diumenge, 25 d’agost de 2013

Canal de las Doas Mars

Plànol del projecte

Canal du Midi.

El canal del Migdia (en occità Canal de las Doas Mars o menys correctament Canal del Miègjorn; en francès Canal du Midi) és un canal francès que uneix el riu Garona amb el mar Mediterrani. Juntament amb el Canal lateral de la Garona proveeix d'una via navegable interior des de l'Atlàntic fins la Mediterrània. Va ser allargat amb el Canal del Roine a Seta, i tot el conjunt en un principi tenia el nom de Canal reial del Llenguadoc. Els revolucionaris el 1789 li van canviar el nom per l'actual Midi (Migidia). Fou considerat pels contemporanis com l'obra més important del segle XVII.

En sentit estricte el Canal del Migdia designa la part que va de Tolosa al Mediterrani, de tot el conjunt del Canal dels dos mars, conjunt de vies navegables que permeten la unió del Mediterrani i l'Atlàntic: el canal, la Garona i el canal lateral de la Garona, construït a l'estuari de la Gironda des de Bordeus.

Fou el comerç de blat que va motivar la construcció, entre 1666 i 1681, en el regnat de Lluís  XIV, sota la supervisió de Pierre-Paul Riquet, cosa que el fa el canal més antic d'Europa en funcionament. Es tracta d'una obra complexa i enginyosa, per aconseguir l'aigua, Riquet, va canalitzar-la des de la Muntanya Negra fins al Seuil de Naurouze, el punt més elevat del recorregut i també el canvi de vessants del canal.

El 1996 fou classificat com a Patrimoni Mundial de la Humanitat en la 20 sessió de l'UNESCO.


Per més informació:

Pierre-Paul Riquet fou el creador del Canal. Va obtenir del rei la propietat de l'explotació del Canal de per vida, per a ell i els successors. Va morir l'octubre de 1680, sense veure la fi dels treballs. >> Més informació

Operació a les rescloses de Castellnou d'Arri (Castelnaudary).
Península: Una península és una extensió de terra voltada d'aigua per tot arreu excepte per una part, que rep el nom d'istme.
 

Illa: Una illa és un territori terrestre envoltat d'aigua, sigui de mar, de riu o de llacs...
 

Queda clar, la "Península Ibèrica" no és una península, ni un istme sinó una illa gracies a Pierre-Paul Riquet i al Canal du Midi :)

Enllaços d'interés:
Ja que sou a Castelnaudary ... 

_._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada