diumenge, 25 d’agost de 2013

Castèlnòu d'Arri, la Caçolet i la Blanquette de Limoux

Castellnou d'Arri (en occità Castèlnòu d'Arri o Castèlnau d'Arri, en francès i oficialment Castelnaudary) és un municipi del departament de l'Aude a la regió francesa del Llenguadoc-Rosselló.

Castellnou d'Arri pertany a l'antiga província del Lauraguès, bressol del catarisme. La ciutat és coneguda per ser la capital mundial seu Caçolet, del qual és la capital mundial i pel seu Gran Embassament, important port sobre el Canal del Migdia. Llegir més

Obra de Jean-Luc Sarda

Com veieu a la imatge (l'escultura dels llàpis) sembla que els del Baix Camp han creat marca. Bromes a banda, crec que és obra de Jean-Luc Sarda.


De la casssoulet n'he volgut pujar una imatge, però a sentint-ho molt, no en va quedar gran cosa. La imatge mostra els estralls.


Per cert si mai aneu per aquelles terres interessant coincidir amb la festa de la casssoulet, no oblideu que és la capital mundial d'aquesta menja: http://www.fete-du-cassoulet.com


Degustacions, festa música, ballaruca ... etc. Molt recomanable!


Castèlnòu d'Arri i la Casssoulet

Caçolet


Castellnou d'Arri (en occità Castèlnòu d'Arri i localment Castèlnau d'Arri, en francès i oficialment Castelnaudary) és un municipi del departament de l'Aude a la regió francesa del Llenguadoc-Rosselló.

El caçolet (de l'occità, i en francès, adaptat en cassoulet) o cassolet de mongetes (adaptació en català) o mongetada és un plat típic occità de l'oest del domini fet a base de fesols secs i de cansaladeria o carn. És un plat insígnia d'Occitània, venut arreu de França, i molt arrelat amb la idea de cuina casolana. 

El nom occità caçolet prové del bol de ceràmica utilitzat per coure'l, la caçòla o cassòla. Això és un fenomen bastant freqüent en la gastronomia, que ocorre també, per exemple, en plats com l'ollada o la paella. Segons el diccionari occità de Roger Barthe, una cassola és un recipient de terrissa. Un cassolet seria doncs una cassola petita.

Aquesta mena de cassoles es feien a la zona de Issel i s'utilitzaven, al principi, per cuinar estofats al forn. Les mongetes s'havien de coure abans en aigua al foc, i per a aquesta tasca es feia servir un altre recipient de terrissa, que es diu topin en occità i tupí en català, o bé una olla (en occità, olha), que també era de terrissa, que es penjava als clemàstecs del foc a terra. Aquests noms, tupí i olla, han donat també nom en altres llocs a plats similars fets amb mongetes.

El nom mongetada ve de monget o mongeta. La paraula mongetada se sol transcriure en francès com mounjetade o mounjetado. S'utilitza en viles diferents de les que empren el mot caçolet i la recepta també té alguns canvis locals, amb el caçolet i entre elles, però no més grans dels que tenen els tres caçolets amb aquest nom.

Origens. Una llegenda popular occitana conta que l'origen del plat es remunta als setges que patiren algunes ciutats durant la guerra dels cent anys (1337-1453) contra els anglesos, ja que les mongetes serien l'única cosa que els quedaria per menjar. Però això no és possible, almenys tal com el coneixem avui dia, ja que les mongetes són un producte d'origen americà i no van arribar a les taules occitanes fins al final del segle XVI. D'altres versions diuen que en aquests setges, a Castell Nou d'Arri o Carcassona, etc. el que es va fer va ser el primer estofat amb carns diverses i faves, que posteriorment, amb l'arribada de les mongetes, serien substituïdes per aquestes. És un plat molt energètic i la llegenda diu que era per donar forces als valerosos cavallers i, sempre segons la llegenda, va tenir tant d'èxit que els anglesos no només van aturar el setge, sinó que van fugir corrents i no van aturar-se fins a la vorera del Canal de la Mànega.

Més informació:
Caçolet

Si n'heu de comprar per emportar, hi ha diferentes cases que comercialtzen la caçolet. En trobareu de recent feta o envasada en llauna o vidre. Després d'assessorar-nos per la màxima autoritat de la caçolet de la contrada, Madame Maryse de la Domaine de la Capelle, la de Maison Escourrou és la més artesanal i més bona de les que hem provat. Molt recomanable.

Com anar-hi: https://goo.gl/maps/sgVXsarSVH12


Heu de passar el pont de les rescloses del canal, direcció a Mirepoix a 1 km trobareu una cruïlla, gireu a mà esquerra i allí hi la botiga. Bon profit.

Maison Escourrou
9 Rue Jean Baptiste Perrin
11400 Castelnaudary
+33 4 68 23 16 88
http://www.escourrou-traiteur.fr

Però si us la voleu fer vosaltres ... aquí us deixo un parell de receptes de la Cassoulet per si us vé de gust. Bon profit!

Recette: le Cassoulet de Castelnaudary par Gérald Garcia, Chef étoilé.mov



Recette de saison : le véritable cassoulet




Première Bulle de Sieur d'Arques a la Fira de la Cassoulet de Castèlnòu d'Arri



Blanquette de Limoux. El Blanquette de Limoux és un vi escumós francès originari de l'Aude, amb Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) des del 18 de febrer de 1938 per decret, convertint-lo en el primer creat a la vinya del Llenguadoc i un dels primers AOC de França. Hi ha dues varietats, el «blanquette de Limoux brute» i el «blanquette de Limoux mètode ancestral». 

Està considerat l'escumós més antic del món, elaborat per primera vegada en 1531 pels monjos de l'abadia benedictina de Saint-Hilaire a partir de la transformació del vi blanc tradicional de la regió que s'elaborava ja des d'època de Titus Livi, que el va definir com «vins de llum» blancs fins i afruitats. Diversos escrits certifiquen de la fabricació i l'exportació d'ampolles de blanquette procedents de la localitat de Saint-Hilaire, a l'Aude.

Per més informació:

AOC Limoux, Blanquette de Limoux 

Blanqueta de Limós Oc.
Blanquette de Limoux Cast.


_._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada