diumenge, 28 d’agost de 2011

Izaba, Ansó, Hecho, Siresa, Erronkari, Izaba,...

Izaba. Roncal-Salazar

Izaba (en basc, cooficialment en castellà Isaba) és un municipi de Navarra, a la comarca de Roncal-Salazar, dins la merindad de Sangüesa. Limita amb Uztarroze, a l'oest, Urzainki, Erronkari i Garde, al sud, Areta (Pirineus Atlàntics), al nord, i Ansó (Jacetània) a l'est. Està format pels barris de: Izarjentea, Mendigatxa, Barrikata, Bormapea, Burgiberria i Garagardoia.

Iglesia de San Cipriano de Izaba

Les localitats més properes són la resta de pobles que formen la Vall de Roncal: Uztárroz, Urzainqui, Roncal, Garde, Vidángoz i Burgui. A la província d'Osca la localitat més propera és Ansó i si creuem la frontera francesa ens trobem amb Arette. 

Més informació: Izaba

Ansó

Ansó és un municipi aragonès  situat a la província d'Osca i enquadrat a la comarca de la Jacetània. Al nord, limita amb la frontera francesa. a l'est amb els termes municipals Aísa, Aragüés del Puerto i Echo (tots tres província d'Osca). a l'oest amb Fago (Osca), Salvatierra (Saragossa), Garde, Isaba i Urzainqui (Navarra).
.
Ansotanos con traje tradicional

Per quasualitat ens troben amb la Festa de Exaltación del Traje Ansotano. Aquesta Festa se celebra l'últim diumenge d'agost. Veure àlbum d'imatges


Més informació: Festa de Exaltación del Traje Ansotano.

Hecho

Valle de Hecho (o Val d'Echo en l'aragonès de la vall) és un municipi aragonès situat a la província d'Osca i enquadrat a la comarca de la Jacetània


Al municipi, hi pertanyen les localitats de Siresa, Embún, Urdués i Santa Lucia.

És un dels municipis d'Aragó on l'aragonès, la llengua autòctona, manté viu el seu ús social en la varietat occidental local anomenada cheso, que és també el gentilici de la zona. L'única llengua oficial, però, és la castellana. L'aragonès cheso es distingeix d'altres dialectes aragonesos, entre altres coses, pel seu ús dels articles lo i la, que no contrauen darrere preposició, així com per algunes desinències verbals i l'ús del verb haber amb l'antic significat de "tenir".

 
Localització: https://goo.gl/maps/CSP5QMxrxTQ2
 

Monestir de San Pedro de Siresa
El monestir de San Pedro de Siresa

El monestir de San Pedro de Siresa es troba a la vall pirenaica d'Echo, a la població del mateix nom i dins el terme de Valle de Hecho, província d’Osca (Aragó).

Interior de San Pedro de Siresa

Més informació: Monestir de San Pedro de Siresa

Erronkari (Roncal)

Erronkari (cooficialment en castellà Roncal) és un municipi de Navarra, a la comarca de Roncal-Salazar, dins la merindad de Sangüesa. Limita amb : Garde, Burgi, Bidankoze, Urzainki, Izaba i Uztarroze. Es divideix en els barris d'Arana, Castillo, Iriartea, Iriondoa i San Juan.

Tomba de  Julián Gayarre. Obra de Mariano Benlliure

Cada vegada que he visitat aquesta població no he pogut evitar mai fer la visita al cementiri, per veure la Tomba de Julián Gayarre. Excel·lent obra obra de Mariano Benlliure.

Paseo Julián Gayarre,
13. Al final del passeig el cementiri reposa el mestre tenor Julián Gayarre

Al cementiri de Roncal (Navarra) es pot contemplar el conjunt monumental de gran bellesa. La mateixa reina Maria Cristina va voler evitar que la que es considerava la millor obra de l'escultor Marià Benlliure sortís de Madrid, però la voluntat de la família de Julián Gayarre es va imposar, i des de 1901 aquest sorprenent mausoleu cobreix la cripta subterrània en la qual descansen els restes del tenor navarrès.

Qui va ser Jualián Gayarre? https://ca.wikipedia.org/wiki/Juli%C3%A1n_Gayarre
Fundación Julián Gayarre. Roncal
Concurs Internacional de Cant Julián Gayarre 

  1986José María Forqué va dirigir Romanza final (Gayarre) protagonitzada pel tenor Josep Carreras.

  Localització cementiri


  Izaba

  Final de trajecte, a descansar. Demà ben aviat toca ruta dura.  _._

  Cap comentari:

  Publica un comentari a l'entrada