dissabte, 18 de juliol de 2015

Guimerà

Guimerà

Guimerà

Guimerà és una vila i municipi de la comarca de l'Urgell. També es coneix Guimerà com 'El nou de Copes', ja que la vista del poble des del riu és un amuntegament de cases unes a sobre de les altres.

Nucli antic: Guimerà és en el seu conjunt una extraordinària mostra d'urbanisme i arquitectura medieval. És característic la presència d'arcs, coberts, cases pont, porxos i una variada mostra d'elements com portalades, finestres i balcons. També cal destacar la conservació de bona part del seu recinte emmurallat i dels seus portals. Tot aquest conjunt d'elements arquitectònics i urbanístics van determinar la declaració de Guimerà, l'any 1975, com a Conjunt Històric i Artístic i la catalogació, l'any 1993 com a Bé Cultural d'Interès Nacional.

Santa Maria de Guimerà

L'església de Santa Maria

L'església de Santa Maria: Situada a la part alta de la vila prop de les restes del castell. És una església gòtica de transició amb reminiscències romàniques, construïda al segle XIV i reformada els segles XVIII i XIX. És un edifici de planta quadrangular i absis poligonal amb una sola nau tancada per arcs i envoltada de capelles de diferents èpoques.

Altar major de Santa Maria obra de Josep Maria Jujol

En l'altar major de Santa Maria de Guimerà si pot contemplar el retaule de Santa Maria d'estil gaudinià, obra de Josep Maria Jujol.

Web sobre l'obra de Jujol a Guimerà

Baixant del castell al fons Santa Maria de Guimerà

El castell: Té l'origen en el segle XI arran del procés de reconquesta i repoblació. Es va anar construint a partir de la torre, el nucli originari, i es va anant ampliant les estances en funció de les necessitats de cada moment: pati d'armes, estables, capella, cisterna, forn, sitges... 

Torre del castell
 
El segle XVI es va convertir en palau residencial. L'element més característic de la fortalesa és la torre de guaita, un edifici fortificat destinat a la vigilància i salvaguarda de la vall que formava part d'una xarxa defensiva que es comunicava visualment amb altres torres de la zona. El 1835 s'hi atrinxeraren 80 carlins que foren morts en l'anomenat "Setge de Guimerà" per la Legió Estrangera Francesa

Torre del castell i torre campanar de Santa Maria

L'Antic Hospital

L'Antic Hospital

L'Antic Hospital: Casa hospital coneguda com a Cal Manseta, situada al costat de la capella de Sant Esteve. En la façana hi destaquen quatre finestrals amb elements típicament renaixentistes.Portal de Tàrrega o de Ponent

Portal de Tàrrega o de Ponent

Portal de Tàrrega o de Ponent. Aquest portal que sortia al camí de la Bovera, Verdú i Tàrrega va fer ampliar i créixer el poble formant el raval. Senyors Alemany i Pinós. Damunt del portal hi ha una inscripció de Pere Galceran que porta la data de 1591.

L'entrada pel carrer de l'Estudi (nord-oest)


A l’entrada pel carrer de l'Estudi hi havia un portal que tancava amb un cobert i era una sortida secundària de la població per als habitants de la part alta i de sota el castell. La muralla baixava des del final del carrer Montserè i arribava fins al carrer del Portal.

El portal no està documentat. S’observa a la paret d’entrada al cobert del carrer de l'Estudi, una columna empotrada amb un senzill capitell.

Clica per ampliar
 
http://www.guimera.info/index.htm
https://ca.wikipedia.org/wiki/Guimerà
 

http://guimera.ddl.net/turisme.php?seccio=Turisme&id_seccio=6240

Turisme rural

Si veniu per aquestes contrades, us recomanem fer la Ruta del Cister que ja es va crear amb el propòsit de potenciar el turisme de les terres d'interior. Cada una de les tres comarques que abraça la Ruta; l'Alt Camp, la Conca de Barberà i l'Urgell, acull repectivament un monestir cistercenc: Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges, les tres abadies fonamentals del Cister a Catalunya. Però, a més a més d'aquestes tres joies culturals  i arquitectòniques, cal destacar altres monestirs, filials dels esmentats: el Pedregal, el de la Bovera, el de Vallsanta i el Santuari del Tallat.

El gran nombre de castells es un vessant captivador del patrimoni monumental d'aquesta terra. Val la pena remarcar-ne, entre altres, els castells de Verdú i de Guimerà dels segles XI i XII, o els de Ciutadilla, Maldà, Montclar, Montfalcó d' Agramunt i Bellpuig, grans edificis dels segles XV i XVI. 


On dormir
http://www.escapadarural.com/que-hacer/guimera/donde-dormir 


On menjar
http://www.escapadarural.com/que-hacer/guimera/donde-comer


_._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada