diumenge, 31 de juliol de 2016

La Torre de Vallferosa

Torre de Vallferosa (33 m) i la torre del campanar al fons

La torre de Vallferosa és una torre de guaita que es troba al lloc de Vallferosa, pertanyent l'actual municipi de Torà, a la comarca de la Segarra. És un monument declarat bé cultural d'interès nacional.

Un gegant de mil anys: la Torre de Vallferosa
  • La construcció porta més de mil anys dominant la vall del Llobregós 
El nom promet. Tan feréstec com ens suggereix el topònim, el nucli de la Vallferosa, deshabitat des de la guerra civil, que ens mostra la Segarra més salvatge i boscosa. Un paisatge escarpat i ple de matisos segons l’època de l’any que presideix una torre de guaita de més de trenta metres d’alçària. És una de les grans sorpreses que ens reserva el municipi de Torà. Impressiona. Va formar part d’un important castell de frontera que avui és història. Insòlitament, la torre ha aguantat mil anys llargs impertèrrita. Es va bastir l’any 970[*] i no s’hi ha fet cap afegit d’importància posterior al segle XI. És com una monumental càpsula del temps, on el romànic és cosa del futur.

Des de la seva terrassa, que encara conserva alguns dels merlets originals, es domina tota la vall del Llobregós. Un verd intens impera en la postal, que es completa amb la veïna església de Sant Pere, del final del XVII. En el segle X la torre no era tan alta com ara, però cap a l’any 1000 es va reforçar i ampliar mitjançant la construcció d’un mur exterior que li va fer guanyar deu metres més, convertint-la en la més alta de Catalunya. Un far solitari desafiant un mar d’alzines.

Vista des de la Torre

[*] (... recents anàlisis amb el sistema del Carboni 14 contemplen ja l'existència de la Torre de Vallferosa en el segle VIII. Si aquest estudi s'acaba acceptant, segurament caldrà reescriure algunes planes de la historia ...)
 Clicar a sobre per ampliar el plànol

 Clicar a sobre per ampliar els plànols


Aquí per descarregar en pdf la Memoria de restauración de la torre de Vallferosa 

José  Javier  Aguirre  Estop*
Bernabé  Cabañero  Subiza**

*  Arquitecto  encargado  de  la  redacción  del  proyecto  de  restauración  del  castillo  de  Vallferosa.  Dirección de correo electrónico: aguirrest@arquired.es
**  Profesor  Titular  del  Departamento  de  Historia  del  Arte  de  la  Universidad  de  Zaragoza  e  Investigador de la Unidad de Arte del Instituto de Estudios Islámicos y del Oriente Próximo (Cortes  de  Aragón-C.S.I.C.-Universidad  de  Zaragoza ).  Investiga  sobre  arte  medieval  occidental  e  islámico .  Dirección  de  correo  electrónico :  bernabe.cabanero@unizar.es.

Més informació:

Torre de Vallferosa – Torà a la Catalunya Medieval
La torre de Vallferosa a Viquipèdia
La Torre de Vallferosa a Spaiens
Vallferosa a vallferosa.com

Interior de la torre. Pisos superirors

Interior de la torre. Sitja pel gra

 Interior de la torre. Boca de la sitja i l'antiga entrada


Escala de gat entre les parets de la torre exterior i la interior

L'església de Sant Pere de Vallferosa

L'església es troba al costat de la Torre de Vallferosa, al marge dret i a uns 50 metres per sobre del Barranc dels Quadros, tributari de la riera de Llanera. 

Inscripció a la paret d el'altar
"En la seva menudesa cada llavor conté l'esperit de l'arbre que serà demà"

Església de nau única amb capelles laterals de planta rectangular. A l'angle NO de la façana s'aixeca la torre de campanar, que presenta una planta quadangular de dos trams amb les arestes retallades i una balustrada de pedra. En cadascuna de les cares de la torre de campanar s'obra una llarga finestra d'arc de mig punt. La porta d'accés al temple té un entaulament amb un frontó triangular partit. Al centre d'aquest apareix una fornícula on hi havia una imatge de Sant Pere, actualment desapareguda. Damunt de la porta d'ingrés a l'església hi ha una gran rosassa que il·luminava l'interior del temple. La coberta de l'església ha desaparegut, així que només conservem els murs perimetrals i els arcs torals que sustentaven la volta. S'entreveuen altres estances de l'església, com per exemple la sagristia al SE o l'escala amb la que s'accedia al cor al SO. La vegetació, la terra i la runa han cobert pràcticament tota la superfície del paviment, per la qual cosa no és molt recomanable entrar-hi.
.
Arcs torals

Arcs torals

Interior

 Porta de l'església de Sant Pere, campanar i torre de Vallferosa

En aquest increible indret s'hi va poder veure el concert/espectacle "ITER LUMINIS", de la cantant Lidia Pujol. Aquí un tastet...
-.-

Tot just arribar a Vallferosa ens vam trobar en Jaume i el seu preciós gos pastor alemany, en Jako.

En Jako, el predicador

En Jaume (Jaumet) és un conegut hostaler de la zona, el qula regenta el Hostal Cal Jaumet de Torà i com a gentilesa acompañava uns clients a fer unes rutes. Ens explicà que en jako tenia fins hi tot pàgina d'Instagram. Aquí us la deixo:

Localització de la Torre de Vallferosa:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada