dimecres, 27 de desembre de 2006

Luesia

Luesia

Luesia és un municipi d'Aragó situat a la província de Saragossa i enquadrat a la comarca de Las Cinco Villas.

Castell de Luesia

Té relació amb Catalunya, ja que alguns dels seus habitants van emigrar-hi al segle XX, destacant la població de Vilassar de Mar, on hi trobem cognoms provinents d'aquesta població aragonesa com Loire o Alegre. Descendents d'aquests emigrants tornen a la població per festes i vacances

Esglèsia de Sant Salvador de Luesia
.
Vistes de l'església i castell de Luesia

Al costat sud de la torres es va edificar en el XII una església de tres naus i tres absis de notable altura i amb cripta sota la seva capçalera, dedicada a Sant Salvador. Lamentablement en el XVI per encàrrec de l'arquebisbe D. Hernando d'Aragó, va ser replantejada i modificada de tal manera que de la primitiva estructura prou feines en queda una part de la seva capçalera, molt malmesa; i els murs sud i oest, aquest últim amb una magnífica portada del taller del Mestre d'Agüero.
 
Castell de Luesia

Castell de Luesia

Aragó,
un regne en formació a la fi del segle X i principis del XI, necessitava protegir les seves fronteres contra les ràtzies o atacs musulmans i contra les agressions d'altres regnes, a més d'assegurar els territoris conquerits. La línia defensiva que es va crear, a la zona coneguda com Extremadura dels Arbas, permetia controlar les vies de comunicació i l'accés a les valls, mantenint segures les fronteres de l'incipient regne. Les fortificacions de Biel, Luesia, Sibirana i Uncastillo formaren una franja defensiva que va permetre protegir el territori d'Aragó, fonamentalment els camins de nord a sud que seguien el curs dels rius: el Arba cap a la vall d'Onsella i el riu Aragó. La posició estratègica de les Cinco Villas, entre Navarra, l'Ebre i Osca, va determinar la construcció en els seus pobles i altells d'abundants castells, forts, de bona qualitat.


Font:
.
_._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada