divendres, 21 d’agost de 2015

Andorra. Sant Romà de les Bons, Santa Eulàlia d'Encamp, Sant Miquel d'Engolasters ...

- Sant Romà de les Bons


Sant Romà de les Bons és un temple situat sobre una roca que domina el conjunt medieval de les Bons, al Principat d'Andorra.


Va ser construïda en els anys centrals del segle XII, immediatament abans de la seva consagració el 23 gener de 1164.

Absis de Sant Romà de les Bon i al fons la torre del Moro

La planta del temple és rectangular, d'una única nau rematada en un absis semicircular orientat cap a l'est. Presenta l'excepcionalitat en el romànic andorrà de trobar-se coberta mitjançant una volta de canó.L'Església de Sant Romà conserva mostres de decoració pròpies del romànic llombard que es repeteixen igualment en moltes altres esglésies d'aquest estil en el territori del Principat: bandes i arcuacions a l'absis, fris de dents de serra sobre la porta d'arc de mig punt, la qual s'obre als peus de la nau, orientada a l'oest. Sobre la paret d'orient es troba un campanar d'espadanya amb dues obertures de mig punt per a les campanes, sobre un porxo construït en època posterior.


Pintures muralsA l'interior de l'església poden gaudir de les restes de la decoració pictòrica mural original d'època romànica, així com d'una reproducció dels murals d'aquesta època que es trobaven a l'absis i que avui es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Sant Romà d’Antioquia, datat del segle XVI, de l’escola del Mestre de Canillo

Als peus de l’església, per sobre de la porta, es conserva un retaule de tradició gòtica dedicat a la figura de sant Romà d’Antioquia, datat del segle XVI, de l’escola del Mestre de Canillo, que havia estat emplaçat originàriament en el presbiteri tapant les pintures murals romàniques.

Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Rom%C3%A0_de_les_Bons
 
· https://goo.gl/maps/tFxIb

- Santa Eulàlia d'Encamp

Retaule barrocs del segle XVIII

Santa Eulàlia d'Encamp és l'església parroquial d'Encamp, a Andorra. D'origen romànic, ha estat ampliada i modificada en època barroca (segles XVI-XVII) i en època contemporània (1925 i 1989).

Pica baptismal

Va adquirir la categoria de parròquia ben aviat. S'esmenta en l'acta de consagració de la catedral d'Urgell.


La nau de planta rectangular va ser ampliada al segle XVII. L'absis romànic va ser enderrocat l'any 1925. A l'extrem sud-oest hi ha un comunidor exempt de planta rectangular i finestres als quatre vents. Estava destinat a exorcitzar les tempestes. La porta d'entrada original és gran i acabada en un arc de mig punt.

Retaule barrocs del segle XVII
Destaca el campanar romànic més alt d'Andorra, amb 23 m. Presenta una inclinació amb un desplom de 50 cm cap al sud. La planta és quadrada de tres pisos amb finestres geminades rematades amb arcs cecs de tipus llombard.


Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Eul%C3%A0lia_d%27Encamp
· https://goo.gl/maps/m3OI0

- Sant Miquel d'Engolasters

Sant Miquel d'Engolasters

L'església de Sant Miquel d'Engolasters està situada prop del llogaret d'Engolasters (Escaldes-Engordany) a 1.504 m. i dominant tot la vall d'Andorra.

Sant Miquel d'Engolasters

El temple és d'origen Romànic ja que a diferència del Preromànic, el seu absis és semicircular i el campanar és quadrangular. És de la primera meitat del segle XII, per tant del Període del Romànic Ple.

Pantocrator de Sant Miquel d'Engolasters

L'absis està decorat amb reproduccions exactes de les pintures murals romàniques originals actualment conservades al Museu Nacional d'Art de Catalunya, a Barcelona. A la paret central s'emmarca la figura de Crist en majestat i vestit amb una peça de roba molt cenyida. A la dreta de Crist hi ha la representació de l'arcàngel Sant Miquel. La figura del drac, representació del diable i molt malmesa, està abatut al peu d'aquest sant. A l'altra banda del Crist hi ha la figura d'un àguila, símbol de l'evangelista Joan, que sosté amb les urpes el llibre de l'evangeli. Sota aquesta composició són representats set apòstols, dels quals és possible identificar Sant Pere, per les claus que sosté, i Sant Pau per la seva calbesa.

 
El campanar és una torre de planta quadrada molt esvelta i molt gran respecte a la resta del temple. Fa 17,5 m d'alçada, té la base quadrada i està coronada per una coberta enllosada que té la forma de piràmide de quatre vessants. Consta de tres pisos amb finestres geminades altes i estretes a cada cara. Un bloc monolític de pedra divideix aquestes finestres geminades a manera de columna que fa de capitell. Damunt de l'arc del darrer pis de finestrals hi ha, en dues de les façanes, uns caps humans esculpits.

Més info: https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Miquel_d%27Engolasters

· https://goo.gl/maps/qClFE
-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada