dissabte, 1 d’agost de 2015

Gnadesa

- Gandesa

Gandesa és un municipi de Catalunya, capital de la comarca de la Terra Alta, que a més ocupa el seu centre geogràfic. Està limitada per Pinell de Brai, Prat de Comte, Bot, Batea, Vilalba dels Arcs i Corbera d’Ebre.


https://ca.wikipedia.org/wiki/Gandesa


Coll del Moro

Al Coll del Moro s'hi troba un poblat iber, que fou l'antecedent del poble. Aquest poblat estava connectat amb poblats ibers de Lleida i amb el poblat iber de Tivissa. Actualment, encara podem trobar una fortificació defensiva i, més a més, un conjunt de tombes. El conjunt deixa rastres de l'expansió dels romans i s'hi van trobar evidències del pas dels cartaginesos de la marxa que Anníbal Barca va fer cap a Roma.

L'origen de Gandesa el trobem posteriorment en un assentament àrab, l'any 1153, essent Ramon Berenguer IV que li atorga carta de ciutadania, com els terrenys coneguts com la Catalunya nova per la recuperació als moros de les terres del Principat. L'any 1194, es va fer entrega de la carta de població a Gandesa. A partir d'aquesta entrega és considerada la fundació del poble. Dos anys després, es va començar a construir l'església romànica.

Els homes del temple van deixar curioses mostres del seu domini i, en particular, la portalada de l'església arxiprestal on hi ha qui diu que s'enterren els darrers secrets abans de la seva persecució pel Rei de França i el Papa. Els templers van deixar pas al domini dels Hospitalers. El rei Jaume I li atorga carta de cabalatge.

Portalada de l'església arxiprestal de la mare de Déu de l'assumpció

Gandesa també és un dels pobles que va participar en la Guerra de Successió Espanyola i, fins i tot, va patir un setge que va determinar el refugi de molts dels seus habitants a Mequinensa. També va ser lleial als austriacistes, tot i que amb la caiguda de Tortosa, la seva capitulació va ser immediata.

També destaca el seu paper durant l'Edat Moderna a la primera guerra carlina, dirigida per la baronessa de Purroy i va resistir fins a set setges del general Ramon Cabrera, el tigre del Maestrat, els anys 1836, 1837 i 1838. Això li va valer el reconeixement dels lliberals i va ser receptora de diferents poemes del cant a la defensa de la llibertat. Se li va atorgar el qualificatiu de “molt lleial, heroica i immortal Ciutat de Gandesa”.

Al juliol de 1938 l'Exèrcit Popular de la República va llançar l'esmentada contraofensiva de l'Ebre, que va arribar fins a la mateixa porta de Gandesa. A partir d'aquesta data i durant tres mesos, es va desenvolupar la coneguda Batalla de l'Ebre, que es va concretar als pobles de la Terra Alta (la Fatarella, la Pobla de Masaluca, Villaba dels Arcs, Corbera d'Ebre –bombardejada per l'aviació alemanya i per les forces franquistes-, la pròpia Gandesa –serra de Cavalls i serra de Pàndols-, Bot, i també el Pinell de Brai). El general colpista Franco va establir el seu lloc de comandament al Coll del Moro, tot just al costat de la resta del poblat iber. Aquesta fou la batalla més sagnant de la Guerra Civil Espanyola, on hi van perdre la vida més de cent mil persones (es diu que moltes de les Brigades Internacionals van quedar sense brigadistes i que eren reforçades per espanyols).

La comarca de la Terra Alta va entrar en un declivi important a partir dels anys 1940 i 1950. Fins a l'inici de la construcció de les centrals nuclears d'Ascó (1976), la pèrdua d'habitants era constant. Ja amb la situació democràtica, des dels anys 80, hi va haver la modernització de moltes instal·lacions públiques d'instrucció, d'assistència primària i jutjats, que li van conferir una modernització substancial.

Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Gandesa

Celler Cooperatiu de Gandesa obra de Cèsar Martinell

· Cooperativa de Gandesa

El Celler Cooperatiu de Gandesa és un edifici d'un gran valor arquitectònic, considerat com una de les catedrals del vi, catalogat Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i una de les Set Meravelles de Catalunya, escollides l'any 2007. La Cooperación Agrícola de Gandesa, fundada el 1919, va encarregar la construcció del celler a l'arquitecte modernista Cèsar Martinell, deixeble d'Antoni Gaudí i de Puig i Cadafalch. Hi domina la volta catalana i el totxo massís vist, i estava decorat amb ceràmiques de Joan Nogués, desaparegudes durant la Guerra Civil. En la imatge exterior, destaquen els dos dipòsits, disposats de tal manera com si fossin dues torres flanquejant el cos central de l'edifici. La simplicitat de l'obra, la seva adequació per a l'elaboració de vi i alhora la bellesa plàstica que destil·la són els elements fonamentals del celler, que va funcionar durant més de vuitanta anys.

http://anemapams.blogspot.com.es/2016/01/el-celler-cooperatiu-gandesa.htmlLa web de Turisme de Gandesa 
http://www.catalunya.com/celler-cooperatiu-gandesa-17-14002-29
http://www.coopgandesa.com· Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre (CEBE)

Museu històric - Guerra Civil Espanyola 1936 - 1939 - Gandesa

El Centre d'Estudis Batalla de l'Ebre, va néixer per iniciativa d'un grup d'estudiosos i col.leccionistes de Gandesa, interessats amb la història, la recuperació de material documental, bèl.lic i cultural de l'època compresa entre els mesos de juliol a Novembre de 1938, ( 25 de juliol al 14 de novembre ) data en que va tenir lloc la sagnant, trista i malauradament famosa Batalla de l'Ebre, en el decurs de la Guerra Civil Espanyola.

" La batalla va iniciar-se a les 0,15 hores de la matinada del dia 25 de juliol de 1938 quan l'exèrcit republicà va començar a creuar el riu Ebre per diferents punts entre Mequinensa i Amposta. El silenci era absolut, la mirada d'aquells homes posada al cel, el pensament en la família,... Les terres del Matarranya, la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre i la Terra Alta van veure la major acumulació de forçes combatents de la història de Catalunya i van amarar-se amb la sang de moltes desenes de milers d'homes ".

http://usuaris.tinet.cat/cebe/catala/indexcat.htm


Túmul amb cista i corona i altar per ofrenes. Jaciment arqueològic del Coll del Moro - Necròpolis

Més informació del jaciment del Coll del Moro_._ 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada