dimarts, 26 de desembre de 2006

Biel

Biel

Vistes de Biel

Ens trobem a Biel, si no l'heu reservat, correu a demanar taula a Bar-Restaurante El Caserio - Calle Mayor, 17 Telèfon 976 66 90 83. - 50619 Biel. Fins hi tot hi trobareu Vermut de Reus! i menjareu molt bé, us ho ben asseguro. Ah! i de postres les croquetes de xocolata, divines!


O abans o després de dinar visita obligada al poble de Biel...

Biel (durant un temps conegut com a Biel-Fuencalderas) és una localitat i municipi d'Aragó, en la comarca de les Cinco Villas, en la província de Saragossa, situat a la vora del riu Arba de Biel, pertanyent al partit judicial d'Eixea (Ejea)al nord-oest de la província de Saragossa, a 96 km de Saragossa.

Castell de Biel

L'any 1998, per pura casualitat, va aparèixer l'abric de Peña 14, situat a un quilòmetre de la localitat de Biel, al costat de la carretera. L'excavació de Peña 14 es va realitzar en els estius de 1999 i 2000 i van aparèixer restes importants que van permetre datar presència humana en aquesta cova des de fa deu mil sis-cents anys fins al cinc mil abans Crist. El que quedava era el fons de la mateixa, que s'havia destruït en fer la carretera entorn de l'any 1920. Aquests primitius habitants de Biel eren depredadors i vivien del que la naturalesa els proporcionava. La situació geogràfica de la cova, orientada a l'est i al costat del riu Arba, era la ideal, en un zona de mitja muntanya rica en vegetació i en fauna per la seva subsistència.


Les primeres notícies del castell de Biel són de l'època de Sancho III el Major de Navarra, encara que el seu primer propietari conegut va ser Blasco Orioli, entre 1042 i 1051. Ja en el tron, Sancho Ramírez, rei d'aragonesos i pamplonesos, el va entregar de dot a la seva esposa Felicia de Roucy, amb la qual es va casar en 1071. A partir d'aquesta data, el castell apareix citat com Palau del Rei, del qual seran propietaris successivament els seus fills Fernando i Alfonso. El call de Biel, a les altes Cinc Viles (Saragossa) és la segona en importància, després de la de Ejea. Totes dues estan entre les vuit més importants d'Aragó. Més de la meitat de la població de Biel era jueva a principis del segle XV mentre que a la resta d'Aragó o d'Espanya cinc de cada cent habitants eren jueus. Els jueus, a més de dedicar-se a l'agricultura, eren mentalment artesans, sobretot de la pell (pelliceros, sabaters) i del teixit (teixidors, sastres).

Vistes de Biel

Font: http://www.turismodezaragoza.es/provincia/pueblos/biel.html 

_._

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada