dissabte, 5 de desembre de 2015

Almoster, Siurana, Albarca, Ulldemolins, ...

Siurana

Amb intenció d'anar a Siurana sortim a mig matí d'Almoster. En arribar impossible, sembla la Diagonal. Una noia molt atenta ens indica on hi ha lloc per apacarcar ... ens diu que és pont i està a vessar de gent. Un altre dia serà. Gigrem cua i improvitzem ruta.

Albarca 

Església parroquial de Sant Vicenç Màrtir d'Albarca

Façana de l'església parroquial
de Sant Vicenç Màrtir d'Albarca

Albarca
 
(per la gent del país Aubarca)
és una petita població situada a l'extrem oriental de la serra de Montsant, a 815 metres d'altitud. Un petit nucli rural sobre la muntanya fan que Albarca sigui un racó interessant de conèixer i visitar. Punt de sortida de gran nombre d’excursions al Montsant.

Forma part del terme municipal de Cornudella de Montsant, a la comarca del Priorat. Va ser municipi independent fins a mig segle XIX. Històricament va formar part del Comtat de Prades. Més informació

Església romànica assentada sobre un antic lloc de culte prehistòric. D'una sola nau amb absis semicircular, al s.XVII s’hi varen obrir quatre capelles laterals.

El poble compta amb un refugi del Centre Excursionista de Tarragona i una casa rural. Més info 

Localització: https://goo.gl/maps/zzJsAAEEJ822

Ulldemolins

Arribem a Ulldemolins, municipi de la comarca del Priorat, situat en un congost de la vall del riu de Montsant, entre els vessants meridionals de la serra la Llena i els septentrionals del massís del Montsant.

Un picaporta d'Ulldemolins.
Àliga de dos caps o bicèfala (Austriacista?)

Sant Jaume d'Ulldemolins

Façana de l'església
de Sant Jaume Apòstol d'Ulldemolins.

Sant Jaume d'Ulldemolins és una església parroquial al municipi d'Ulldemolins (Priorat) declarada bé cultural d'interès nacional. 

L'edifici és d'una nau amb capçalera plana i volta de canó amb llunetes. A banda i banda té quatre capelles laterals amb galeries al pis superior, cobertes amb voltes de canó perpendiculars a la nau. Un arc triomfal, on figuren les dates de 1585, 1690, 1778, 1896 i 1972 -corresponents possiblement a l'acabament del presbiteri la primera i a restauracions posteriors les restants-, separa la nau de la capçalera.

La façana, feta de carreus encoixinats als angles, té al centre la portada monumental, clarament renaixentista, i coronada per un gran frontó triangular. A l'esquerra s'alça el campanar, de base quadrangular i cos vuitavat amb acabament circular.

El material emprat és bàsicament la pedra calcària del país que, com s'erosiona fàcilment, posa en perill la conservació del temple. Altres materials són el maó vist, utilitzat a la part superior del campanar en les obres de reconstrucció de la fi del segle XIX, i la pedra lligada amb morter i enguixada que apareix en sectors determinats de l'interior. Actualment, gairebé tota l'església és enguixada i pintada interiorment. Clica aquí per més informació

Localització https://goo.gl/maps/uHrF7d7P5Lq

El Montsant


La serra de Montsant vista des de Sant Antoni

La serra de Montsant és una serra situada a la comarca del Priorat, en els termes municipals de la Morera de Montsant, Cabacés, Ulldemolins, Cornudella de Montsant, la Vilella Alta, la Vilella Baixa, la Bisbal de Falset, la Figuera i Margalef. 

Ermita de Sant Antoni i Santa Bàrbara
Ermita de Sant Antoni i Santa Bàrbara d'Ulldemolins (S. XV)

Ermita de Sant Antoni i Santa Bàrbara d'Ulldemolins (S. XV). De fons el Montsant 

Edifici dedicat a Santa Bàrbara fins el 1550 quan fra Jeroni d'Albi introduí la devoció a Sant Antoni de Pàdua. L'any 1960 la casa de l'ermità, adossada a l'ermita, es va transformar en casa de colònies.

L'Ermita té una sola nau i a la capçalera s'obre una capella rectangular sonant com a resultat una planta en forma de L. La capella està separada de l'absis per un arc rebaixat i està cobert per una volta de creueria; tres nervis acaben en els angles de la paret però un d'ells es recolza sobre una columneta d'uns 20 centímetres de diàmetre. La nau està coberta a dues aigües i està separada de la zona de la capçalera per un arc apuntat.

A la façana principal hi ha la porta d'arc de mig punt amb dovelles precedida per un petit atri. Hi ha un campanar d'espadanya d'una sola obertura

Refugi de l'ermita de Sant Antoni
. El refugi disposa d'un ampli menjador amb llar de foc i espai de cuina lliure.


Santa Magdalena

Santa Magdalena d'Ulldemolins S. XVI

Santa Magdalena (S. XVI), anomenada la Catedral del Montsant.  

Aquest edifici del segle XVI, també denominat la Catedral de Montsant, fou fundat per Fra Llorenç Julià i projectat pel mestre d'obres Jaume Amigó. Refugi d'ermitans, igual que les veïnes de Santa Maria, Santa Bàrbara, Sant Bartomeu i Loreto. 

Jaume Amigó, el mateix arquitecte que havia fet l'església parroquial de Sant Jaume, el qual el va prendre com a model. L'edifici es bastí cap al 1579 i pel mateix temps es construí una casa a l'ermità. Es va intentar instal·lar un convent el 1579 però el poble no ho va autoritzar. Entre 1587 i 1599, la capella fou abandonada per ordre de l'arquebisbe, fruit de les disputes entre el municipi i la cartoixa d'Escaladei per l'ermita i les terres que l'envolten. En aquest temps va quedar molt malmesa. Reoberta al culte, l'ermita s'enriquí amb retaules durant el segle XVIII que van ser destruïts el 1936.

Edifici d'una sola nau amb tres capelles a cada costat i presbiteri separat per un arc triomfal. D'un fris arrenca la volta, de mig punt amb llunetes. Sobre les capelles laterals corre una galeria. Sota el presbiteri hi ha una cripta que s'obre a una galeria excavada a la roca al final de la qual hi ha una estança.

La façana, renaixentista, presenta una gran porta amb volta de mig punt emmarcada per dos parells de pilastres que suporten un frontó dalt del qual es troben dues pilastres més que emmarquen un rosetó i suporten un frontó triangular trencat amb una fornícula al mig. El conjunt es rematat per un campanar d'espadanya d'un sol cos
 
Localització - https://goo.gl/maps/fJihDXNXHV42


Arribem a casa .. ve de gust, per sopar, una amanida tot gaudint de l'oli d'aqbequina D.O.P. Siurana , evidentment de la primera premsada i per rematar-ho un rostit de pollastre amb bolets acompanyat d'in bon vi. Podem triar, Carlania 2013 (Trepat D.O. Conca de Barberà) o Camins del Priorat 2014 (Garnatxa, Cabernet Sauvignon, Carinyena, Syrah i Merlot - D.O. Priorat).Per postre torrons de xocolata de Pastisseria Pepi, C/ Saltadora, n23 Ulldemolins. Telèfon: 977 561672. Boníssims!

La Pepi a banda dels torrons també és coneguda per especialitats com les orelletes, carquinyolis i bunyols de vent.


Recomanacions: 

En cas de fer gana a Ulldemolins hi trobareu la Fonda Toldrà. Carrer Major, 33, Ulldemolins.  Telèfon: 977 56 15 37. Si hi aneu per la Quaresma, "obligat" demanar truita amb suc.  

Per comprar un bon pa, Forn de Pà Floro, Carrer Saltadora, Ulldemolins. Telèfon: 977 561525 Especialitats: Pa cuit amb llenya, coca de recapte, panadons d'espinacs, tinyols i altres.Recorregut


_._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada