divendres, 17 de juliol de 2015

Conesa

Conesa

Conesa és un municipi de la comarca de la Conca de Barberà. El terme municipal inclou el despoblat de Sabella de l'Abadiat. El municipi està situat plenament en l'altiplà segarrenc de la comarca.

Conesa

La vila medieval de Conesa ve definida per un clos, delimitat perfectament per una muralla defensiva. Les úniques obertures són dos portals que facilitaven el control per part del senyor.

L’estructura urbana és un exemple de model circular, tot seguint les corbes de nivell, amb el castell a la zona més alta.

L’església està situada en un angle, aprofitant el campanar com a torre defensiva, element típic del nord d’Itàlia i Catalunya. La muralla està doblement reforçada per l’existència de dos torrents que l’envolten en gran part. La Casa de la Vila es va construir al Carrer Major, que enllaçava els dos portals. 

L’estructura viària compren un sol carrer, que va des de darrera del castell fins a la plaça de la vila, si bé pren diferents noms, mantinguts al llarg del segles; Ravalla, de Dalt, de la Font i Major. Hi ha tres carrerons transversals i tres sense sortida o atzucac. El desnivell fa que en alguns carrerons hi trobem escales, i amb l’aprofitament del sòl ens podem imaginar fàcilment la Conesa Medieval.

L’any 2011 el nucli històric de Conesa va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Font: Web de l'Ajuntament de Conesa

Portal de Santa Maria, Conesa

Portal de Santa Maria, Conesa

El clos emmurallat s'obria al sud, al camí de Rocafort de Queralt, pel portal de Santa Maria, que dóna a la plaça Major. Construït durant el segle XIV, estava flanquejat per dues torres, la del Gomà, a l’esquerra, i la de Ferrer la dreta, on ara hi ha la Casa de Cultura. És un gran portal adovellat que té a la dovella central una fornícula amb una imatge de la Mare de Déu, restaurada per l'artista local Ismael Balanyà.

Font: http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=5368


Plaça Major


La plaça és un lloc molt típic; de forma irregular, amb raconades, porxos i arcades de pedra. S’estructurà d’aquesta manera a mitjans del s. XIV, quan Conesa ja era una Vila (1260) i disposava del privilegi de fer-hi mercat setmanal els dimecres.

La plaça porxada servia per a fer-hi el mercat en dies de pluja o mal temps. Al voltant d’aquesta hi havia la Ferreria, el Forn de Pa i la Carnisseria Comunal, el Casal dels Montpaó i l’església de Santa Maria. Ara també hi ha l’edifici del Sindicat Agrícola


Cal Gallard, Conesa 

Cal Gallard, Conesa

La casa delmera o col·lectora de Santes Creus va ser construïda l’any 1569, -aquesta data es pot veure a la llinda d’una finestra- a instàncies de l’abat Jeroni Contijoc, fill de Conesa, damunt un antic edifici del segle XII propietat aleshores de la família Montpaó, castlans de Conesa, i que a finals d’aquesta centúria va ser adquirit pel monestir de Santes Creus, el qual en va ser propietari fins l’any 1821.

Dintell de Cal Gallard o casa delmera

És un edifici renaixentista de planta baixa, pis i golfes. A la planta baixa hi ha dos portals adovellats Al pis noble hi ha quatre finestrals, un dels quals disposa d’un guardapols amb motllures; damunt les obertures hi ha els escuts nobiliaris, dos corresponents al monestir de Santes Creus i dos corresponents a l’abat Contijoc.

Font: http://www.festacatalunya.cat/articles-mostra-5046-cat-cal_gallard_o_casa_delmera_de_santes_creus.htm
 

Portal Reial (o de Sant Antoni), Conesa


De la muralla construïda durant el segle XIV hi destaca el portal Reial, denominat també de Sant Antoni o de la Font. Està constituït per una gran arcada de mig punt, adovellada. Al capdamunt hi ha un escut reial, amb les quatre barres, amb la data de 1385. El portal donava accés al camí de Santa Coloma de Queralt.

Font: Pobles de Catalunya 


Capella-hospital de Sant Antoni


Capella-hospital de Sant Antoni

Situada extramurs, prop del portal reial, va ser construïda cap a la fi del segle XIII com a capella però també es feia servir per acollir els malalts en temps d'epidèmies. Degué ser refeta o restaurada el 1397, data gravada a la pedra. L'edifici es troba molt malmès, amb la coberta completament desapareguda. Amb tot, es conserven els quatre murs perimetrals fins a una alçada d'uns dos metres i mig, i el portal adovellat, amb motllures i impostes decorades.

Creu de terme del Portal Reial

Creu de terme del Portal Reial. Conesa

Creu de terme del Portal Reial és creu de terme del municipi de Conesa (Conca de Barberà) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Segle XIII a XV. Estil Gòtic.

Situada a l'altra banda de la riera, orientada a la banda de muntanya del Portal Reial o de la Font, fora muralla, al mig de la bifurcació dels antics camins de Santa Coloma i Savallà del comtat. A la base té un esglaonat de tres o quatre escales on hi ha una pedra amb canya en la qual hi ha clavada una pedra octogonal de 8 metres i un diàmetre de 50 cm. Molt mutilada. A la part superior hi ha afegides les restes del que devia ser la creu. Treballats en la pedra hi ha representats tres escuts: el de la confederació catalano-aragonesa, els dels Cervera i el de la dels Montpaó.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Creu_de_terme_del_Portal_Reial

El forn de pa (comunal) i Casa de la vila
 
El forn de pa (comunal). Conesa

El primer escrit del forn data de l’any 1340. Va ser de propietat privada fins el 1746 que passà a ser comunal i va funcionar fins el 1924. Als anys 70, un cop acabada la restauració de l’edifici es muntà un petita mostra d’estris de la vida rural, amb aportacions dels veïns del poble. Avui forma part de la guia dels museus de Catalunya.
 

L’Ajuntament es troba a la Plaça Major en un edifici totalment remodelat que durant la primera meitat del segle XX es va utilitzar com a escola pública. Amb un impressionat arc apuntat com a entrada, dóna pas a l’antic forn de la Vila amb unes arcades gòtiques perfectament conservades i una sala folrada de pedra tallada.

Font: Web de l'Ajuntament 


Església parroquial de Santa Maria. Conesa

Església parroquial de Santa Maria. Conesa

Església gòtica construïda entre el 1335 i el 1347 pel mestre d’obres Guillem Pedrola de Guimerà. És una església de nau única amb capelles laterals, absis pla i coberta de teules. A les claus de volta s’hi pot veure la imatge de la Mare de Déu amb el Nen Jesús i a l’altra l’escut de Catalunya.

Damunt la portalada principal es conserva un bell timpà gòtic (s. XIV) que representa la Mare de Déu asseguda amb l'Infant als braços, esculturada a la mateixa clau, envoltada de dos àngels situats damunt suports esculturats amb sengles rostres del mestre d'obres i de l'escultor.

Més informació a Catalunya Medieval
Més informació a de Conesa a Wikipèdia

 Mapa turístic de Conesa

Clica per ampliar

http://www.conesa.altanet.org
http://www.festacatalunya.cat/poblacions-fitxa_poblacio-4304610007-cat-conesa.htm

https://ca.wikipedia.org/wiki/Conesa
Església parroquial de Santa Maria Conesa


On dormir 
Allotjament Rural El Clos
Ctra. Rocafort, 12 Conesa. Tel. 977 89 80 21 i 93 803 78 42
http://www.elclos.com

On menjar 
Cafà Restaurant Conesa
Pl. Major, 5 Conesa. Tel. 977 89 80 09

_._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada