dilluns, 19 d’agost de 2013

Priorat de Santa Maria de Serrabona

Església del Priorat de Santa Maria de Serrabona. Comarca del Rosselló (Pirineus Orientals - Catalunya Nord)
.
Priorat de Santa Maria de Serrabona

Obra mestra del romànic català, esculpida en un marbre rosa. Tribuna situada a la nau central de l'església del Priorat de Santa Maria de Serrabona. Comarca del Rosselló (Pirineus Orientals - Catalunya Nord)

Tribuna de Serrabona

Aquesta canònica agustiniana fou fundada l’any 1082 en el lloc on ja existia una església anterior, coneguda des del 1069. La iniciativa vingué del vescomte de Cerdanya, Ramon Bernat, i altres familiars seus que hi van aportar aquella església, que els pertanyia, a més d’altres béns. El primer prior d’aquesta casa fou Ramon Ermengol. En un document de l’any 1102 es fa referència als membres de la comunitat i curiosament s’esmenta l’existència de germans i germanes converses, pel que cal considerar que en el seu començament aquesta casa tenia caràcter mixt.
.Aviat la primitiva església fou ampliada, segurament per adaptar-la a les noves funcions monàstiques. Originalment era una església de nau única, però es va modificar la seva estructura afegint un creuer, una nau lateral al nord i una galeria al sud, que esdevindria el claustre o galilea. A més de l’absis central, es van fer dos més, oberts al transsepte i no aparents des de l’exterior. Aquesta església fou consagrada de nou el 1151 i segurament és la que encara es conserva en l’actualitat. Aquesta casa fou secularitzada el 1593 i els seus béns es van integrar a la diòcesi de Solsona, el capítol episcopal en va tenir cura en endavant com església parroquial.L’element que caracteritza i dóna renom a aquest lloc és la tribuna que s’aixeca al bell mig de la nau de l’església. Es una plataforma suportada per sis voltes que reposen en columnes, a més dels murs. Aquesta tribuna serveix també de separació (hi ha un mur) entre dos trams d’església el reservat a la comunitat i el que utilitzaven els fidels que tenien entrada per la porta oberta a la nau lateral del nord. La part superior de la tribuna era accessible per la comunitat i es podia utilitzar de trona ja que és oberta a la nau, de fet la façana decorada està encarada a la part reservada als fidels. Tot i la manca de proves, tradicionalment s’ha considerat que aquesta tribuna estava situada inicialment al fons de la nau però que es va traslladar en època indeterminada.
.El claustre és reduït a una galeria amb quatre grans obertures a l’exterior, les dues centrals subdividides amb parelles de columnes i capitells. Aquest claustre comunica amb la casa prioral i el creuer de l’església. 
Més informació:
.

Prieuré de Serrabone

Un des prieurés les plus importants dans le département

Prieuré de Serrabona

Localització:  S'hi va per un trencall de la carretera d'Illa als Banys d'Arles. Dins tel terme de Bula d'Amunt    

_._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada