divendres, 23 d’agost de 2013

Abadia de Sant Pàpol

Claustre de l'Abadia de Sant Pàpol
Orígens 

L’origen de l’abadia de Sant Pàpol està lligat al sant titular, Pàpol, deixeble de sant Sadurní primer bisbe de Tolosa de Lleguadoc, que va morir, màrtir, decapitat prop d’aquí, en el segle III. La primera notícia documentada del centre monàstic és del 817.

Claustre de l'Abadia de Sant Pàpol

La importància d’aquest establiment es veu incrementada gràcies al monjo Berenguer, que va morir el 1093, i que degut a la seva vida ascètica fou santificat. La presència del cos de sant Berenguer va incrementar la devoció i la presència de pelegrins a l’abadia.

Claustre de l'Abadia de Sant Pàpol

El 1119 consta que depèn de Santa Maria d’Alet. Es tracta d’una abadia que va mantenir-se en oposició contra el catarisme. Malgrat això, en 1233 s’hi va enterrar el noble Jordà de Roquefort, reconegut càtar.


Creació del bisbat 

El 1317 fou creat el bisbat de Sant Pàpol, gràcies a la intervenció del papa d’Avinyó Joan XXII, sens dubte una decisió lligada a la lluita contra el catarisme, que va apropar l’Església a la població. Aquest estat de coses en mantindria fins el 1790. Bernard de la Tour, elegit abat el 1284 fou el primer bisbe de la nova diòcesi.

Interior de l'església de Sant Pàpol

Les Guerres de Religió

Els hugonots ataquen el monestir i bisbat, el lloc és saquejat el 1595 i es pateixen pèrdues importants. Al segle XVII es porten a terme obres de reconstrucció i restauració.

Capitell a l'interior
Supressió 

Amb la Revolució, tant l’abadia com el bisbat són suprimits, l’església va passar a utilitzar-se de parròquia per la població. El palau episcopal i les altres dependències foren venudes.

Capitell a l'interior

Els edificis 

L’església és bàsicament romànica, amb afegits de diverses èpoques. És de nau única amb tres absis, el del nord més antic, el central decorat exteriorment i el del sud modificat en el segle XIV. Té capelles laterals de diverses èpoques i una porta a ponent. Davant l’absidiola nord s’aixeca el campanar.


El claustre es troba al sud de l’església, té quatre galeries de mides diferents. Caldria datar-lo cap el 1300. Els capitells es troben força desgastats i tenen en gran part decoració vegetal. Les columnes són d’obra.

Arqueta de les reliquies de Sant Pàpol

La sala capitular, també és de voltants del 1300, porta l’escut de Bernard de la Tour el darrer abat i primer bisbe.

Es conserven altres construccions menors, aixecades al segle XVII.


El Mestre de Cabestany 


Hom atribueix al Mestre de Cabestany o a la seva escola o influència directa la decoració exterior de l’absis central. Hi destaquen dos capitells historiats, l’un amb l’escena de Daniel entre el lleons i el segon amb el Càstig als calumniadors. Aquesta decoració s’estén també en els modillons que rematen els murs, sota la cornisa.

Càstig als calumniadors. Mestre de Cabestany

Daniel entre els lleons. Mestre de Cabestany
_._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada