divendres, 23 d’agost de 2013

Saissac


Saissac (en occità Saissac) és un municipi de França de la regió del Llenguadoc-Rosselló, al departament de l'Aude.

Edificat sobre planta urbanística en hemicercle, per la seva situació geogràfica, en una balconada natural, des de la localitat es domina la gorge (gola o barranc) de Vernassonne i tota la plana que s'estén des de Carcassona a Castelnaudary (Lauragais).


La localitat i castell de Saissac apareixen citats per primer cop en l'any 958 en una acta de l'abadia de Montolieu, reconeixent a la població com a capital d'una zona anomenada "Saissaguès".

L'any 1191 el castell i terres pertanyien al senyor occità Bertran de Saissac, un dels nobles més involucrats amb el catarisme i una de les persones més influents en el Vescomtat de Carcassona. Aquesta dada es va accentuar a la mort del Vescomte Roger II de Trencavel (1194) quan Bertran va ser escollit tutor de Raimundo Roger Trencavel, que comptava amb nou anys d'edat. El seu compromís amb el catarisme també el va demostrar en actuar d'àrbitre en diversos debats de Perfectes càtars amb clergues catòlics. 

  
Al segle XVII el castell estava habitat pel seu descendent Jourdain de Saissac. Però poc després va passar a mans de Simó de Montfort, en 1209 durant la croada albigesa, que el va atorgar al seu company d'armes francès Bouchard de Marly. posteriorment, l'any 1234, per mandat del rei Lluís IX de França, la localitat cohabita sota el mandat de dos senyors: una part és restituïda a la família de "faydits" Saissac i una altra, a Lambert de Thurey, company d'armes de Simó de Montfort.


Al segle XIV, Saissac és transferit per complet a la família Levis, passant a estatus de baronia. Ja durant el segle XVI, després de passar pel mandat de successius senyors, i durant les guerres de religió, tropes de protestants es van refugiar en la població; com a conseqüència, el burg va ser gairebé completament destruït. En 1604, va ser erigit com marquesat per Enrique IV.
 

Als segles XVII i XVIII el poble va experimentar gran prosperitat gràcies a la indústria tèxtil.

Font: https://es.wikipedia.org/wiki/Saissac

Castell de Saissac: https://es.wikipedia.org/wiki/Castillo_de_Saissac
_._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada