diumenge, 25 d’agost de 2013

Abadia de Sant Ilari

Sant Ilari

El monestir de Sant Hilari (l'Aude) és una abadia benedictina situada al municipi de Sant Ilari (França), catalogada com a monument històric.

Claustre de l'abadia de Sant Ilari

Es va fundar pels voltants del segle VI a la vora de la tomba de Sant Hilari de Carcassona, segurament el primer bisbe d'aquesta seu, fundada pels reis visigots. El monestir fou destruït pels sarraïns i restaurat per Nampi (Nampius) cap al final del segle VIII. Inicialment va portar el nom de Sant Sadurní, que després va canviar per Sant Hilari. Va subsistir a la vora del rierol Lauquet a 4 o 5 km del riu Aude i uns 10 km al sud de Carcassona en direcció al Rasès. Nampi, que vivia en temps de Carlemany, fou abat i va obtenir del rei diploma de confirmació i protecció.

Claustre de l'abadia de Sant Ilari

Decadència  

El lloc va patir els efectes de la croada contra els càtars, quan els monjos foren acusats d’heretges. Es va restaurar al segle XIII. També va patir els efectes de la pesta negra (1348) i de la Guerra dels Cent Anys. El 1540 va passar a estar governada per abats comendataris. Hom intentà la seva restauració religiosa vinculant-la a la congregació de Saint-Maur, sense èxit.  Fou secularitzada el 1758, passant a dependre del seminari de Carcassona. L’església, dedicada a l’Assumpta, va passar a parroquial.

Arquitectura  

L’església es va restaurar en el segle XIII. Conserva també un interessant claustre d’època gòtica (s. XIV). Recentment s’ha restaurat el refetor dels monjos. Es conserva també la casa abacial, amb un bell teginat decorat, del segle XVI.

Mobiliari

El Sarcòfag de Sant Serni

Sarcòfag de Sant Serni (s. XII). Una esplèndida peça de marbre blanc dels Pirineus característica de l’escultor conegut com Mestre de Cabestany, decorat amb episodis de la vida del sant titular, bisbe de Tolosa de Llenguadoc. Les escultures expliquen la vida de l'evangelista Sant-Sernin, el primer bisbe de Tolosa, del segle III.

El Sarcòfag de Sant Serni. Arrest del sant

A la dreta de la part frontal hom veu el sant bisbe titular, portador d’un llibre obert mentre és arrestat per dos individus, els altres dos assenyalen el Capitoli tolosà on és conduït el sant.

El Sarcòfag de Sant Serni. Martiri de sant Serni

A la part de l’esquerra es detalla el martiri del sant, que és arrossegat fora del Capitoli per un toro destinat al sacrifici pagà.


El Sarcòfag de Sant Serni. Sants Honest, Serni i Pàpol

A la dreta tres personatges: els sants Honest, Serni i Pàpol. El primer prenent el bàcul de les mans de sant Serni, com a successor en la seu tolosana. Sant Pàpol fou també un màrtir de l’època.


El Sarcòfag de Sant Serni. El cos del sant acollit per les santes dones
 A la part lateral esquerra, unes santes dones es fan càrrec del cos del sant, representat aquí amb la seva ànima acollida per un àngel.

El Sarcòfag de Sant Serni. Santes dones

El Mestre de Cabestany

El Mestre de Cabestany fou un escultor desconegut de l'època romànica que va treballar bàsicament entre el sud del Llenguadoc-Rosselló (el departament francès de l’Aude i el Rosselló) i les comarques de Girona. Cronològicament i en relació amb els edificis en que va treballar, caldria situar-lo a la segona meitat del segle XII. El nom de Mestre de Cabestany va ser utilitzat per primer cop per Josep Gudiol el 1944 i es deu a una de les seves obres més representatives: el timpà de Cabestany. >> Llergir més


Amb informació de Monestirs.Cat

http://abbayedesainthilaire.pagesperso-orange.fr/versioncatalan.pdf
Clica a sobre la imatge per descarregar PDF
_._


Localització:
.
L’abadia està situada a la població de Sant Ilari (Saint-Hilaire, Aude, Llenguadoc-Rosselló) al sud de Carcassona.


_._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada