dijous, 6 d’abril de 2017

Capçanes. Les pintures de "La Vall" i "La Parellada" II, Marçà, Els Guiamets ...

Capçanes. Les pintures de "La Vall" i "La Parellada" II.


Cèrvol i personatge

Després d'un mes avui tornem a Capçanes. És primer dissabte de mes i per tant hi ha visita guiada als jaciments de pintures rupestres de "La Vall" i "La Parellada". Així que som-hi!, repetim!

Val ha dir que la passada visita ens va agradar molt, i per tant ho vam recomanar a un grup d'amics que ens hi han volgut acompanyar. Així que hem gauidt d'un dia preciós malgrat les pluges de la passada matinada ha fet molt bon temps, un dia esplèndit fantàsticamanet assolellat.

Previament vam fer la reserva (és pot fer on-line). A les 10:30 davant la porta de la cooperativa de Capçanes i després d'una breu introducció enfilem cap la zona.


Una breu introducció abans d'enfilar en direcció ala primera balma

Bonic paissatege fins arribar al lloc, camins plens de vegetació exuberant, tot florit i quan no esl ceps que ja despunten els brots verds. Travessem el petit torrent que raja després de la pluja, arribem al bassot i ja hi som. Allí mateix en una petita esplanada al costat del riuet on hi ha uns tolls excavats a la roca pel pasa del temps i l'erosió de l'aigua ens fan una petita explicació i tot seguit enfilem per la vall pel cami que ens portarà al les baumes on podrem veure les pintures.


Aquesta vegada som un grup més nombrós que la passada, tot i que ens han dividit en dos grups. Això no ha siguit cap inconvenient per tal de poder gaudir d'una visita interessantíssima.


Som-hi!

http://www.codoleducacio.com/codoleducacio/capcanes-10000m.html


RUTA PELS CAMINS DE L’ART RUPESTRE DE CAPÇANES

Un dels elements del patrimoni més desconegut i, al mateix temps, més fascinants del Priorat són les seves pintures rupestres i la petja que els primers humans van deixar-hi en temps ben remots. 


“La matança”

Les valls de Capçanes acullen un tresor en forma de pintures rupestres, un referent per la seva singularitat i per la quantitat: representa la major concentració de pintures –en un radi de 2km–  de tot el país.

Es tracta d’un conjunt de 19 jaciments situats en tres barrancs a camí de la serra de Llaberia, de gran qualitat artística i sorprenents fins i tot pels mateixos experts per la seva temàtica. És el cas del mural batejat com “La matança”, l’escena dinàmica d’una matança humana que és tota una raresa en l’art llevantí.
 
Arquer, detall de “La matança”

Com segueix dient diu la web de Còdol

Us esperem per descobrir què ens comuniquen les veus més antigues del nostre passat en un dels entorns més bells de Catalunya.  

Una visita rigorosa, apassionant i lúdica, adequada per a tots els públics i que integra art, cultura, natura, paisatge i, segur, algunes sorpreses que no us espereu.

Per fer la visita:


https://www.ticketea.com/entradas-actividades-priorat-10000-viu-els-camins-de-lart-rupestre-a-capcanes/


DATES
Primers dissabtes de mes a les 10,30 h. o bé grups concertats.
CAL RESERVA PRÈVIA.

DESTINATARIS 
Públic familiar i adult.
Grups concertat. 

DURADA 
2,5 h aproximadament


PREU
Adults: 8 euros, jubilats: 5 euros, infants de 6 a 12 anys: 3 euros, (menors de 5 nays gratuït)
MÉS INFORMACIÓ I RESERVES PER A GRUPS CONCERTATS
T. 977 327 362


RECOMANACIONS
Es tracta d’una excursió de dificultat baixa. Porteu calçat adequat.
Jo hi afegiría: peotegiu-vos del sol i porteu aigua.


ORGANITZA
CÒDOL EDUCACIÓ


-:-


La serra de Llaberia omple un gran buit, en el mapa de distribució dels conjunts rupestres catalogats fins ara a Catalunya. La nova iconografia respon a diverses tradicions, en què domina en nombre l’art llevantí amb representacions naturalistes i en menor quantitat els que inclouríem com a art esquematicoabstracte del Neolític-bronze.

El grup de pintures de Capçanes és una de les troballes més importants de pintura prehistòrica naturalista postpaleolítica a Catalunya.

Vall II


El conjunt de pintures de la Vall II, es troba a uns 25 m a la dreta de l’anterior conjunt de la Vall I

Matança o possible sacrifici humà, massiu, de l’abric de la Vall II. Una temà- tica innovadora per a l’estudi de l’art llevantí, dins de les matances i sacrificis rituals.

Detall de “La matança”

Aquest mural centrat en figures humanes d’estil realista, representa un document únic per a la investigació, des d’una perspectiva antropològica, social i etnogràfica. Una matança o possible sacrifici humà que qualificaríem de massiu. Les figures mostren posicions molt variades, però sempre deixen clara una actitud d’abatiment i derrota .

Contemplant la "matança", Vall II
 
Parellada I

El conjunt de pintures de Parellada I, se situa en una paret i just a l’inici del bar- ranc de Parellada.

Aquesta paret és molt igual en tot el recorregut del barranc, on localitzàrem la resta de conjunts II, III i IV. 

Arquers (Parellada I)


Arquers (Parellada I)


Les pintures rupestres del barranc de la Parellada I foren descobertes l’any 2007 pels escaladors i estudiosos Juan Antonio Serrano i Laura Martínez.

El conjunt pictòric està format per un total de 10 figures d’estil llevantí o naturalista. S’identifiquen 1 figura humana, 2 arquers, 1 possible xaman i diverses restes i traços de morfologia indeterminada.

Destaca la figura d’un gran arquer que sembla que porta una bossa a l’esquena i que sosté un gran arc i diverses fletxes.

L'Albert mostrant un arquer a la Parellada I

Parellada I

Parellada I

Balma Perellada I

Les seves cames són grans i proporcionades i porta uns protectors als bessons. També destaca una figura humana disfressada (possible xaman), amb dues banyes i un vestit que sembla un pantaló o potser un faldellí. Un dels braços es troba doblegat i sosté una bossa de forma arrodonida. Aquesta figura té una gran semblança amb el possible xaman documentat  en el conjunt de les pintures rupestres del Barranc de la Vall I.

Pel que fa a la cronologia de les pintures, sembla que es podrien datar entre el Postpaleolític i el Neolític.

L’any 2008 el servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va dur a terme la documentació exhaustiva de les pintures, dins el projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya.

Parellada III

El conjunt de pintures de Parellada III està situat a uns 150 m de l’abric de Parellada I. 

El toro de Parellada III

Entre les pintures més destacades hi ha un bou de grans dimensions –el toro de Parellada III-, que fa  54 centímetres i es considera una de les figures més gran documentada al país.

El bòvid és d’estil molt realista, com els que trobem en jaciments pintats de l’àrea mediterrània llevantina de la península Ibèrica. L’acompanya un triangle de perfilat molt fi, d’uns 2 mm i una alçària de 15 cm que ens aparta, en estil, tècnica i contingut del primer.


Balma de Parellada III


Gravats de l’abric de Parellada IV
o Llevaria P-IV (Dibuix R. Viñas)
Parellada IV

El conjunt de Parellada IV es troba situat a uns 150 m de Parellada I i a uns 25 m de Parellada III. L’abric fa uns 15 m de longitud i presenta dues àrees: una de pintada, d’uns 3 m de longitud per 40 cm d’alçària, i una altra de gravada en el sostre, a uns 1,80 m del terra.

La composició dels gravats de Parellada IV està representada per tres figures de cèrvids que, per la seva concepció estilística i tècnica encaixen entre les formes paleolítiques i llevantines. Aquesta observació ens presenta un nexe amb les formes finipaleolítiques i, per tant, un possible vincle amb l’origen de l’art llevantí.Cérvol gravat a l'abric Parellada IV


Cérvol gravat a l'abric Parellada IV

Ampliar informació:

No crec que trigui gaire en tornar-hi, m'encanta badar amb aquestes pintures, especialment el cèrvol i la "matança".

Més informació:

Capçanes. Les pintures de "La Vall" i "La Parellada" (I)

Los cazadores de Capçanes de hace 10.000 años Diari de Tarragona 30/03/2017 

Capçanes estrena visites guiades a les pintures rupestres Reusdigital 28/02/2017


Vegeu reportatge emès a TV3 clicant AQUÍ


Una vegada feta la visita hem anat al poble de Marça (està a menys de 5 km), anem directe a dinar al Celler la Miloquera. Recomanable.


Comentari extret del seu compte de Facebook el qual comparteixo: "Detrás de una fachada tradicional y austera encontramos un pequeño tesoro gastronómico. Calidad, ambiente, servicio y comida excelente. El interior sorprendente y auténtico. La cocina del Josep Ma (l'arròs caldòs de galera es superior) y la atención de Sara (sonrisa interminable) nos han hecho disfrutar del rato de mesa. Volveré con la esperanza que siga siendo un secreto sólo conocido por unos pocos escogidos". Signat: Jordi Zinexin

Marçà


Marçà és un municipi de la comarca del Priorat, situat al sud de la comarca. Queda just al sud del cap de comarca, Falset, i, a més està envoltat pels termes municipals de Pradell de la Teixeta, la Torre de Fontaubella i Colldejou (que pertany al Baix Camp), a l'est, Capçanes i els Guiamets al sud, i el Masroig a l'oest.

La Miloquera és un turó que s'alça uns 60 metres quasi en vertical sobre el poble, amb avencs de profunditats superiors als cent metres de traçat vertical i de gran riquesa espeleològica. Hi destaquen l'avenc de l'Heura i el del Cireret. Per arribar-hi, s'ha de seguir el camí del Calvari, lloc idoni per passejar. Primer trobem la Bassa del Castell, lloc d'esplai, i el Mirador. Al final del camí es troba la casa de l'escultor Marçà-Giné. I a dalt del cim, restes del castell i una miranda fantàstica. La pujada per aquest camí, en el darrer tros, és força sobtada.


Tot havent dinat ens dirigim al poble de ... Els Guiamets, conegut per ser el poble de la Neus Català, una guiametana reconeguda per la seva trajectòria de resistent i supervivent dels camp de concentració (vida sobre la qual s'ha escrit "Un cel de plom").

Un petit incís ...

"Un cel de plom"
de Carme Martí Cantí

La vida de Neus Català, la darrera supervivent catalana dels camp d'extermini de Ravensbrück, és la història viva d'un segle i d'una lluita constant. Els seus records, novel·lats per Carme martí amb una sensibilitat i una intensitat extraordinàries, són autèntiques lliçons de vida convertides en una llarga història impossible de deixar de llegir. Filla de pagesos del priorat, Neus Català era una jove inquieta de vint-i-dos anys quan va esclatar la Guerra Civil espanyola. En aquelles circumstàncies i amb les seves ganes d'ajudar, es va fer responsable sanitària d'una colònia de 182 nens. Amb ells va empendre el dur camí de l'exili a França, on es va enamorar i va col·laborar amb la Resistència. Qan va ser capturada i deportada als camps de Ravensbrück i Holleischen va conèixer l'infern, però també la solidaritat i la germanor sense límits. "Envoltada de dones amigues i de dones desconegudes que patien el mateix destí que jo, em sentia sola i a la vegada que em sabia acompanyada. En la nostra inmensa solitud ens teníem les unes a les altres."


Els Guiamets 

Els Guiamets és un municipi de la comarca del Priorat, situat al límit sud-occidental de la comarca. El seu límit de ponent és el terme de Garcia, i el meridional, el de Tivissa, a la zona del poble de la Serra d'Almos, tots dos de la Ribera d'Ebre. A la resta, limita amb municipis del Priorat: el Masroig al nord, Marçà al nord-est i Capçanes a llevant.


Seguim, en realitat la intenció de la visita a Els Guiamets era saludar a la Mercè i el Quim i de pas fer-los la visita promesa, anar al seu celler (La Placeta) a buscar una d'aquelles joies de l'enologia que es fan per les nostres contrades, el CÀDEC – Negre criança 2014.

Així que us el presentem el Celler La Placeta

 
Celler La Placeta


L'equip està format pel Quim, dels Guiamets. Vitivinicultor. La Mercè, gerent i qui us atendrà a les visites, i el Pedro, l’enòleg del celler.

Elaboren el vi amb el raïm procedent, majoritàriament, de petites finques de vinyes velles. Treballades de manera ecològica.

Dins al celler, transformen el raïm en vi amb la màxima cura. Obtenint al voltant de les 6000 ampolles. 

La possibilitat de visitar les vinyes fa que hom pugui entendre millor el treball i procés que hi ha darrera de cada ampolla de vi.

Després de saludar-nos i coneixer el petit hereu, el Marçal, hem pujat a la terrassa, ampliació feta al celler per espai de cates, una panoràmica impressionant de les vinyes prioratines acompanyada per una tarda assolellada de llums i colors espatarrants, valor afegit per degustar els vins.

Hem tingut el plaer de provar el Blanc 2016, i el
CÀDEC – Negre criança 2014. No en sóc expert, però el blanc era excel.lent però el Càdec ... fantàstic!. És nota quan les coses es fan amb il·lusió i amb el cor. Felicitats!
 
Aquí us presentem els vins

Blanc la Placeta 2016


Elaborat principalment amb Garnatxa Blanca, d’alta intensitat aromàtica i de potent caràcter afruïtat. En boca és harmònic, compensant l’entrada llaminera amb una acidesa equilibrada. És un blanc fresc, potent, llarg i persisntent.

Negre la Placeta 2015

Elaborat principalment amb Garnatxa Negra i de manera que puguis gaudir d’una copa de vi afruïtada en nas i suau i delicada en boca. Han treballat a consciència el seu perfil, aconseguint que el taní sigui realment fi, és a dir, la seva delicadesa t’acompanyarà fins al final sense deixar-te sensació aspra a la boca.

Garnatxa Negra en un 60 %. És la que marca el perfil del vi. És una varietat afruïtada que resulta molt agradable a la boca.

Ull de llebre en un 20 %. Aquest Ull de llebre guarda un secret d’elaboració que li aporta més fruita al nas i suavitat en boca.

Tant la Garnatxa Negra com l’elaboració “secreta” de l’Ull de Llebre ens donen un vi amb poc color, per aquest motiu, el vi es completa amb un 20% més format per Samsó (Carignane) i Syrah. Que són dues varietats que al celler ha treballat per tal d’extreure un bon color.

CÀDEC – Negre criança 2014 


Elaborat amb Garnatxa negra, Carinyena i Syrah. Amb registres aromàtics de bona intensitat, marcant els fumats, especiats, vainilla i xocolata, que es deixen veure clarament en una base d’aromes balsàmics . En boca té una molt bona estructura i un taní madur, de gran persistència, fruita vermella a l’inici i evolucionant cap als registres descrits en nas.

Web oficial: http://www.cellerlaplaceta.com
Facebook: https://www.facebook.com/cellerlaPlaceta
Instagram: https://www.instagram.com/cellerlaplaceta
Twitter: https://twitter.com/CellerlaPlaceta
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSPtJ5B8_qnyc_H5_mEq54w

Localotzació: https://goo.gl/maps/pHEuycV2fbw 


La Mola de Colldejou, imponent com sempre
-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada