dissabte, 27 d’agost de 2011

Santa María del Campo. Navascués

Nabaskoze (en basc, cooficialment en castellà Navascués) és un municipi de Navarra, a la comarca de Roncal-Salazar, dins la merindad de Sangüesa. Limita al nord amb Galoze, a l'oest amb Urraulgoiti, al sud amb Erromantzatua i Gazteluberri i a l'est amb Burgi, Salvatierra de Esca i Garde.

Santa María del Campo. Navascués

L'ermita de Santa Maria del Campo. És un edifici d'estil romànic del segle XII format per una sola nau de tres trams amb volta de canó i capçalera circular. En el seu exterior compta amb murs de silleria i coberta formada per lloses de pedra. La nova coberta va substituir a l'anterior de teula romana quan el Govern de Navarra per un acord amb el Consell de Navascués va prendre la responsabilitat del seu manteniment i al mateix temps la va rehabilitar i per mitjà de la Institució Príncep de Viana es va fer propietari de l'ermita quedant-se el poble amb l'usdefruit i Principe de Viana amb el manteniment.

Santa María del Campo. Navascués

Té una gran influència del romànic jacetà, pels escacats.

Les seves majors curiositats són els seus permòdols, tots diferents, monstruosos i hi ha qui diu infernals per representar éssers demoniacs, i el seu absis, per ser inusual.


Està situada al costat de la carretera NA-178 a la sortida de la localitat de Navascués. Antigament va ser Paroquia de Navascués ja que la localitat estava llavors situada al costat de l'ermita.

L'any 1185 el rei navarrès Sancho IV "El Savi" va concedir fur als que abandonessin l'assentament de l'horta del Salazar i repoblessin el turó de Sant Nicolau (antiga població de Sengués). Això va suposar l'abandonament del lloc, quedant l'església parroquial relegada al que avui és: capella del cementiri.

Forrellat de Santa María del Campo. Navascués
 _._
_._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada