dimarts, 18 d’agost de 2015

Caunas de Menerbés, Abadia de de Sant Pere i Sant Pau de Caunas, Chapelle de Notre Dame du Cros ...

Caunas de Menerbés


- Caunas de Menerbés (en francès Caunes-Minervois) és un municipi de França de la regió del Llenguadoc-Rosselló, al departament de l'Aude.Abadia de Caunes, monestir benedictí d'estil romànic, catalogat com a monument històric.

https://goo.gl/maps/Fa7IM


Abadia de Caunas / Abadia de de Sant Pere i Sant Pau de Caunas

Abadia de Caunas
Monasticon Gallicanum
Bibliothèque nationale de France

L’abadia benedictina de Sant Pere i Sant Pau de Caunas té el seu origen en la restauració monàstica portada a terme després de la recuperació d’aquestes terres, en aquell moment en mans sarraïnes. Aquesta fundació hauria estat possible gràcies a l’empenta de sant Benet d’Aniana, que a través del seu seguidor Anià, va obtenir del poder carolingi el vist-i-plau per a la fundació (794) i que va posar l’establiment sota la seva protecció.

Campanar vist des del claustre

Esplendor i decadència

Era una abadia força modesta que va passar més endavant sota el domini dels comtes de Barcelona i de la dinastia Trencavell. Aquesta situació va acabar quan el papa Gelasi II (1118-1119) va confirmar les seves possessions i els Trencavell van renunciar als seus drets.

L'església de l'abadia amb el porxo del portal

Fou una època d’esplendor, a la que també va contribuir la possessió de les relíquies dels Màrtirs de Caunas, esmentades per primer cop el 983, una “invenció” elaborada en aquella època.

Entre els segles XIV i XV el centre va començar a decaure, els abats eren triats pel rei, no hi residien. El 1467  es fa oficial el sistema de comenda. Al segle XVI l’abadia es trobava en un estat avançat de misèria.


Revifalla i supressió

Gràcies a la intervenció de l’abat Joan d’Alibert, la comunitat es va refer momentàniament, per trobar-se altre cop (s. XVII) en profunda decadència. El 1660 l’abadia de Caunas va passar a pertànyer a la congregació de Saint-Maur que s’encarregà de la seva reconstrucció, física i espiritual.

Fou suprimida amb la Revolució, els seus bens van passar a mans particulars, excepte l’església que fou la parròquia de la població. Ara el conjunt s’ha restaurat.

Els edificis

A Caunas es conserva encara un considerable conjunt d’edificis. L’església és d’una nau, amb capelles laterals afegides. Al creuer s’obren tres absis de planta semicircular, el central força ampli. Té un portal romànic amb capitells, potser aprofitats de l’antic claustre. El conjunt de l’església es va aixecar o refer en diverses èpoques, des del segle XI al XIV. Interiorment està decorada amb elements elaborats amb marbres de la terra (del segle XVIII). Un claustre d’època avançada separa l’església dels edificis monàstics (1696). La casa de l’abat és un edifici independent del conjunt monàstic.

Bibliografia: Marcel Durliat. L'abbaye de Caunes. Archeologie du Midi Medieval, CAML, 1992


Situació: L’abadia és al centre de la població de Caunas de Menerbés (Caunes-Minervois, departament francès de l’Aude, Llenguadoc Rosselló), al nord-est de Carcassona.

Localització: https://goo.gl/maps/DFCcTAc3fGq

Les pedreres del rei 


Ja explotada pels romans, la "carrièra de Roy" en honor de Lluís XIV. El resultat de l'extracció d'enormes blocs de marbre es pot admirar a Versalles, el Grand Trianon, el Louvre, a la Mesquita de Còrdova ... també en moltes esglésies, capelles i cases de riques de la regió.

 
Per visitar la pedrera, clica AQUÍ

Web de la pedrera

Més informació Localització: https://goo.gl/maps/snRPqKpoVW92


- Chapelle de Notre Dame du Cros (XIIe s.). Caunas de Menerbés

Chapelle de Notre Dame du Cros

El seu veritable origen es remunta al segle VI, antic eremitori. Segons la llegenda, una pastora hauria vist un raig de primavera al peu del penya-segat, que banyava el seu fill malalt que curà aviat. Les capella es va construir en gratitud i es va convertir en un lloc de peregrinació.

D'acord amb els escritsla capella data dels segles XII, XV i XVI. La presència del marbre és bastant impressionant.

Font: Tourisme Intercommunal du Haut-Minervois

Localització: https://goo.gl/maps/eyv8yxcqpjp

ññññ

_._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada