dissabte, 6 de gener de 2007

Uncastillo, los Bañales...

Uncastillo
Uncastillo és un municipi d'Aragó situat a la província de Saragossa i enquadrat a la comarca de Las Cinco Villas i situada a uns 115 kilòmetres de la capital aragonesa. El terme municipal té una extensió de 230 km2 i està situat a una altitud de 601 metres sobre el nivell del mar.


Uncastillo és un municipi d'Aragó situat a la província de Saragossa i enquadrat a la comarca de Las Cinco Villas i situada a uns 115 kilòmetres de la capital aragonesa. El terme municipal té una extensió de 230 km2 i està situat a una altitud de 601 metres sobre el nivell del mar.

El terme municipal d'Uncastillo limita al nord amb Sos del Rey Católico, Petilla de Aragin, Isuerre i Lobera de Onsella; per l'est per Luesia y Biota; pel sud amb Biota, Sádaba i Layana; i per l'oest amb Sádaba, Castiliscar y Sos del Rey Católico.

Uncastillo està assentada en una vall prop dels rius Riguel i Cardenas i la seva estructura urbana es concentra al voltant del castell, que s'alça sobre la penya Ayllón, un lloc emblemàtic del poble.

El terme municipal presenta una gran varietat de paisatges que van des de zones muntanyoses del prepirineu fins a la depressió de la vall de l'Ebre.


Història

Al municipi d'Uncastillo s'hi han trobat restes arqueològiques des de l'edat dels metalls fins a l'època romana.

Sota domini musulmà, el poble va esdevenir un important punt estratègic militar i després de la reconquesta, Uncastillo va passar a mans del rei de Pamplona Sancho Garcés I. Durant el regnat de Sancho III es va consolidar com a frontera i es van construir a prop més fortificacions i castells, i a partir de la desvinculació del regne d'Aragó del regne de Pamplona, va començar l'avanç dels cristians per tota l'esplanada de Las Cinco Villas.


El punt àlgid de la població va ser durant el segle XII, en el qual s'hi van aixecar nombroses esglésies i temples, fet que va fer augmentar l'economia del poble i les interaccions socials, artístiques i culturals.

A partir del segle XIII, el poble va entrar en un declivi econòmic degut a l'avanç dels cristians durant la reconquesta. Uncastillo va passar a ser un poble de segon pla, ja que la població avançava cap a les terres llevantines molt més fèrtils.

Entre els principals monuments d'Uncastillo, destaquen les esglésies de Santa Maria, San Martín, San Juan, San Felices, San Lorenzo i San Miguel, a més a més de les restes del seu castell.

Uncastillo

El Castell


Sobre la plataforma rocosa de la Penya Ayllón destaquen avui les torres del castell gòtic de Pere IV i de la fortalesa romànica, hereva d'una altra anterior musulmana. Queden restes de trams de muralla; així com l'arrencada d'una altra torre similar, uns 30 m al sud de l'actual. Probablement hi va haver més estructures; però lamentablement ja és terreny de l'arqueologia i de l'especulació.El castell, que dóna nom a la població, és d'origen musulmà. Va ser conquistat cap al 940 per Sancho II Garcés rei de Pamplona.Aquesta fortalesa, juntament amb la seva guarnició va passar a dependre de la jurisdicció del rei aragonès, en constituir el regne en 1035; a resultes del testament de Sancho el Major. (Veure arbre genealògic)
.

La torre romànica, recentment consolidada i restaurada, ofereix des de la seva alçada unes vistes espectaculars de la vila d'Uncastillo, val la pena gaudir de la seva visita .. 

Sant Martín

A l'esquerra de la torre romànica, d'entre les cases, emergeix la torre de l'església de Sant Martín de Tours; de base romànica i rematada amb l'estil gòtic que és comú a les torres d'aquesta comarca; seguint l'estil de Sant Salvador d'Ejea de los Cavalleros.

Sant Martín

Veure mapa interactiu de la zona

Bibliografia y referèncias:

http://www.uncastillo.es
http://es.wikipedia.org/wiki/Uncastillo
http://www.fundacionuncastillo.com
http://www.pueblos-espana.org/aragon/zaragoza/uncastillo/galeria-fotografica


Los Bañales 

Entre Sádaba i Uncastillo (les Cinco Villas. Provincia de Saragossa) es troba la població de Layana, aquí heu de deixar la carretera A-1202 entreu al poble i cercar el carrer Ronda i a uns dos quilòmetres trobareu "Los Bañales". Localització

Columnes romanes

Els Bañales és un jaciment arqueològic romà situat al terme municipal d'Uncastillo, al nord-oest de la província de Saragossa (Espanya), a tot just 15 quilòmetres de la pròpia Uncastillo i a tan sols 95 de Saragossa. A dia d'avui és el jaciment romà més important de la comarca de les Cinco Villas d'Aragó -d'altra banda, d'intensa presència romana- i un dels més notables d'Aragó. Com jaciment arqueològic, Los Bañales amaga les restes d'una ciutat romana el nom no pot certificar encara amb seguretat. Va ocupar una extensió de poc més de vint hectàrees de terreny, delimitades al nord per un monumental espai residencial, al sud pel turó del Huso i La Rueca, a l'est per Puy Foradado i el traçat elevat d'un aqüeducte romà, i al oest per la suposada necròpolis al peu del turó del Pueyo.

Termes

De la citada ciutat, durant molts anys, l'única estudiat amb detall va ser el seu sistema hidràulic, dotat d'unes monumentals termes -construidas a la fi del segle I d. C.- i d'un aqüeducte que transportava l'aigua a la ciutat des d'un possible embassament pròxim. Van ser precisament les termes les que van haver de donar nom al lloc ia l'antiga advocació de Nostra Senyora de Los Bañales, la Ermita presideix l'àrea arqueològica. En els últims anys, des de 2008, gràcies a l'empenta de la Fundació Uncastillo i de la Direcció General de Patrimoni del Govern d'Aragó, s'ha reprès la recerca en el lloc i s'han posat al descobert interessants espais de l'urbanisme de la ciutat i, també, objectes que van formar part de la seva cultura material quotidiana.


En l'actualitat els treballs arqueològics, d'investigació i de formació que n'han derivat, i de posada en valor, compten amb el suport de la Direcció General de Patrimoni Cultural del Govern d'Aragó, de la Comarca de les Cinco Villas i dels Ajuntaments de Uncastillo, Sádaba, Layana i Biota. A més, amb un model totalment innovador en gestió del patrimoni arqueològic, la Fundació Uncastillo canalitza també una sèrie d'ajudes de diverses empreses privades.


Per més informació AQUÍ

_.__._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada