dissabte, 17 de juny de 2017

Barberà de la Conca. - 8a Festa del Trepat

Barberà de la Conca 


El municipi

SITUACIÓ

El municipi de Barberà de la Conca està situat al sud-est de la comarca, a la qual dóna nom, a 7 Km de Montblanc i a 19 Km de Valls. Sense elevacions importants, només petits tossals, entre els quals destaca el Tossal Gros, Barberà de la Conca ofereix als visitants l'encant d'un petit poble que ocupa el pendent de migdia d'un turó dominat pel castell de Barberà, de visita imprescindible. On els carres, costeruts i estrets ens traslladen a un altre temps. On les seves magnífiques panoràmiques sobre la comarca conviden a gaudir del repòs i ens recorda la seva importància estratègica durant els temps medievals.  On el pas del riu Anguera afluent del Francolí ens regala l'aigua que brolla en moltes fonts i pous.

Cooperativa obra de Cèssar Martinell

ACTIVITAT ECONOMICA

Per lluitar contra la crisi de finals del XIX, els pagesos s’associaren fundant l’any 1894, la Sociedad de Trabajadores Agrícolas del Pueblo de Barberá, anomenada “La Societat”. Aquest va ser l’inici del cooperativisme agrari de les comarques tarragonines, i es va convertir en la primera cooperativa agrícola de l’Estat espanyol. 

El sector primari segueix tenint un pes específic en l’economia del municipi. Seguint la petja dels nostres avis i amb l’esperit emprenedor que ens caracteritza com a poble el 2007 neix el Viver de Celleristes Conca de Barberà. Aquest, és un projecte ambiciós i innovador que té per objectiu impulsar joves agricultors i introduir les varietats de vins de la Conca en el mercat del vi de qualitat. 
La població compta amb tots els serveis necessaris perquè els seus habitants i els nombrosos estiuejants que l'han triat com a segona residència hi visquin confortablement.

El poble, els seus productes i l'amabilitat i el bon tracte de la gent faran que la seva visita es repeteixi.

Altres dades d'interès
Dades estadístiques Idescat

Detall finestra de la Cooperativa

Trepat

El trepat, o trepadell, és una varietat de cep negra autòctona de la Conca de Barberà, ocupa al voltant de 1000 ha. El raïm de cep trepat és llarg, gran i atapeït. Presenta un port dret i és una verietat vigorosa. La brotada és primerenca i la maduració tardana (finals de setembre principis d'octubre). El gra és gros, rodó, dolç amb una pell de gruix mitjà.

És sensible a les gelades primarenques, a la Excoriosis i força resistent a Botrytis. Tem la sequera, per aquesta raó prefereix sols frescos, s'adapta bé a la majoria de portaempelts utilitzats. Funciona bé amb la poda curta i obliga a la poda en verd, ja que emet molts rebrots de fusta vella. I té uns rendiments mitjans, mitjans-alts d'entre 8.000 i 12000 kg/ha.

El vi de raïm trepat és fresc, lleuger i afruitat, amb poca aroma i baixa graduació alcohòlica (10-11% vol). S'utilitza majoritàriament per l'elaboració de vi rosat natural. És una de les dues varietats autoritzades per l'elaboració del cava rosat.

Són sinonímies: trepó, criatendra, cuatendra, pansa borda, pansa roja, panser negre, pansó i tarragoní. A més de la DO Conca de Barberà es troba a la DO Costers del Segre.Un any més ens trobem a Barberà de la Conca. Aquesta ja és la 8a Festa del Trepat de Barberà de la Conca, una edició que dona per consolidada la Festa i superant-se any rera any. Evidentment l'oferta se centra amb el vi, concretament amb el trepat, però no podem oblidar el maridadge que fan amb les arts plàstiques, poesia, música, gastronomia, ... aquí el programa .


Cartell 8a edició. Disseny del cartell: Carles Bros

CELLERS 2017

Circuit


ARTISTES 2017

ÀLEX PRUNÉS
ARNAU AINSA/DAVID VIVES
ISABEL GONZALEZ

Prince Coffee Shop. Yishi Sislay

Anirem apuntant alguna de dels delicies que hem anat descobrint. No les podem posar totes, impossible de tastar tants vins en un sol dia. Però el fet que no posem la resta no vol dir que no s'ho mereixin.

Tots estan fent una feina molt digna i de qualitat.

El Cara Nord

Tot i que ja el coneixiem i és tota una garantia hem tingut l'ocasió de provar el rosat, i fantàstic!

CARA NORD

Cara Nord és un projecte que neix l'any 2012 de la mà de Tomàs Cusiné, Xavier Cepero i Eric Solomon, 3 amics amb una relació de més de 20 anys i amb un llarg recorregut en el món del vi.


Cara Nord és un celler jove que creu que el lloc d'origen, la vinya, el clima, la terra i la mà de les persones que treballen són decisives per aconseguir una personalitat pròpia per a cada vi. Per a això treballen amb vinyes envoltades pels alts cims i boscos pertanyents al Parc Natural de les Muntanyes de Prades i al Parc Natural del Bosc de Poblet. Aquestes vinyes es troben aïllades a uns 800 metres d'altitud, plantades sobre sòls pobres de pissarra i argilo-calcaris amb afloraments rocosos, penya-segats i muntanyes. 

El clima és continental-mediterrani caracteritzat per tenir hiverns molt freds i estius molt curts. Les temperatures fredes retarden les acumulacions de sucres, conservant l'acidesa i proporcionant raïms molt expressius i afruitats.

CARA NORD Negre 2015

D.O. Conca de Barberà
Alcohol: 13.0%

Servir a 16ºC

Maridatge: Carns blanques rostides, Bolets, Formatges de bœfala, Embutits

De color negre i to violaci amb molta capa, brillant. Llàgrima gruixuda i de caiguda lenta en copa, lleugerament tenyida. El nas es molt elegant amb els tons de fruites negres, minerals, balsàmics i fustes nobles. La boca es molt sucosa, vibrant en l’acidesa i amb un pas ampla i gruixut. Els tanins son fins i elegants, molt ben assemblats. El post gust es untuós i ple.

Cara Nord Trepat és un vi elaborat amb la varietat autòctona Trepat procedent de vinyes pròpies.

Un cop veremats a mà, els raïms es desrapen i maceren en fred. La fermentació és en dipòsits d'acer inoxidable, on realitza també una criança de 10 mesos.

Cara Nord Trepat és un vi saborós, elegant i fresc. Un Trepat autèntic que ens mostra totes les peculiaritats de la varietat sense cap tipus de filtre.

CARA NORD
Trepat Rosat

D.O. Conca de Barberà

Alcohol: 13.0%

Vinyes velles de 55 anys. Sol calcàri, pissarra. 550 meters d'alçada.

Collita a mà, desrapat i triturat, maceració pre-fermentativa curta seguit de sagnat d'una porció del suc lliure, fermentació en tina.

Plaça de Sant Sebastià, 13
25457 Vilosell, Lleida
CARLANIA

Petit celler de Barberà de la Conca, sortit fa pocs anys del viver de celleristes.

A finals del 2009 fan un pas en el projecte de futur i construeixen un petit celler al mateix poble, comença una nova etapa, un nou repte.

EL PETIT CARLANIA. "El Petit Carlania, és l'essència de la Conca de Barberà"

Un vi natural elaborat sense presses i només amb raïm trepat ecològic de Barberà de la Conca. El Petit Carlania és jove però amb personalitat, és lleuger i suau però molt aromàtic i especiat, és un vi sense filtrar però transparent, és un vi viu!

Varietat: Trepat 100%

Elaboració: Trepats seleccionats de varies vinyes, veremat amb caixes de 20 kg. Macerat amb les seves pells durant uns 15 dies. No hi afegim llevats, ni enzims, ni cap altre additiu ni durant la vinificació ni en el procés d’envelliment. No filtrem ni clarifiquem els nostres vins. Les ampolles poden presentar una mica de sediment natural i/o Co2. Cal airejar el vi un cop oberta l’ampolla. Cada ampolla és única i diferent a les altres.

Alcohol 12,01% vol.
Acidesa total. 5.3g/L
Acidesa volàtil: 1,23 g/L
Sucres totals: 0.17 g/L
SO2 Total: 9 mg/L

Nota de Tast  Color magrana de capa mitja, net i brillant. En nas és fresc, amb aromes de nabius, pètals de flor vermella i espècies. En boca és especiat i amb notes afruitades amb un final fresc i sec.

CARLANIA CELLER
Polígon 23, Parcel·la 93,
43422 Barberà de la Conca,
Tarragona, Catalunya
Tel. 651 179 308

Com arribar-hi: https://goo.gl/maps/YFWVoB5Vkvk


MOLÍ DELS CAPELLANS

MOLÍ DELS CAPELLANS TREPAT 2015

Molí dels Capellans Trepat és un vi negre elaborat pel celler Molí dels Capellans a Montblanc, D.O. Conca de Barberà.

Molí dels Capellans neix l'any 2007. Sergi Montalà i Jordi Masdeu comencen aquest projecte amb la finalitat de crear uns vins d'alta qualitat i poca producció, respectant al màxim la tradició vitivinícola de la zona, la Conca de Barberà.

Molí dels Capellans Trepat és un vi 100% Trepat de tres finques entre Pira i Solivella, entre 450-550 metres d'altitud. Es realitza una aclarida en vinya. La verema és manual amb doble selecció de raïm. Es desrapa i fa una maceració pel·licular abans de la fermentació. Criança de 6 mesos en bóta de roure francès usada i reposa un mínim de 6 mesos en ampolla abans de sortir al mercat.

Molí dels Capellans Trepat és un vi estructurat i lleuger. El lleu pas per bóta aporta el cos que li manca a aquesta varietat, en la seva justa mesura.

Alcohol: 12.5%

Servir a 14ºC 

Maridatge: Aperitiu, Carns vermelles rostides, Carns blanques, Arrossos de carn, Steak tartar

Tast a la vista: Color cirera picota, amb rivets granats. Viu i brillant.

Tast al nas: Bona intensitat. Molta aroma floral (roses, violetes) sobre un fons de fruites vermelles (groselles, guindes). Al obrir-se apareixen subtils notes del pas per fusta i regalèssia.

Tast a la boca: Fresca acidesa acompanyada de fruita vermella sucosa. Pas lleuger i saborós. Tanins fins. Bon final.

Molí dels Capellans Atrepat

Molí dels Capellans Atrepat és un vi negre elaborat pel celler Molí dels Capellans a Montblanc, D.O. Conca de Barberà.

Molí dels Capellans Atrepat és un vi 100% Trepat, d'una única finca de vinyes velles, plantades en vas el 1974 a una altitud de 485 metres, sobre sòl calcari argilós pobre en matèria orgánica i convertida a agricultura ecològica l'any 2012.

Veremat dues vegades, un 40% del raïm fa una maceració carbònica, i fermenta tot el most costat de baixa temperatura. Fa la fermentació malolàctica i reposa 3 mesos sobre les seves mares fines.

Molí dels Capellans Atrepat es un vi fresc i alegre. Molta fruita vermella madura y lleugerament floral.

Alcohol: 12.5%

Servir a 14ºC

Maridatge: Porc a la graella, Albergínies farides, Aperitiu, Cuina asiàtica, Carns blanques.

Viver de Celleristes de la Conca de Barberà

Barberà de la Conca
Conca de Barberà
http://molidelscapellans.com 

Per contactar:
Tel. +34 651 034 221 / +34 658 92 70 64
sergi@molidelscapellans.com
jordi@molidelscapellans.com

Com arribar-hi: https://goo.gl/maps/4197VDVoyoA2


VIDBERTUS

TdeTREPAT ROSAT Jove

TdeTREPAT: L’amor i sensualitat des de les seves arrels, totalment Trepat, totalment Conca de Barberà.

T de Trepat és la nostra aposta d’innovació que preserva la tradició del nostre territori. El Trepat és la varietat autòctona de la Conca de Barberà, i està en plena innovació. Amb aquesta voluntat, elaborem un vi rosat amb el qual, mitjançant els sistemes de maceració, maduració i selecció dels gotims adequats, obtenim un producte únic i especial.

Creiem que és un vi molt fàcil i per gaudir. És el vi mitjançant el qual expressem la sensualitat de la varietat des de les arrels fins al fruit; un fruit que té molt de futur i amb el qual ens sentim plenament compromesos amb el territori.

D.O. CONCA DE BARBERÀ
Celler: Vidbertus
Varietats de raïm: Trepat.
Nota de Tast:
– Vista: Color rosat d’intensitat mitjana, de tonalitats malva un punt vermelloses, net i brillant.
– Nas: Perfums suaus entre fruitosos i especiats, des de la grosella i la maduixa fins a un difuminat fons de pebre i canyella.
– Boca: Presenta un harmònic equilibri entre la frescor i la calidesa, entre l’acidesa i l’alcohol, amb pas de boca intens i saborós i un final lleument tànic que aporta certa sensació de fermesa i estructura.
– Maridatge: És bo per prendre sol però el maridatge en treurà les millors virtuts, especialment pasta i arròs, sigui quin sigui el condiment i l’acompanyant, peix o carn.
– Temperatura de Servei: 10° C-12° C
– Altres: Un monovarietal de trepat on es busca frescor i perfum de fruites com a tot rosat però amb un punt d’aproximació al negre de trepat, amb més estructura i un lleuger bouquet especiat, de major complexitat que el del rosat estandar.

Vidbertus
Carrer Comerç, 2
43422 Barberà de la Conca
Conca de Barberà
Tel. 626330511

+ MÉS INFORMACIÓ DEL CELLER


CELLERS DOMENYS

Tast de DOMENIO


DOMENIO TREPAT

Bona capa de color grana i llàgrima abundant. Intensos aromes cítrics que recorden la pell de taronja, mango, mandarina, frescos com d’eucaliptus, i el romaní. També apareixen notes especiades d'anís i pebre vermell.

Presenta una entrada seca amb un pas ampli, llarg i refrescant marcat per l’acidesa. Es un vi fresc i persistent.

Varietat: Trepat

Anyada: 2014

Alcohol: 14%

Servei: 15-18ºC

http://www.cellersdomenys.com/ca/els-nostres-productes-de-cooperativa/vins/descobreix-domenio/domenio-trepat

i aquí una descoberta que vàrem fer a la passada edició d ela fira i la qual val la pena de ser esmentada.

VI DOLÇ DOMENIO TREPAT

Cellers Domenys elabora el primer vi dolç de Catalunya amb la varietat trepat

Cellers Domenys, una de les cooperatives més grans i sòlides del territori fruit de la unió de set cooperatives catalanes (Sant Jaume dels Domenys, Banyeres del Penedès, La Bisbal del Penedès, Rocafort de Queralt, Blancafort, Rodonyà i Pira), ha elaborat el primer vi dolç de Catalunya amb la varietat Trepat. La presentació del vi dolç Domenio Trepat va tenir lloc el passat any en el marc de la setena edició de la Festa del Trepat 2016.

El vi dolç Domenio Trepat té una bona capa de color grana i abundant llàgrima. Aromes molt intensos de fruites sobremadurades com les figues, panses, orellanes i poma confitada transmeten al nas records refrescants de les espècies dolces com la canyella, la nou moscada i l'anís. En boca presenta una entrada dolça i potent, donant com a resultat un vi molt saborós i llaminer.

El Vi Dolç Domenio Trepat se suma a la triologia que va treure Cellers Domenys al mercat l’any passat: Domenio Trepat, Ull de llebre i Sumoi. La gamma Domenio representa l’aposta de Cellers Domenys pels vins de territori elaborats amb varietats històriques. En solitari, sense cupatges, cada vi desgrana l’essència de la varietat i el seu propi terrer.

http://www.cellersdomenys.com


El Castell de la Comanda de Barberà

El Castell

El Castell de Barberà s’aixeca en un tossal estratègic que domina la plana que s’estén al seu voltant. Hi ha constància de l’existència en el mateix lloc d’un assentament iber.

Després de l’ocupació sarraïna es va procedir a la repoblació de la vall. El 1068 es va infeudar el territori i el senyor Arnau Pere de Ponts va bastir el castell de Barberà, element imprescindible tant per a garantir la seguretat de l’entorn, exposat e les ràtzies de l'islam, com per controlar l'administració de la pròpia població. Aquell establiment estaria integrat per una torre de defensa, un clos tancat i alguna edificació residencial. El lloc fou atacat el 1096 pels musulmans, el que va significar la seva destrucció, a més de la mort d’Arnau Pere.

Barberà devia quedar despoblat i víctima de successives incursions. Més endavant fou restaurat per Vidià de Ponts tot i que això no devia complir-se en la seva totalitat. El 1119 Vidià feia testament a favor del seu fill Pere de Puigverd; amb tot, Ramon Berenguer IV i Ermengol VI d’Urgell van cedir el castell als templers el 1131-1133, amb l’oposició de Pere de Puigverd que defensava els seus drets. Aquesta picabaralla va donar peu a un judici (1157) i a uns acords posteriors, que van acabar amb la intervenció del papa Climent III i el pas definitiu del castell a mans de l’orde del Temple, el 1195. Els frares, però, devien establir-s’hi cap el 1170. 

Barberà va esdevenir el centre d’una comanda des d’on tenien cura del repoblament del territori. El templers eren propietaris de diverses finques, cedides a pagesos que en tenien cura. Aquestes activitats no es limitaven a l’agricultura, també tenien activitat ramadera, a més d’exercir altres drets.

Castell

Barberà tenia diverses sots-comandes dependents d’aquí: Vallfogona (1196), l’Espluga de Francolí (1255) i el Rourell (1180). 

Quan es va extingir el Temple (1312), les seves propietats van passar a l’orde de l’Hospital. Els hospitalers ja tenien una comanda a l’Espluga de Francolí, que es va associar amb aquesta per millorar l'administració dels seus béns a la comarca. El 1366 fra Guillem de Guimerà fou nomenat comanador de Barberà, un personatge important i molt influent, amb molta incidència la cort a l’època de Pere el Cerimoniós. És sota la direcció de Guillem de Guimerà, que hom va fer obres importants al castell, amb la construcció d’un cos nou, o palau, adossat a la construcció antiga. 

El castell va patir els efectes de la Guerra dels Segadors i de la de Successió, però es va recuperar. A mitjan del segle XIX, amb la liquidació dels béns dels hospitalers, la propietat de l’edifici va passar a l’Estat, que el 1858 la va traspassar al municipi. Es va utilitzar d’escola fins el 1980. Des de llavors s’hi han fet importants obres de conservació i restauració, a més d’algunes intervencions arqueològiques.GATZARA VINS

GATZARA TREPAT

Nota de tast: Color cirera amb ribet violaci i de capa baixa. Sense pas per bóta de roure, el Trepat s’hi expressa amb tota la seva puresa i intensitat. Al nas les fruites vermelles apareixen fusionades i complementades pel característic toc especiat de pebre d’aquesta varietat, que aporta complexitat aromàtica. En boca és fresc i lleuger, presentant un taní molt amable al paladar. Final carregat de personalitat.

Gastronomia: El GATZARA 2015 maridarà molt bé amb els formatges, els embotits, els plats de pasta i les carns blanques. La seva lleugera estructura el fa també apte per acompanyar els tradicionals rostits i guisats de la cuina catalana, la típica calçotada i les carns a la brasa.

Es recomana una temperatura de servei entorn als 15 ºC.

Elaboració: Verema manual en caixes mitjançant una acurada i rigorosa selecció a peu de vinya. Després del derrapat i un aixafat lleuger, la pasta rep una primera maceració en fred durant 7-8 dies per fermentar seguidament en tina d’acer inoxidable de petit volum, sota un estricte control de temperatura. Finalitzada la fermentació malolàctica i transcorreguda una certa permanència amb les mares, el vi es filtrat i embotellat com a 100% Trepat. Producció limitada a 1127 ampolles.

Viticultura: Ceps de 40 anys d’edat, conduïts en vas tradicional i conreats de forma esmerada i respectuosa amb el medi ambient. La vinya es troba ubicada al terme municipal de Montblanc, prop de l’ermita de Santa Anna, amb un entorn natural de gran atractiu paisatgístic.

Viver de Celleristes de la Conca de Barberà

Barberà de la Conca
Conca de Barberà
Tel. 639140079
Fax 977 86 03 34 


L'església parroquial de Santa Maria de Barberà de la Conca fou construïda entre 1792 i 1796

Més informació:
Barberà de la Conca. - 7a Festa del Trepat
Rocafort de Queralt, Barberà de la Conca, L'Espluga, Forés, La Sala de Comalats, Glorieta ..

Ruta:

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada