dilluns, 3 d’agost de 2015

Coll del Moro

Coll del Moro (Gandesa, Terra Alta)

Coll del Moro (Torre de defensa) - Gandesa

Jaciment arqueològic del Coll del Moro

Aquest jaciment està format pel Poblat ibèric i per tres sectors de Necròpolis.

El poblat

Aquest nucli es va fundar entre els segles VI ac i el S.I de la nostra era, quan s'abandonà. Ocupa un emplaçament que no es va triar per casualitat, ja que des del punt més alt del poblat es veu bona part de la Terra Alta. Aquest punt és una torre construïda amb pedra seca, que té una alçada màxima de 8,6 metres i que formava part de l'estructura defensiva del poblat, junt amb una muralla perimetral. La seva forma el·líptica la fa singular, ja que només se n'han trobat de similars en alguns ports de la Mediterrània com ara els de la part oriental de l'illa de Sicília. Tot i això, el poblat té alguns trets similars als poblats més pròxims, com ara el de Sant Antoni, de Calaceit, el del Tossal del Moro de Pinyeres, de Batea, i el del Puig de la Nau, de Benicarló. El poblat de Gandesa tenia una superfície de 3300 metres quadrats, la qual cosa el convertia en el més gran del seu entorn.

Excavació del trull més antic de Catalunya

Les excavacions relaitzades van confirmar el poblat com un dels jaciments ibers més importants de Catalunya. En concret, es van descobrir tres habitacions en les quals hi va haver, fa més de 2000 anys, un taller de confecció de teixits de lli. En una de les habitacions hi ha dos diposits rectangulars i impermeabilitzats amb argila on es van trobar restes del lli macerat del qual s'obtenia la fibra per teixir. En aquest recinte també es van trobar 107 peces de teixidora, com ara els contrapesos utilitzats en les rudimentaries màquines de l'època. En la segona habitació es van descobrir restes de grans recipients de ceràmica, fet que indica la possibilitat que servís de magatzem. En la tercera hi ha una llar de foc rodona que gairebé l'ocupa tota.

Excavació del trull més antic de Catalunya

Aquestes restes, junt amb les de ceràmica fanícia i grega, confirmen que els primers pobladors del Coll del Moro van incoporar-se al concert de les civilitzacions antigues de la Mediterrània junt amb les comunitats veïnes dels assentaments més pròxims, que avui anomenem ilercavones.

Coll del Moro (Torre de defensa) - Gandesa

30.07.2015 Descobert el trull de vi més antic de Catalunya al poblat ibèric del Coll del Moro de Gandesa


Els sectors de necròpolis

Túmul amb cista i corona. Jaciment arqueològic del Coll del Moro - Gandesa

Els 3 sectors de la necròpolis estan emplaçats a la banda nord de la ctra i ocupen una llenca de terra d'una extenció aproximada d'1km. En sentit est-oest les diferents àrees es succeeixen en l'ordre següent: Calars, Camp Teuler i les Maries. El sector de Calars, on actualment hi ha el monòlit que commemora la Batalla de l'Ebre, ocupa un espai d'uns 48 m de llarg i 16 m d'ample, amb una àrea de 786 metres quadrats i 20 estructures funeràries. A uns 14 metres hi ha el sector de Camp Teuler, amb una llargada de 80 metres i una amplada de 24 metres, una superfície de 1920 metres quadrats i 60 estructures funeraries. Les Maries es troba a 500 m, però d'aquest sector encara no es coneix l'extensió exacta, tot i que pot superar els 3500 metres quadrats. Fins ara s'han localitzat 49 estructures.

Túmul amb cista i corona i altar per ofrenes. Jaciment arqueològic del Coll del Moro - Gandesa

La necròpolis ens permet saber quins eren els rituals funeraris de les comunitats autòctones a través dels túmuls d'incineració. Els túmuls són estructures circulars i quadrades de pedres que, cobertes de terra i identificades per una estela funeraria, guardaven a l'interior les urnes de ceràmica en les quals hi havia les cendres i les pertinences de la persona enterrada.

Túmul amb cista i corona. Jaciment arqueològic del Coll del Moro - Gandesa

De l'observació de la Necrópolis es poden deduir jerarquies en la societat preibèrica, ja que hi ha diversos tipus de túmuls. Si bé tots són individuals, n'hi ha de diferents mides: des dels que tenen 3 metres de diàmetre i gairebé 2 metres d'altura als que, tot i tenir la mateixa alçada, només tenen mig metre de diàmetre. Aquestes diferències donen credibilitat a la hipòtesi segons la qual ja fa més de 2500 anys hi havia diferents estaments socials. Les persones amb més poder, com ara el cap del poblat o el xaman, ocuparien els túmuls més grans, que també podríen haver-se convertit al llarg del temps en tombes significatives per a tots els pobladors, com s'intueix pel fet que alguns d'aquests túmuls tenen al voltant altres túmuls més petits.


Poblat ibèric del Coll del Moro

https://ca.wikipedia.org/wiki/Poblat_ibèric_del_Coll_del_Moro

_._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada