diumenge, 29 de juny de 2014

Almoster, Uncastillo, Biel, Los Bañales, ...

Uncastillo

Uncastillo

Uncastillo està considerat com "el millor conjunt romànic del segle XII de tot Espanya", així ho va assegurar el catedràtic d'Història Gonzalo Borrás.

Sant Llorenç

- Sant Llorenç (s.XVII) L'única que no ha arribat completa als nostres dies. Sembla ser que estava adscrita a l'Orde del Temple. Edifici d'una sola nau amb torre als peus, va passar a mans particulars en 1914. Des de fa uns anys es poden contemplar aquestes ruïnes consolidades per un acord entre els actuals propietaris i la Fundació Uncastillo.

San Joan

- Sant Joan (s. XII-XIII) Sobre una roca nua s'assenta aquesta església. D'antuvi, ens ofereix una de les millors vistes de Uncastillo al capvespre. Un altre regalet són les tombes antropomorfes excavades a la pròpia roca i que corresponen a una necròpolis anterior. Com diferència amb la resta, assenyalar que la planta compta amb un fals creuer i conserva pintures al fresc en una de les absidioles.

Santa Maria i al fons Sant Joan

- San Felices (o del Remei) (s.XI-XII) També a l'altra banda del riu Cadenes, aquesta petita església compta amb una petita cripta d'accés independent. A destacar les 2 portades amb els seus timpans que s'afegeixen a l'imponent repertori escultòric del poble.

- Sant Miquel (s. XII-XIII) Venuda pel bisbat (al començament del segle XX !!!) avui alberga un habitatge particular en la part de l'absis i la nau ha estat condicionada com un elegant Saló de Congressos per la Fundació Uncastillo. A destacar la magnífica portada que també va ser venuda i que avui s'exposa al Fine Arts Museum de Boston (EUA). Així és, un tros d'Uncastillo a Massachusetts!
.

- Sant Martí (s. XVII) Una de les germanes grans en aquesta família d'esglésies. Compta amb una esvelta torre amb rematades defensius. Conserva 2 portades romàniques de les que la situada en l'accés a la torre és la de major interès. En l'actualitat alberga el Centre d'Interpretació d'Art Religiós del Prepirineu i una magnífica presentació audiovisual.


Santa Maria

- Santa Maria (s.XVII) Només la portada sud donaria per escriure no un post com aquest, sinó tot un llibre! No en va està considerada com un dels conjunts escultòrics més bells de tot el romànic espanyol. Tot un espectacle! Aquesta església va arribar a ser col·legiata, és la més gran de totes en quant a grandària i també una torre de caràcter defensiu i rematada gòtic.
 
Portalada de Santa Maria

Coberta i torre campanar de caràcter defensiuVilla de Uncastillo (Uncastillo, Zaragoza)
http://www.patrimonioculturaldearagon.es/bienes-culturales/villa-de-uncastillo
Més informació:

Apuntes de viajes de M. Teresa Trilla
http://mttj-viajesyexperiencias.blogspot.com.es/2014/01/las-cinco-villas.html

Enfilem ruta a Sàdaba per la A-127, arribem  Ejea de Los Caballeros i agafem la A-125 i en passar Erla trobem una rotonda, agafarem la sortida esquerra, en direcció nord cap a Luna pel la A-1103, al cap de pocs quilòmetres ens trobarem el castell de Viallaverde a peu de carretera. Parada si ve de gust i continuar per la materixa via i en la mateixa direcció per arribar a Biel..
.
Castell de Villaverde

Castell de Villaverde
 .
El castell de Villaverde es troba a 6 quilòmetres de la localitat de Luna, comarca de les Cinc Villas, província de Saragossa. És fàcilment localitzable, ja que es troba al costat de la carretera de Lluna a El Frago i visible des la mateixa.
 
Al segle X, dos segles després de la invasió musulmana de la península ibèrica, el Regne de Pamplona i el Comtat d'Aragó, eren petits territoris amenaçats per Al-Andalus. Per defensar les seves fronteres amb els sarraïns, es van aixecar nombroses fortificacions, i altres van ser aprofitades dels moros.

En la següent centúria, el segle XI, el Regne d'Aragó, després de la seva avanç de reconquesta cap al sud en l'últim quart de segle, va fortificar la seva frontera meridional per assegurar el domini de les terres guanyades als musulmans. No van trigar a proliferar nous castells i torres defensives per tota la zona.


Castell de Villaverde

Els castells fronterers d'Aragó eren generalment de petites dimensions, i es van construir en punts estratègics, defensant l'accés a valls, viles, pas dels rius i vies de comunicació importants. Es limitaven a un petit recinte emmurallat del qual emergia una esvelta torre, molt freqüentment acompanyada de la seva església romànica, formant el tradicional binomi castell-església tan comú en els castells aragonesos d'origen cristià de l'Alt Aragó. 

L'actual comarca de Cinco Villas de la província de Saragossa, territori de frontera entre moros i cristians entre els segles X i entrat el XII, avui conserva diversos d'aquests castells de frontera. Uns es troben en ruïnes, altres han estat transformats de la seva fàbrica medieval original i altres han desaparegut. 

D'aquesta manera, places fortificades com Biota, Obano, Ballesta, Yecla, Sos, Uncastillo, Biel, Sibirana, Villaverde o Luesia, entre d'altres, van formar part de la franja fortificada fronterera o extremadura aragonesa, amb els territoris musulmans d'Al-Andalus.


El castell de Villaverde va ser construït durant el regnat del rei aragonès Sancho Ramírez, al 1092, a la riba del riu Arba. Va formar part de les fortificacions de la franja fortificada o extremadura aragonesa, frontera entre territoris cristians d'Aragó i musulmans d'Al-Andalus.

L'any 1097 va estar en poder de l'infant Alfons, futur rei d'Aragó Alfons I el Batallador. En 1167 va ser lliurat a l'Ordre dels Templers perquè repoblessin la zona i defensessin el camí entre Biel i Luna. L'any 1320 va passar a mans de l'infant Alfons. Al segle XIV es va reconstruir la fortificació que podem veure avui dia.
Biel

Ens trobem a Biel, si no heu reservat, correu a demanar taula a Bar-Restaurante El Caserio -  C/ Mayor, 17 Telèfon 976 66 90 83. - 50619 Biel. Fins hi tot hi trobareu Vermut de Reus! i menjareu molt bé, us ho ben asseguro.
.
Biel

O abans o després de dinar visita obligada al poble de Biel....

Biel
(durant un temps conegut com a Biel-Fuencalderas) és una localitat i municipi d'Aragó, en la comarca de les Cinc Viles, en la província de Saragossa, situat a la vora del riu Arba de Biel, pertanyent al partit judicial d'Eixea (Ejea)al nord-oest de la província de Saragossa, a 96 km de Saragossa.

Biel

L'any 1998, per pura casualitat, va aparèixer l'abric de Peña 14, situat a un quilòmetre de la localitat de Biel, al costat de la carretera. L'excavació de Peña 14 es va realitzar en els estius de 1999 i 2000 i van aparèixer restes importants que van permetre datar presència humana en aquesta cova des de fa deu mil sis-cents anys fins al cinc mil abans Crist. El que quedava era el fons de la mateixa, que s'havia destruït en fer la carretera entorn de l'any 1920. Aquests primitius habitants de Biel eren depredadors i vivien del que la naturalesa els proporcionava. La situació geogràfica de la cova, orientada a l'est i al costat del riu Arba, era la ideal, en un zona de mitja muntanya rica en vegetació i en fauna per la seva subsistència.


Les primeres notícies del castell de Biel són de l'època de Sancho III el Major de Navarra, encara que el seu primer propietari conegut va ser Blasco Orioli, entre 1042 i 1051. Ja en el tron, Sancho Ramírez, rei d'aragonesos i pamplonesos, el va entregar de dot a la seva esposa Felicia de Roucy, amb la qual es va casar en 1071. A partir d'aquesta data, el castell apareix citat com Palau del Rei, del qual seran propietaris successivament els seus fills Fernando i Alfonso. El call de Biel, a les altes Cinc Viles (Saragossa) és la segona en importància, després de la de Ejea. Totes dues estan entre les vuit més importants d'Aragó. Més de la meitat de la població de Biel era jueva a principis del segle XV mentre que a la resta d'Aragó o d'Espanya cinc de cada cent habitants eren jueus. Els jueus, a més de dedicar-se a l'agricultura, eren fonamentalment artesans, sobretot de la pell (pelliceros, sabaters) i del teixit (teixidors, sastres). 

http://www.turismodezaragoza.es/provincia/pueblos/biel.html  

Luesia

Per la A-1202 enfilem ràpid cap a Uncastillo, ens deixem Luesia, un pecat, però ja ho hem fet en altres ocasions i a més, segur que hi tornem, però és una població que també val molt la pena al igual que les Catsell - torres de Sibirana, en venen de pas i són imperdibles però hem d'avanaçar si volem arriba a la cita desitjada.

Luesia

Avui, com a regal del dia del sant patró Petrus i com que la cosa va de pedres ... visita guiada per el Dr. Javier Andreu (de la UNED), màxima eminència en les excavacoions romanes de "Los Bañales". Així que a correr que arribem justs. Prometo fer-ne un monogràfic de los Bañales

Los Bañales


 Veure monogràfic de los Bañales

 _._


_._ 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada