antoni Gaudí i de Puig i Cadafalch. Hi domina la volta catalana i el totxo massís vist, i estava decorat amb ceràmiques de Joan Nogués, desaparegudes durant la Guerra Civil. En la imatge exterior, destaquen els dos dipòsits, disposats de tal manera com si fossin dues torres flanquejant el cos central de l'edifici. La simplicitat de l'obra, la seva adequació per a l'elaboració de vi i alhora la bellesa plàstica que destil·la són els elements fonamentals del celler, que va funcionar durant més de vuitanta anys.


L'any 2000, la cooperativa va decidir-se per un canvi tecnològic dràstic, per adaptar-se als nous temps i a l'exigència per la qualitat. Es va equipar un nou celler amb tots els elements d'última tecnologia i una cava subterrània, que es va posar al càrrec d'un equip enològic professionalitzat. L'actualització va arribar fins a l'ampolla, amb l'establiment d'una nova línia comercial, Gandesa de Vins, que modernitza la gamma sense fugir de la tradició.


El celler vell, on ja no es vinifica, està dedicat actualment a rebre les visites i explicar la història de la cooperativa i del modernisme.


Pel que fa a la vinificació, el Celler Cooperatiu de Gandesa treballa amb els quatre milions de quilos de raïm procedents del miler d'hectàrees de vinya dels seus 453 socis, plantades amb les varietats blanques garnatxa blanca, macabeu i pedro ximénez i les negres garnatxa negra, carinyena, cabernet sauvignon, sirà, merlot i ull de llebre. Amb aquesta matèria primera, que ha estat controlada durant tot l'any per l'equip d'enòlegs i dividida en vuit zones de maduració diferents per tal d'escalonar la verema, produeixen 500.000 ampolles anuals de vi, a més d'una bona quantitat de vi a doll.


També recullen olives arbequines per menjar, a més d'enviar-les a moldre per fer oli, i funcionen com una cooperativa de segon grau d'ametlles.Època de visites Tot l'any 
Horari visites Caps de setmana i festius a les 12.00 hores. A concertar la resta de dies.
Telèfon per demanar hora de visita 977 420 017 

_._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada