dissabte, 28 de novembre de 2015

Almoster, Els Guiamets, La Serra d'Almos, Tivissa, Falset ...

Avui un deute pendent. Vaig prometre a la Mercè que els faria una vista al celler, sincerament ha sigut una llàstima no poder-hi anar abans, valia molt la pena.

Així doncs enfilem en direcció els Guiamets, cap el Priorat falta gent

Els Guiamets és un municipi de la comarca del Priorat, situat al límit sud-occidental de la comarca. El seu límit de ponent és el terme de Garcia, i el meridional, el de Tivissa, a la zona del poble de la Serra d'Almos, tots dos de la Ribera d'Ebre. A la resta, limita amb municipis del Priorat: el Masroig al nord, Marçà al nord-est i Capçanes a llevant.

Església parroquial de Sant Lluís dels Guiamets

Des del 1787 consta l'existència de la parròquia, dedicada a Sant Lluís, i des del 1784 consta com a vicaria depenent també de Tivissa. La data de construcció de l'església és d'aquesta època: es començà a construir el 1791, quan el Bisbe de Tortosa va donar el permís oportú, atès l'estat en què es trobava el temple anterior. És una construcció de planta renaixentista, amb tres naus i vuit altars laterals. La parròquia ultrapassava el terme municipal, i incloïa alguns masos de Capçanes

Celler la Placeta (Els Guiamets) http://www.cellerlaplaceta.com


L’equip, format per tres persones. Tres professionals, cadascún en el seu camp:

El Quim, dels Guiamets. Vitivinicultor. 

La Mercè,  gerent i qui us atendrà a les visites.

El Pedro, l’enòleg del celler

Elaboren el vi amb el raïm procedent, majoritàriament, de petites finques de vinyes velles. Treballades de manera ecològica.

Dins al celler, transformen el raïm en vi amb la màxima cura. Obtenint al voltant de les 5000 ampolles.

La possibilitat de visitar les vinyes fa que hom pugui entendre millor el treball i procés que hi ha darrera de cada ampolla de vi.

Després de degustar els vins (Blanc 2015, Negre 2015 i el criança) només ens queda felicitatar-los pels bons resultats fruit de l'entusiasme, dedicació i carinyo.

No ho dubteu, esperarem en candeletes el 2017
 
La Serra d'Almos

Portalada de la Serra d'Almos
La Serra d'Almos és un poble del municipi de Tivissa, a la comarca de la Ribera d'Ebre. La població és de 273 habitants (2009).

Va formar un municipi per desagregació de Tivissa el 1787, i s'hi va tornar a incorporar el 1940. Des de llavors bona part de la població ha mostrat una gran inquietud per segregar-se de Tivissa que s'ha reflectit en un gran nombre d'intents infructuosos per aconseguir el reconeixement polític de la Serra d'Almos com a municipi independent. El dia 30 de setembre de 2009 l'Ajuntament de Tivissa va aprovar l'expedient de constitució de l'entitat municipal descentralitzada (EMD) de la Serra d'Almos.

S'ha de creuar el poble per agafar la carretera de Tivisa i al bell mi del poble, prop de lesglèsia al Carrer Major, 22 hi trobareu el Forn de Pa Cristina Miró, pareu que val la pena, el pa boníssim com el d'"antes", la coca de recapte ben bona, els pastissets no cal dir-ho, però la coca de xocolata ...  imperdible!

Localització: https://goo.gl/maps/ZCMFXFxzGbR2

Tivissa (Ribera d'Ebre)


Tivissa és una vila i municipi de la comarca de la Ribera d'Ebre, situat a la part oriental de la comarca, al límit amb el Baix Camp, el Priorat i el Baix Ebre. Presenta uns dels termes municipals més extensos de Catalunya i el més gran de la demarcació de Tarragona després de Tortosa. Inclou els pobles de Darmós, Llaberia i la Serra d'Almos.


Bona part del seu terme municipal s'engloba dins la Serralada Prelitoral Catalana, més concretament dins les Serres de Mestral (Muntanyes de Tivissa-Vandellòs, Serra de Llaberia). Aquests conjunts muntanyosos destaquen per ser grans atalaies de la mar mediterrània, el Camp de Tarragona i la Cubeta de Móra, per les formacions rocoses de gran bellesa i valor geològic que presenten i per l'elevada qualitat ambiental i paisatgística, hàbitats d'espècies com la tortuga mediterrània, l'aliga reial o l'àliga cuabarrada.

Murs i portals de Tivissa.

En el seu patrimoni històric destaquen les ruïnes del poblat ibèric del Castellet de Banyoles, un dels més importants de Catalunya, declarat Monument Historicoartístic l'any 1978, encara en excavació i estudi. A més, compta amb diferents jaciments declarats l’any 1998 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en el conjunt de l'Art rupestre de l'arc mediterrani de la península Ibèrica. El nucli antic de Tivissa, és un dels més grans de les Terres de l'Ebre, conserva la fisonomia emmurallada amb carreres estrets i sinuosos on es conjuguen diversos estils arquitectònics i és presidit per la majestuosa església Arxprestal de Sant Jaume.

Clica aquí per llegir més

Localització: https://goo.gl/maps/cvdwUTqyjEA2  

Falset

De tornada passem per Falset i ens trobem la Fira de Sant Andreu. Aquest any s'han proposat recuperar els oficis artesans i de productes alimentaris. Desitgem llarga vida a la Fira._._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada